tofucznica-ze-szparagami-1

Tofucznica ze szparagami

Sezon na szparagi się kończy, więc śpieszę do Was z przepisem na tofucznicę ze szparagami, bo inaczej mnie zima zastanie z tym przepisem jeszcze nieopublikowanym 😆.

A że sezon na te podłużne warzywa jest krótki, to trzeba korzystać i najeść się na kolejne miesiące. Dzisiejszy przepis to kolejna odsłona tofucznicy, czyli „zweganizowanej” jajecznicy. Oczywiście możecie zainspirować się tym przepisem i zrobić bardziej klasyczną wersję, z jajkami. Ja chyba nie pokuszę się o publikowanie przepisu na jajecznicę na blogu, bo lubię tylko porządnie ściętą – jajka w formie półpłynnej to nie moja „bajka”. I wtedy wyszłoby na jaw, że czegoś tak banalnego jak jajecznica nie umiem ugotować. Bo znawcy tematu jakby zobaczyli te moje ścięte na wiór jajka, to by mnie zlinczowali za ową profanację 😆.

Zostaję zatem w bezpiecznych rejonach i prezentuję Wam pomysł na tofucznicę ze szparagami.

 

 

Składniki:

na 2 porcje

  • 1 kostka tofu naturalnego (180 g)
  • ⅓ – ½ pęczka szparagów (200-300 g; ja dałam ½ pęczka)
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ⅓ – ½ łyżeczki czarnej soli Kala Namak
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka oleju rzepakowego nierafinowanego (10 g)

 

Wykonanie:

  1. Tofu pokruszyć w palcach lub rozgnieść widelcem i wymieszać z kurkumą, solą i 2-3 łyżkami wody.
  2. Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce. Odłamane końcówki obrać z łykowatej skórki (przy starszych szparagach to niestety nie pomaga, ale jeżeli tylko da się coś jeszcze wykorzystać, to ja tak robię).
  3. Odciąć główki szparagów, resztę pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Wrzucić na patelnię (główki na razie zostawić!), wlać odrobinę wody i dusić pod przykryciem 3-5 minut zależnie od grubości szparagów.
  4. Dodać tofu, pozostawione główki szparagów, wymieszać i dusić bez przykrycia kolejne 2-3 minuty tak, żeby nadmiar wody odparował, ale nie przypalić. Mieszać od czasu do czasu.
  5. Gotową tofucznicę wymieszać z płatkami drożdżowymi, olejem i świeżo mielonym pieprzem. Nałożyć na talerze i zjeść w towarzystwie większej ilości warzyw (ja jestem zdania, że śniadanie bez pomidorów, to nie śniadanie, a Wy? 😂) i dobrej jakości chleba.

 

 

1 porcja dostarcza:

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Tofucznica ze szparagami
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.