lunchbox, obiad, Przepisy

Makaron ze szpinakiem i dynią

Postanowiłam iść za ciosem i skoro wczoraj był zaległy przepis na makaron ze szpinakiem, to będę kontynuować ten temat. O ile dodatek do tego suszonych pomidorów jest banalny, to teraz chciałabym zaproponować coś mniej banalnego. Mianowicie dynię. I pestki… nie, nie dyni, tylko słonecznika. Nie bądźmy monotematyczni 😄

To połączenie jest naprawdę genialne. Polecam i „szpinakomaniakom” i „szpinakosceptykom”, i w ogóle wszystkim. Sezon na dynię powinien się wkrótce zacząć, więc będzie okazja do wypróbowania przepisu. Osobiście zakochałam się w dyni Hokkaido i tą właśnie odmianę użyłam do tego dania – co można poznać po jej ślicznym, intensywnie pomarańczowym kolorze.

Składniki:

  • makaron pełnoziarnisty
  • szpinak
  • dynia
  • czosnek
  • jogurt naturalny
  • jajko (opcjonalnie)
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • pestki słonecznika
  • olej rzepakowy

Wykonanie:

  1. Dynię umyć, obrać (w przypadku Hokkaido nie jest to konieczne), pokroić w kostkę. Czosnek (jak zwykle dużo, dużo 😏) obrać i bardzo drobno posiekać albo przecisnąć przez praskę.
  2. Świeży szpinak dokładnie opłukać, pokroić i wrzucić na patelnię z niewielką ilością wody, a szpinak mrożony wrzucić na patelnię bez wcześniejszego rozmrażania. Dusić pod przykryciem aż świeży zmniejszy swoją objętość, a mrożony odmarznie.
  3. Wymieszać jajko z jogurtem, wlać na patelnię i dokładnie wymieszać, dodać czosnek i dynię i jeszcze raz wymieszać. Dusić około 10 minut początkowo pod przykryciem, a następnie bez, żeby odparować nadmiar wody. Doprawić ziołami, pieprzem i solą.
  4. W międzyczasie ugotować makaron al dente w lekko osolonej wodzie (około 8 minut). Odcedzić, można przepłukać zimną wodą.
  5. Na patelnię dorzucić makaron, wymieszać, wyłożyć na talerze, polać olejem rzepakowym i posypać pestkami słonecznika.

A! I jeszcze świetnie się sprawdza jako danie do pudełka 😏