Biszkopt z jabłkami i rodzynkami

Klasyczne ciasto w zdrowszym wydaniu. Pachnące cynamonem, z dużą ilością jabłek i słodkimi rodzynkami. Użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej i mąki owsianej. Akurat biszkopt jest takim ciastem, do którego można użyć właściwie dowolnej mąki, ponieważ jego struktura opiera się na zdenaturowanym podczas pieczenia białku jaja, a nie np. glutenie, jak to jest w przypadku ciast drożdżowych.
 
 
 
Składniki:
na 12 sporych porcji
  • 4 jajka (200 g)
  • 70 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 70 g mąki owsianej (można dokładnie zmielić płatki owsiane)
  • 80 g cukru
    • w zdrowszej wersji: 80 g ksylitolu 
  • 0,5 kg jabłek (po obraniu)
  • 2 łyżki rodzynek (30 g)
  • cynamon 

 

Wystarczy powtykać jabłka i upiec
 Wykonanie:
  1. Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić na cząstki.
  2. Rodzynki opłukać.
  3. Wymieszać ze sobą oba rodzaje mąki.
  4. Blaszkę (20×25 cm lub trochę mniejszą) wyłożyć papierem do pieczenia. Nastawić piekarnik na 170°C z termoobiegiem.
  5. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić wraz z cukrem/ksylitolem na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera. Do piany dodać żółtka i wymieszać na najniższych obrotach miksera, następnie dodać mąki i ponownie wymieszać na najniższych obrotach miksera.
  6. Ciasto przełożyć do blaszki, posypać cynamonem i rodzynkami. Gęsto powtykać jabłka. Włożyć po nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut – do suchego patyczka.

1 porcja (z użyciem cukru) dostarcza:

Uwaga, cukry się nie zgadzają – na porcję wychodzi ok. 7 g cukru – nie mam pojęcia, dlaczego tak pokazuje, nie ode mnie to zależy.

 

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.