SPIS PRZEPISÓW
Lista wszystkich przepisów na blogu z podziałem na rodzaje potraw
Oznaczenia:
bg – bezglutenowe
w – wegetariańskie
v – wegańskie (z założeniem, że mleko łatwo można zastąpić napojem roślinnym – najlepiej bez cukru)
Pasty kanapkowe
- Na bazie nasion roślin strączkowych
- Hummus klasyczny (bg, v)
- Hummus z grochu (bg, v)
- Pasta bezjajeczna z ciecierzycy (bg, v)
- Pasta z bobu z lubczykiem (bg, v)
- Pasta z czerwonej soczewicy z majerankiem (bg, v)
- Pasta z fasoli z cebulą, czosnkiem i majerankiem (bg, v)
- Pasta z fasoli z pieczonym czosnkiem i rozmarynem (bg, v)
- Pasta z grochu z cebulą i majerankiem (bg, v)
- Pasta z zielonego groszku z miętą (bg, v)
- Pasta z zielonego groszku z tymiankiem (bg, v)
- Pomidorowa pasta z fasoli (bg, v)
- Pomidorowa pasta z soczewicy z bazylią (bg, v)
- Smalec z fasoli (bg, v)
- Na bazie tofu
- Bez-rybna pasta z wędzonego tofu (bg, v)
- Na bazie kasz / ryżu
- Jaglany paprykarz (bg, v)
- Twaryżek (bg, v)
- Na bazie warzyw / owoców
- Guacamole (bg, v)
- Pasta paprykowo-marchewkowa (bg, v)
- Pasta z bakłażana, papryki i pomidorów (bg, v)
- Pasta z brokuła i pestek dyni (bg, v)
- Pasta z cukinii i pestek dyni (bg, v)
- Pasta z marchewki i czarnuszki (bg, v)
- Na bazie orzechów, pestek, nasion
- Na słodko
- Daktylada – daktylowa czekolada (bg, v)
- Krem czekoladowy z… grochu (bg, v)
- Masło orzechowe (bg, v)
- Surowy dżem wiśniowy z chia (bg, v)
Jajecznico-podobne
- Szakszuka z papryką i kolendrą (bg, w)
- Tofucznica z pieczarkami (bg, v)
- Tofucznica z pomidorami (bg, v)
- Tofucznica ze szparagami (bg, v)
Pasztety
- Pasztet z grochu z warzywami (bg, v)
- Pasztet z soczewicy i pieczarek (bg, v)
Pieczywo
- Bezglutenowy chleb z płatków i ziaren (bg, v)
- Chleb graham na drożdżach (v)
- Chleb z płatków owsianych i ziaren (v)
- Pełnoziarniste pity (w)
Owsianki i podobne
- Owsianki
- Smoothie bowl i koktajle
- Z kaszami (kaszanki????) 😛
Granole, musli
- Bananowa granola z orzeszkami ziemnymi i rodzynkami (v)
- Daktylowa granola z figami i orzechami włoskimi (v)
- Dyniowa granola z rodzynkami (v)
Budynie, puddingi, musy i podobne
- Chia
- Bananowo-kakaowy pudding chia (bg, v)
- Jogurtowy pudding chia z kaki (bg, w)
- Jogurtowy pudding chia z truskawkami (bg, w)
- Karobowy pudding chia z gruszką (bg, w)
- Piernikowy pudding chia (bg, v)
- Pudding chia z płatkami owsianymi i brzoskwiniami (v)
- Pudding chia z zieloną herbatą i brzoskwiniami (bg, v)
- Deser warstwowy jaglano-chia-jagodowy (bg, w)
- Siemię lniane
- Tapioka
- Budynie, musy i inne miksowane
- Deser à la Monte (bg, w)
- Jaglane tiramisu (bg, v)
- Jaglany budyń czekoladowy (bg, v)
- Jaglany mus kawowy z granatem (bg, v)
- Jogurt gruszkowy z kardamonem, suszoną żurawiną i orzechami włoskimi (bg, w)
- Ryż z jabłkiem w formie musu (bg, v)
- Truskawkowy serek homogenizowany z tofu (bg, v)
Sałatki i surówki
- Bez dodatków skrobiowych
- Kolorowa sałatka warzywno-owocowa (bg, v)
- Młoda kapusta z marchewką i cebulą (bg, v)
- Sałatka meksykańska (bg, w)
- Sałatka ze szpinakiem, gruszką, żurawiną (bg, v)
- Z dodatkami skrobiowymi
Zupy
- Zupy tradycyjne
- Zupa pomidorowo-soczewicowa (bg, v)
- Zupa z grochem i warzywami (bg, v)
- Zupa z soczewicą i pomidorami po indyjsku (bg, v)
- Zupy-krem
- Burakowo-jabłkowa zupa-krem (bg, v)
- Słodka, korzenna zupa-krem z dyni (bg, v)
- Zupa-krem z brokuła i groszku z fetą (bg, w)
- Zupa-krem z cukinii (bg, v)
- Zupa-krem z dyni i soczewicy (bg, v)
- Zupa-krem z dyni z curry (bg, v)
- Zupa-krem z dyni z mleczkiem kokosowym (bg, v)
- Zupa-krem z kalarepy (bg, v)
- Zupa-krem z marchewki i soczewicy (bg, v)
- Zupa-krem z marchewki z mleczkiem kokosowym i imbirem (bg, v)
- Zupa-krem z papryki, pomidorów i ciecierzycy (bg, v)
- Zupa-krem z pieczonej papryki (bg, v)
- Chłodniki
- Chłodnik buraczkowy na jogurcie (bg, w)
- Gazpacho z mozzarellą (bg, w)
Dania z makaronem
- Makaron + warzywa
- Makaron z bakłażanem w sosie pomidorowym (v)
- Makaron z cukinią i suszonymi pomidorami (v)
- Makron z dynią i czosnkiem (v)
- Makaron z lekkim sosem pieczarkowym (v)
- Makaron z pietruszkowym pesto (v)
- Makaron z sosem paprykowym (v)
- Makaron z sosem pomidorowym i bazylią (v)
- Makaron z sosem z bakłażana, papryki i pomidorów (v)
- Makaron ze szpinakiem i dynią (w)
- Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami (w)
- Makaron + rośliny strączkowe + warzywa
- Spaghetti
- Lasagne
- Makarony z roślin strączkowych
Dania z kaszami
- Kasza bulgur
- Kasza gryczana
- Kasza jaglana
- Kasza jęczmienna
- Komosa ryżowa
Dania z ryżem
- Curry
- Curry z cukinii (bg, v)
- Curry z kalafiora (bg, v)
- Curry z warzywami korzeniowymi (bg, v)
- Kokosowe curry z dyni z orzechami nerkowca (bg,v)
- Risotto
- Pozostałe
Placki
- Dwuskładnikowe placki bananowe (v)
- Gryczane placki szpinakowe z pomidorowym twarożkiem (bg, w)
- Pełnoziarniste placki z cukinii (v)
- Pełnoziarnisty placek z cukinią i pomidorkami (v)
- Pieczona tortilla de patatas ze szpinakiem (bg, w)
- Pizza na pełnoziarnistym spodzie (w/v)
- Pizza z patelni (w)
- Placek ryżowo-szpinakowy (bg, w)
- Wegański omlet z mąki z ciecierzycy (bg, v)
Naleśniki
- Naleśniki gryczane ze szpinakiem (bg, w)
- Pełnoziarniste naleśniki z farszem bakłażanowo-paprykowym (w)
- Szpinakowe naleśniki z dynią i wędzonym tofu (w)
Kluski
Kotlety i burgery
- Na bazie roślin strączkowych
- Na bazie kasz / ryżu
- Buraczano-gryczane kotlety / burgery (bg, v)
- Burgery jaglano-marchewkowe z garam masala (v)
- Kotleciki z komosy i tofu po indyjsku (bg, v)
- Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu z sosem pieczarkowym (bg, w)
- Owsiane kotlety z jarmużem i suszonymi pomidorami (v)
- Paprykowe kotlety gryczane z mąką z ciecierzycy (bg, v)
- Warzywne
- Kotlety sojowe
Gulasze
- Curry z batatami, ciecierzycą i szpinakiem (bg, v)
- Curry z serem Paneer i warzywami (bg, w)
- Fasolka po bretońsku z wędzonym tofu (bg, v)
- Leczo z wędzonym tofu (bg, v)
- Strogonow z kotletów sojowych (bg, v)
Ciasta
- Pieczone
- Biszkopt z jabłkami i rodzynkami (w)
- Dyniowe ciasto z rodzynkami i orzechami włoskimi (w)
- Fasolowe brownie z malinami (bg, w)
- Gryczany chlebek bananowy (bg, v)
- Kakaowe jagielniczki z suszonymi wiśniami i gorzką czekoladą (bg, v)
- Lekki mazurek amarantusowo-bananowo-karobowy (bg, v)
- Lekki torcik tiramisu (bg, w)
- Mini jagielniczki waniliowe z rodzynkami i skórką pomarańczową (bg, v)
- Owsiane ciasto marchewkowe (w)
- Pełnoziarniste drożdżówki dyniowo-orzechowo-cynamonowe (v)
- Piernik z fasoli (bg, w)
- Waniliowe ciasto jaglane z wiśniami (bg, w)
- Waniliowy tofurnik z figami (bg, v)
- Bez pieczenia
- Ciasto banoffee pie bez pieczenia (v)
- Ciasto cappuccino z kaszy jaglanej (v)
- Ciasto marchewkowe bez pieczenia (w)
- Ciasto marchewkowe bez pieczenia bezglutenowe i wegańskie (bg, v)
- Fasolowe brownie bez pieczenia à la śliwka w czekoladzie (bg, v)
- Jagielnik Snickers (bg, v)
- Jaglany makowiec bez pieczenia (bg, v)
- Wiśniowo-czekoladowy jagielnik na zimno (v)
Ciastka
- Bananowe ciasteczka owsiane z daktylami i orzeszkami ziemnymi (v)
- Gryczano-batatowe pierniczki nadziewane suszonymi śliwkami (bg, v)
- Komosanki gruszkowe z goji i migdałami (bg, v)
- Kruche ciasteczka z pestek dyni (bg, v)
- Owsiane ciasteczka z rodzynkami, goji i słonecznikiem (v)
- Pierniczki marchewkowe z melasą karobową (v)
Batoniki
Muffinki
- Czekoladowe muffinki z cukinią (v)
- Muffinki gruszkowe z suszoną żurawiną i kardamonem (w)
- Muffinki z karobem i goji (w)
- Muffinki z morelami i migdałami (w)
- Owsiane muffinki z nadzieniem różanym (v)
Pralinki, czekoladki i podobne
- Chałwa dwukolorowa klasyczna i kakaowa (bg, v)
- Chałwa z melasą karobową (bg, v)
- Czekoladki kawowo-śmietankowe (bg, v)
- Czekoladki z orzechami laskowymi (bg, v)
- Czekoladki z rodzynkami i orzechami włoskimi (bg, v)
- Daktyle nadziewane orzeszkami i czekoladą (bg, v)
- Domowy marcepan na Walentynki (bg, v)
- Fasoello (bg, v)
- Pralinki czekoladowo-kokosowe (bg, v)
- Pralinki rodzynkowo-czekoladowe à la „Malaga” (bg, v)
- Wielkanocne pralinki zajączki i kurczaczki (bg, v)
Lody i sorbety
- Lody bananowe (bg, v)
- Sorbet truskawkowo-bananowy z czerwoną herbatą (bg, v)
Wytrawne przekąski
- Pełnoziarniste grissini z suszonymi pomidorami i bazylią (v)
- Wytrawne ciasteczka z zarodów pszennych z czosnkiem i tymiankiem (w)
Do picia
- Bananowe karobao (bg, v)
- Cytrynowa mrożona herbata Pu-erh (bg, v)
- Wytrawny koktajl z burakiem (bg, w)
- Wytrawny koktajl z ogórkiem (bg, w)
Dodatki
- Daktylada – daktylowa czekolada (bg, v)
- Guacamole (bg, v)
- Jogurtowy sos czosnkowy (bg, w)
- Krem czekoladowy z… grochu (bg, v)
- Lekki majonez z fasoli (bg, v)
- Lekki majonez z kaszy jaglanej (bg, v)
- Masło orzechowe (bg, v)
- Pełnoziarniste pity (w)
- Pesto bazyliowe (bg, v)
- Pesto z pietruszki (bg, v)
- Pesto z rukoli (bg, v)
- Pieczone ziemniaki (bg, v)
- Sos pieczarkowy (v)
- Sos pomidorowy (bg, v)
- Tahini (bg, v)
- Tzatziki (bg, w)
- Wegański parmezan (bg, v)
Pozostałe
Grafika: Freepik.com