Dorwałam seer ser Paneer i nie zawaham się go użyć! Cóż to takiego? To indyjski ser o konsystencji twardego twarogu, bardzo delikatny w smaku – podobny jak twaróg właśnie, tylko mniej kwaśny. Skoro to składnik kuchni indyjskiej, to jego wykorzystanie mogło być tylko jedno! ? Curry z serem Paneer i warzywami. Tym razem postanowiłam bardziej pokombinować i jako dodatek do curry zrobiłam pełnoziarniste pity zamiast zazwyczaj używanego przeze mnie ryżu. Noooormalnie niebo w gębie! Hmmm, nie do końca niebo, bo jak na niebo to trochę zbyt pikantne ?
Ja jestem generalnie zakochana w curry – takim curry bardziej w stylu indyjskim niż tajskim – gdzie sos tworzą pomidory z przyprawami, a nie mleczko kokosowe. Takie potrawy przygotowuję szczególnie zimą (chociaż akurat w tym roku mamy piękną wiosnę zamiast zimy ?). To jest takie bogactwo smaków i aromatów, no i kolorów jeszcze! Genialne! ?
Nie do wiary, będzie curry! ?
Składniki:
na 3 porcje
- 1 kostka sera Paneer (200 g)*
- 1 duża cebula (150 g)
- 3 średnie marchewki (300 g)
- 1 duża papryka (200 g)
- 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
- ¼ opakowania mrożonego groszku (100 g)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego (50 g)
- przyprawy:
- garam masala
- kurkuma
- imbir
- gałka muszkatołowa
- kmin rzymski (kumin)
- nasiona kolendry
- cynamon
- pieprz
- 1 łyżka oleju rzepakowego (10 g)
- natka kolendry
*zdaję sobie sprawę z tego, że ser Paneer nie jest łatwo dostępnym produktem ?. Z powodzeniem możecie go zastąpić naturalnym tofu.
Wykonanie:
- Cebulę obrać i pokroić (ja pokroiłam w paski). Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić (u mnie też paski). Marchewkę obrać i pokroić w cienkie półplasterki.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić cebulę. Dorzucić paprykę, marchewkę i pomidory. Dusić około 5 minut.
- Rozmieszać koncentrat ze wszystkimi przyprawami i wodą do uzyskania konsystencji sosu. Dolać do warzyw i dokładnie wymieszać. Dusić kolejne 5 minut.
- Ser pokroić i dodać do warzyw razem z zamrożonym groszkiem. Dusić około 3 minut, żeby groszek się rozmroził.
- Podawać posypane posiekaną natką kolendry. Ja zrobiłam do tego curry pełnoziarniste pity, ale dobrze będzie pasował też brązowy albo pełnoziarnisty ryż.






Skomentuj