O MNIE

Witam na mojej stronie

Nazywam się Małgorzata Rusek i z wykształcenia jestem dietetykiem oraz psychodietetykiem. Ukończyłam studia na kierunku Dietetyka w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, gdzie uzyskałam tytuł magistra oraz podyplopmowe studia na kierunku Psychodietetyka w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej w Warszawie.

Wybrałam taką a nie inną życiową drogę, ponieważ naprawdę fascynuje mnie ta dziedzina! Wiem, że „dietetyk z pasją” brzmi patetycznie, ale… po prostu taka jest prawda.

Stale się dokształcam, szukam możliwości zdobywania nowej wiedzy i umiejętności. Uczestniczę w licznych szkoleniach, konferencjach, warsztatach, kursach i tym podobnych (certyfikaty na dowód na końcu), czytam książki, artykuły, poszukuję informacji na interesujące mnie tematy, a potrafię być naprawdę bardzo dociekliwa! 😉

Moja filozofia

  • w swojej pracy zawodowej kieruję się dowodami naukowymi, faktami potwierdzonymi w badaniach naukowych – tzw. Evidence Based Nutrition
  • jestem przeciwniczką diet-cud i generalnie jestem odporna na różne mody żywieniowe i sceptyczna wobec wyskakujących jak Filip z konopi dietetycznych trendów, nie zmieniam swoich poglądów w zależności od tego, co jest aktualnie na topie
  • nie wierzę w żadne spiski, niecne knowania Big Pharmy ani że wszystkie badania naukowe są robione „na zlecenie”
  • nie znajdziesz u mnie wciskania, że gluten jest największym złem świata, a olej kokosowy lekiem na wszystkie problemy
  • nie każę Ci przechodzić detoksów ani odkwaszać sobie organizmu
  • nie zdradzę Ci cudownego sposobu na pozbycie się zbędnych kilogramów leżąc na kanapie i delektując się ulubionymi ciasteczkami
  • nie będę Cię przekonywać, że najcudowniejszą dietą na świecie jest paleo albo wegańska albo niskowęglowodanowa albo jeszcze jakaś inna
  • nie Cię straszyć zabójczym GMO, trującym mlekiem i powodującymi depresję kuchenkami mikrofalowymi
  • nie będę Ci wciskać, że bez suplementów to się nie można obejść (no dobra, z wyjątkiem witaminy D w okresie jesienno-zimowym oraz kilkoma innymi w naprawdę uzasadnionych wypadkach)
  • wierzę, że zdrowe odżywianie to nie jest stosowanie jakiejś diety albo jedzenie codziennie jakiegoś tam produktu; na sposób odżywiania zawsze patrzę całościowo
  • wiem, że w dietetyce nic nie jest albo całkiem białe albo całkiem czarne
  • w sytuacjach, kiedy wyniki badań naukowych nie dają jasnej odpowiedzi, łączę swoją wiedzę z logicznym i racjonalnym myśleniem

Moje ulubione zasady

  1. Tylko trwałe zmiany przynoszą trwałe efekty.
  2. Odżywiać się zdrowo to znaczy ze zdrowym rozsądkiem.
  3. Wszystko jest zdrowe i nic nie jest zdrowe. Tylko ilość decyduje, czy coś jest zdrowe czy niezdrowe.

Prywatnie jestem wegetarianką, ale nikogo nie namawiam ani nie zmuszam do takiego sposobu odżywiania się.

Często zachęcam do ograniczenia ilości spożywanego mięsa i włączenia do swojej diety roślin strączkowych, ponieważ jest to zgodne z oficjalnymi zaleceniami dotyczącymi prawidłowego odżywiania się, a nie moim własnym widzimisię.

Dyplomy i certyfikaty

Moje współprace

W latach 2018-2022 współpracowałam z Fundacją „Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie”.

Pełniłam rolę koordynatora regionalnego na województwo mazowieckie, zajmowałam się edukacją żywieniową, prowadzeniem warsztatów, webinarów, pomocą pacjentom na grupach wsparcia – większość działań była wolontariacka.

Na stronie Fundacji znajduje się wiele eksperckich artykułów mojego autorstwa.

Jestem autorką e-booka „Poradnik czytania etykiet dla insulinoopornych„, współautorką Tabel indeksu glikemicznego oraz innych e-booków.

Wspólnie z Asią Jaworską organizowałam i prowadziłam warsztaty dla pacjentów w Warszawie opisane na stronie Fundacji:

Przygotowałam i przeprowadziłam również webinary:

Od 2016 do 2019 roku ściśle współpracowałam z Fundacją Szczęśliwi Bez Cukru, w której zajmowałam się edukacją na temat szkodliwości nadmiernego spożycia cukru. Bardzo dużo działań odbywało się w ramach wolontariatu.

Przeprowadziłam wiele warsztatów kierowanych głównie do dzieci, ale także do osób dorosłych i starszych. Prowadziłam indywidualne konsultacje dietetyczne. Napisałam wiele artykułów, reprezentowałam Fundację w radio i telewizji, koordynowałam projekt warsztatów w szkołach, który był dofinansowany przez Miasto Stołeczne Warszawa. Zajmowałam się również prowadzeniem mediów społecznościowych, współpracą z wolontariuszami i wiele innych.

Pisałam również wolontariacko artykuły dla portali: