pelnoziarniste-pity-1

Pełnoziarniste pity

Postanowiłam zaszaleć kulinarnie i zrobić jako dodatek do curry indyjskie chlebki naan, oczywiście z mąki pełnoziarnistej. Wszystko szło świetnie, ciasto miało dobrą konsystencję, ładnie wyrosło, z wałkowaniem też nie było problemu, no może poza tym, że mało okrągłe mi te placki wyszły ?. No to pieczemy! I… kapota… Chlebki naan nie wyszły… Za to uzyskałam wspaniałe pełnoziarniste pity ?. Moja mina musiała być bezcenna, kiedy zajrzałam do piekarnika i zamiast placków ujrzałam coś bardziej przypominającego baloniki ?.

Poczytałam coś tam w internecie, jak się te chlebki naan robi, resztę postanowiłam improwizować (no przecież to tylko placki!). Nic to, może następnym razem uda mi się zrobić chlebki. Tym razem wyszły pity. A że wyszły naprawdę pyszne, to po prostu pośmiałam się z siebie i zabrałam za jedzenie. Domowe pełnoziarniste pity – to da się zrobić! ?

U mnie te pity stanowiły towarzystwo dla curry z serem Paneer i warzywami. Pyszności, polecam!

 

 

Składniki:

na 6 sztuk

  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (20 g)
  • 15 g drożdży
  • 100 ml mleka
  • ok. 200 g jogurtu naturalnego

 

Wykonanie:

  1. Mleko podgrzać tak, żeby było ciepłe, ale nie gorące. Dodać pokruszone drożdże i 1 łyżeczkę mąki. Dokładnie wymieszać i zostawić na 10-15 minut, żeby drożdże „ruszyły”
  2. W misce wymieszać mąkę z solą, dodać olej, zaczyn i zacząć wyrabiać ciasto dodając stopniowo jogurt. Ilość jogurtu może być różna zależnie od jego gęstości i tego, ile płynu wchłonie mąka. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, żeby kleiło się do rąk, ale nie kleiło do miski. Ciasto wyrabiać około 5 minut.
  3. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia, powinno mniej więcej podwoić swoją objętość. Ja stawiam miskę z ciastem na naczyniu z gorącą wodą, wtedy ładnie rośnie.
  4. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Podzielić na 6 części. Kawałki ciasta obtaczać w mące i wałkować na grubość około 0,5 cm. Gotowe placki zostawić do lekkiego wyrośnięcia.
  5. Nagrzać piekarnik razem z blachą i papierem / matą do pieczenia do temperatury 200-220°C. Na rozgrzaną blachę wykładać placki i piec około 5 minut. W czasie pieczenia powinny „napompować się” powietrzem ⇒ mniej więcej TAK; niestety w piekarniku ciemno, więc zdjęcie nie wyszło najlepiej i dlatego nie wstawiam go do wpisu.
  6. Upieczone pity przykryć ściereczką, żeby pozostały miękkie.

P.S. Można zrobić więcej pit na raz i zamrozić. Mrożą się bez problemu ?

 

 

1 pita dostarcza:

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Pełnoziarniste pity
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.