Postanowiłam iść za ciosem i skoro wczoraj był zaległy przepis na makaron ze szpinakiem, to będę kontynuować ten temat. O ile dodatek do tego suszonych pomidorów jest banalny, to teraz chciałabym zaproponować coś mniej banalnego. Mianowicie dynię. I pestki… nie, nie dyni, tylko słonecznika. Nie bądźmy monotematyczni ?. Polecam wypróbować makaron ze szpinakiem i dynią!
To połączenie jest naprawdę genialne. Polecam i „szpinakomaniakom” i „szpinakosceptykom”, i w ogóle wszystkim. Sezon na dynię powinien się wkrótce zacząć, więc będzie okazja do wypróbowania przepisu. Osobiście zakochałam się w dyni Hokkaido i tą właśnie odmianę użyłam do tego dania – co można poznać po jej ślicznym, intensywnie pomarańczowym kolorze.
Składniki:
- makaron pełnoziarnisty
- szpinak
- dynia
- czosnek
- jogurt naturalny
- jajko (opcjonalnie)
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- pestki słonecznika
- olej rzepakowy
Wykonanie:
- Dynię umyć, obrać (w przypadku Hokkaido nie jest to konieczne), pokroić w kostkę. Czosnek (jak zwykle dużo, dużo ?) obrać i bardzo drobno posiekać albo przecisnąć przez praskę.
- Świeży szpinak dokładnie opłukać, pokroić i wrzucić na patelnię z niewielką ilością wody, a szpinak mrożony wrzucić na patelnię bez wcześniejszego rozmrażania. Dusić pod przykryciem aż świeży zmniejszy swoją objętość, a mrożony odmarznie.
- Wymieszać jajko z jogurtem, wlać na patelnię i dokładnie wymieszać, dodać czosnek i dynię i jeszcze raz wymieszać. Dusić około 10 minut początkowo pod przykryciem, a następnie bez, żeby odparować nadmiar wody. Doprawić ziołami, pieprzem i solą.
- W międzyczasie ugotować makaron al dente w lekko osolonej wodzie (około 8 minut). Odcedzić, można przepłukać zimną wodą.
- Na patelnię dorzucić makaron, wymieszać, wyłożyć na talerze, polać olejem rzepakowym i posypać pestkami słonecznika.


Dynia dodana do makaronu ze szpinakiem to super pomysł
Dziękuję! Kiedyś całkiem spontanicznie połączyłam je ze sobą i stwierdziłam, że jest to idealnie zgrana para 🙂
Pozdrawiam!