obiad, Przepisy

Makaron ze szpinakiem, tofu, suszonymi pomidorami i oliwkami

Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to taki klasyk. Pyszny zresztą. Próbuję od czasu do czasu coś w nim zmodyfikować – np. dając dynię zamiast pomidorów. Tym razem zostawiłam pomidory, ale dodałam do niego tofu oraz czarne oliwki. Efekt baaardzo pozytywnie mnie zaskoczył! Nie spodziewałam się, że tofu tak świetnie się zgra z pozostałymi składnikami, a okazało się cudownie dopełniać resztę produktów. Całe danie ma mocno śródziemnomorski klimat, bo są i pomidory, i oliwki, i czosnek, i jeszcze bazylia do tego. Ja w ogóle bardzo lubię doprawiać szpinak czosnkiem i ziołami – bazylią właśnie albo mieszanką ziół prowansalskich. Ze szpinakiem okazują się być zgraną drużyną 😉. I nawet mrożony rozdrobniony szpinak daje się tak przyrządzić, że wygląda całkiem smakowicie, a nie jak zielona papka – koszmar z dzieciństwa 😃. Gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu – pychota, do tego naprawdę prosta! I jeszcze świetnie się nadaje do zabrania na wynos 😉.

 

 

Składniki:

  • makaron pełnoziarnisty
  • szpinak (ja dałam mrożony, rozdrobniony)
  • tofu naturalne
  • suszone pomidory (najlepiej nie z oleju)
  • czarne oliwki
  • czosnek
  • suszona bazylia
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy

 

Wykonanie:

  1. Czosnek drobno posiekać albo przecisnąć przez praskę. Tofu rozgnieść widelcem. Suszone pomidory pokroić na kawałki, oliwki pokroić na plasterki.
  2. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić
  3. Szpinak rozmrozić bezpośrednio na patelni / Świeży szpinak umyć, pokroić i poddusić na patelni na niewielkiej ilości wody. Dodać czosnek, tofu oraz suszone pomidory, wymieszać i poddusić parę minut w razie potrzeby odparowując nadmiar wody. Dorzucić na patelnię ugotowany makaron, oliwki, przyprawić ziołami (ja pomijam już dodatek soli, bo suszone pomidory i oliwki nadają wystarczającą słoność), wymieszać.
  4. Wyłożyć na talerze, skropić olejem. Można dodatkowo posypać nasionami słonecznika albo dyni.