curry-z-serem-paneer-i-warzywami-1

Curry z serem Paneer i warzywami

Dorwałam seer ser Paneer i nie zawaham się go użyć! Cóż to takiego? To indyjski ser o konsystencji twardego twarogu, bardzo delikatny w smaku – podobny jak twaróg właśnie, tylko mniej kwaśny. Skoro to składnik kuchni indyjskiej, to jego wykorzystanie mogło być tylko jedno! ? Curry z serem Paneer i warzywami. Tym razem postanowiłam bardziej pokombinować i jako dodatek do curry zrobiłam pełnoziarniste pity zamiast zazwyczaj używanego przeze mnie ryżu. Noooormalnie niebo w gębie! Hmmm, nie do końca niebo, bo jak na niebo to trochę zbyt pikantne ?

Ja jestem generalnie zakochana w curry – takim curry bardziej w stylu indyjskim niż tajskim – gdzie sos tworzą pomidory z przyprawami, a nie mleczko kokosowe. Takie potrawy przygotowuję szczególnie zimą (chociaż akurat w tym roku mamy piękną wiosnę zamiast zimy ?). To jest takie bogactwo smaków i aromatów, no i kolorów jeszcze! Genialne! ?

Nie do wiary, będzie curry! ?

 

 

Składniki:

na 3 porcje

  • 1 kostka sera Paneer (200 g)*
  • 1 duża cebula (150 g)
  • 3 średnie marchewki (300 g)
  • 1 duża papryka (200 g)
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • ¼ opakowania mrożonego groszku (100 g)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (50 g)
  • przyprawy:
    • garam masala
    • kurkuma
    • imbir
    • gałka muszkatołowa
    • kmin rzymski (kumin)
    • nasiona kolendry
    • cynamon
    • pieprz
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (10 g)
  • natka kolendry

*zdaję sobie sprawę z tego, że ser Paneer nie jest łatwo dostępnym produktem ?. Z powodzeniem możecie go zastąpić naturalnym tofu.

 

Wykonanie:

  1. Cebulę obrać i pokroić (ja pokroiłam w paski). Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić (u mnie też paski). Marchewkę obrać i pokroić w cienkie półplasterki.
  2. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić cebulę. Dorzucić paprykę, marchewkę i pomidory. Dusić około 5 minut.
  3. Rozmieszać koncentrat ze wszystkimi przyprawami i wodą do uzyskania konsystencji sosu. Dolać do warzyw i dokładnie wymieszać. Dusić kolejne 5 minut.
  4. Ser pokroić i dodać do warzyw razem z zamrożonym groszkiem. Dusić około 3 minut, żeby groszek się rozmroził.
  5. Podawać posypane posiekaną natką kolendry. Ja zrobiłam do tego curry pełnoziarniste pity, ale dobrze będzie pasował też brązowy albo pełnoziarnisty ryż.

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Curry z serem Paneer i warzywami
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.