Po kilku nie do końca satysfakcjonujących mnie próbach upieczenia drożdżowego razowca z mąki żytniej, stwierdziłam, że mam chwilowo focha na żytnią, a biorę się za pszenną pełnoziarnistą, która jest mniej humorzasta ?. Chleb graham na drożdżach wychodzi naprawdę fajny, ładnie wyrasta, nie kruszy się podczas krojenia i jest bardzo smaczny. Co ważne, w całości składa się z mąki typu 1850. Ja kupuję mąkę w dyskoncie na L, bo jest drobniutko zmielona, co ułatwia robienie z niej ciasta.
Cztery ważne sprawy a propos robienia tego chleba:
- ważna jest odpowiednia temperatura wody, w której rozpuszczamy drożdże i potem wodę o tej samej temperaturze dodajemy do ciasta – ciasto jest „od razu” ciepłe i szybko rośnie
- przy drożdżowych ciastach z mąk pełnoziarnistych ważne jest, żeby poświecić trochę więcej czasu na ich zagniatanie niż przy ciastach z białej mąki
- polecam metodę podwójnego wyrastania ciasta – tzn. raz po zagnieceniu, potem je mieszamy, przekładamy do formy i w formie wyrasta po raz drugi; dzięki temu otrzymujemy lepszą strukturę ciasta
- chleb wkładamy do nagrzanego piekarnika; ja wolę chleb z cienką, delikatną skórką, więc piekę go od samego początku w temperaturze 180°C; piekąc początkowo w wyższej temperaturze otrzymamy grubszą skórkę
Uff, no to się rozpisałam na temat pieczenia chleba, jakbym była zawodowym piekarzem… ? Po tak długim wstępie może Wam się wydawać, że to coś strasznie skomplikowanego, a on jest naprawdę prosty do zrobienia ?. Mam nadzieję, że moje rady się Wam przydadzą i wkrótce triumfalnie wyciągniecie własnoręcznie zrobiony chleb z piekarnika.
Składniki:
na 1 spory bochenek (po upieczeniu 700 g) – 16 kromek
- 400 g mąki graham (pszenna typ 1850)
- 350 ml wody
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
- Drożdże rozmieszać z 1 łyżeczką mąki i 100 ml ciepłej wody (woda nie może być za gorąca; temperaturę wody można sprawdzić wkładając do niej palec ?. Jeżeli jesteśmy w stanie bez problemu wytrzymać kilka sekund, to temperatura jest ok). Zostawić na około 15 minut, żeby drożdże „ruszyły”.
- W misce rozmieszać mąkę z solą, wlać zaczyn i pozostałe 250 ml wody (również ciepłej!). Zagnieść ciasto mieszając około 5 minut. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około pół godziny.
- Ciasto przemieszać, przełożyć do formy (u mnie keksówka silikonowa o wymiarach 14×25 cm). Metalową formę warto wyłożyć papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia na kolejne pół godziny.
- Nagrzać piekarnik do 180°C. Wyrośnięty chleb włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut.
1 kromka (ważąca 45 g) dostarcza:
Idealny przepis, upiekłam dzisiaj chleb, przepyszny, pozdrawiam.
Super, bardzo się cieszę, że smakuje! 🙂
Super przepis i super chleb 🙂
Witam. Czy ten chlebek będzie w porządku dla córki która ma półtorej roku i refluks (najprawdopodobniej na tle alergicznym)? Bardzo proszę o odpowiedź. Ewentualnie jakie pieczywo będzie dla niej najbezpieczniejsze? Pozdrawiam serdecznie
Ciężko mi coś doradzić mając tak mało informacji 🙂 Jeżeli to jest refluks na tle alergicznym, to pytanie, na co córka ma alergię. Jeżeli to jest alergia na gluten (zawarty m.in. w pszenicy) i/lub drożdże, to ten chleb się oczywiście nie nada. Natomiast a propos samego refluksu – generalnie pieczywo, które nie jest na zakwasie jest lepiej tolerowane. Z tym, że jest to kwestia indywidualna, jakie konkretnie produkty wywołują objawy.
Dlaczego „półtorej roku” na litość boską??? No, ale to szczegół i nie należy do tematu.
Jesli chodzi reakcję dziecka na pieczywo pełnoziarniste, to należałoby raczej zasięgnąć porady lekarza i dietetyka, a nie szukać wiadomości w internecie. Wiadomo, że pieczywo pełnoziarniste powoduje zwiększone wydzielanie kwasów żołądkowych, co przy skłonności do refluksu może tylko pogłębić ten stan. Moim zdaniem dziecko w ogóle jest za małe by je karmić razowym chlebem!
Najpierw Pani pisze, żeby nie szukać porad w internecie, tylko udać się do specjalisty (z czym jak najbardziej się zgadzam), a potem Pani sama zabiera się za dawanie porad. I to niestety błędnych, jeżeli chodzi o ostatnie zdanie. Otóż zdrowe dzieci bez problemu mogą dostawać do jedzenia produkty pełnoziarniste. Takie jest współczesne stanowisko ekspertów. Dawniej dawano dzieciom jedynie produkty z białej mąki i takie przekonanie nadal mocno tkwi w świadomości i niestety rodzice boją się tych (zdrowych!) pełnoziarnistych produktów.
Upiekłam dwa razy.Ma miękką skórkę, dzięki temu smakuje dzieciom.Nie musimy pilnować kalori chodzi o to żeby chleb był zdrowy.W drugiej wersji dodałam jeszcze ziarna i odrobinkę cukru i wyszło jeszcze lepiej.Dziękuję za przepis
Wyszedł super, mięciutki i mokry. Na drożdżach suchych 5g.
Super, bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu! 😀
Właśnie zrobiłam zaczyn, liczę że będzie pyszniutki…
Wyszedł super, bardzo dobry – dzięki za przepis 🙂
– a z mąką żytnią się już przeprosiłaś ? , Masz może jakiś sprawdzony, dobry przepis z użyciem mąki żytniej typ 2000 „razowej” 😉 ?
Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂
Z mąką żytnią jeszcze się nie zaprzyjaźniłam. Czuję mniejszą potrzebę, bo akurat nie mam problemu z kupieniem dobrego żytniego razowca 😉
Pozdrawiam!
Czy chleb lepiej piec na termoobiegu czy grzałka góra-dół?
Ja piekę z grzałką góra-dół.
Dzień dobry , czy jeśli użyłabym suchych drożdży to tez trzeba wcześniej wymieszać z woda ?
Nie, przy suchych drożdżach nie trzeba robić zaczynu, tylko miesza się je od razu ze wszystkimi składnikami na ciasto.
Przeliczając świeże na suche proszę pamiętać, że 1 paczuszka suchych drożdży (7-8 g) zastępuje 25 g świeżych drożdży.
Życzę smacznego!
Dzisiaj zrobiłam chlebek – wyszedł przepyszny! Dziękuję za przepis! <3 Pozdrawiam 🙂
Super, bardzo się cieszę! 😀
Czy ten market to Lidl czy Lewiatan w którym jest ta mąka graham?
Tutaj miałam na myśli ten pierwszy 😉 Ale mąka graham jest dostępna właściwie w każdym sklepie.
Pozdrawiam i życzę smacznego!
Czy piecze Pani na termoobiegu czy innej funkcji?
Piekę na grzaniu góra-dół 🙂
Smacznego!
Pyszny chleb! Piekę kolejny raz, bo wszystkim bardzo smakował. Dziękuję za przepis ?
Ekstra! Bardzo się cieszę, że smakuje! <3
Ile wody gdy sam suche drożdże? Cos nie urósł mój chleb
Wody tyle samo. Jeżeli chleb nie urósł, to mogło być sporo przyczyn:
1. Stare drożdże.
2. Zbyt gorąca woda dodana do drożdży.
3. Zbyt krótki czas wyrastania.
4. Zbyt niska temperatura podczas wyrastania.
dzień dobry! jaki rozmiar foremki?
Jest napisane w punkcie 3. instrukcji wykonania 🙂
Szukałam fajnego i w miarę łatwego przepisu. Po chlebkach wieloziarnistych boli mnie brzuch. Ten wygląda przyjemnie i się chyba skuszę 🙂 Załuje jedynie że nie mam obok dyskontu na L, tylko na B 😉
Dzisiaj zrobiłam ten chlebek, wyszedł pyszny, a do tego według Pani przepisu pasztet z soczewicy i pieczarek, a teraz w lodówce chłodzi się chia z jogurtem bo jutro będzie deser owsiankowy a la tiramisu. Dziękuję za świetne podpowiedzi!
Super, bardzo mi miło! <3 Dziękuję za komentarz, świetnie wiedzieć, że przepisy się przydają 😀
Chleb wyszedł super a mąkę kupiłam w sklepie Domers w którym pracuję. Pozdrawiam i czekam na kolejne super przepisy.
Super! Cieszę się, że przepis się udał 🙂
Dziękuję za miły komentarz i pozdrawiam serdecznie!
Witam mam mąkę graham tym 1500 czy jest odpowiednia do tego przepisu na chleb
Mąka pszenna graham to typ 1850 – to jest ustalone „odgórnie” 😉
Natomiast jak najbardziej chleb z mąki pszennej/orkiszowej typu 1500 wyjdzie. Nie jestem pewna co do ilości wody, bo im wyższy typ mąki, tym więcej wody ona chłonie, ale wydaje mi się, że można zostawić proporcje jak w przepisie. Gdyby to była typowo biała mąka, to wtedy na pewno trzeba by zmniejszyć ilość wody.
Pozdrawiam i życzę smacznego!
Bardzo dziękuję za odpowiedz. Narazie przygotowałam chleb z ziarna z pani blogu.
Pozdrawiam Katarzyna mamy to samo nazwisko a moja siostra ma na imię Małgorzata
Witam! Pani Małgosiu Mam pytanie czy mogę ten chleb gracham piec na termo bo möj piekarnik nie wypieka górą-dół.,Jeśli tak to jaka temperatura i czas pieczenia.Pozdrawiam.
Tak, można go piec z termoobiegiem. Przy termoobiegu dania w mniejszym stopniu rumienią się z zewnątrz, więc może Pani dać trochę wyższą temperaturę – 190 stopni. Co do czasu pieczenia – można po tych 45 minutach sprawdzić, czy jest odpowiednio wypieczony.
A tak naprawdę każdy piekarnik jest trochę inny, inaczej piecze i trzeba swój „wyczuć” 😉
Trzymam kciuki za udany wypiek i życzę smacznego!
Dzień dobry 😊
Mam pytanko – na którym poziomie piekarnika?
Najlepiej na środkowym. Ewentualnie można na ostatnie 10 minut przełożyć wyżej, żeby był bardziej rumiany (przy trybie grzałka góra-dół).
Dziękuję 😊
Dzień dobry,
b. dobry przepis jeśli chodzi o proporcje płyn – mąka i wydaje się dużo drożdży drożdży w przepisie, ale dla mnie ciasto rośnie prawidłowo. Pozwoliłem sobie na małe modyfikacje i czasem zamiast 100ml wody dodaje maślankę, dodaję też łyżkę oleju. Właśnie zamierzam zrobić ten chleb po raz pierwszy w automacie i zastanawiam się czy do automatu nie zmniejszyć ilości płynu? Ostatni z przepisów „do automatu”, który robiłem miał stosunek wody do mąki 1:3 i ogólnie mniej drożdży (suszonych) oraz miód w składzie (pożywka dla drożdży?) – wyszedł na 4+ dla mnie był trochę (tak 10%) za mało wyrośnięty.
Dzień dobry! Tak, zgadzam się, że drożdży może być mniej, szczególnie jeżeli zostawia się cisto na dłuższy czas do wyrośnięcia (ponieważ w tym czasie drożdże się mnożą). Z drożdżami tak jest, że można je dodawać w dosyć dużych „widełkach”, byle nie przesadzić, bo czuć je wtedy w smaku 😉
Co do automatu to niestety nie pomogę – nie mam i nigdy nie używałam tego urządzenia, więc mam zerowe doświadczenie w tej materii 🙂 Wydaje mi się jednak, że przy proporcji 1:3 to ciasto wychodzi bardzo gęste. Może przez to chleb wyrósł za słabo? Poza tym rodzaj mąki też ma znaczenie – pełnoziarnista mąka chłonie więcej płynu niż biała mąka.
Mam nadzieję, że chleb się uda! 🙂
Tak, dziękuję to był chleb 100% z mąki graham z automatu. Prawdopodobnie dziś lub jutro nastawię chleb wg. Pani przepisu w automacie zmieniając tylko drożdże na instant, czy jest Pani ciekawa efektu? Niestety automat to skutek braku czasu – wypiek chleba „klasyczny” zajmuje za dużo czasu (którego nie mam), a automat to tylko 10 minut na nastawienie i 5 minut na wyjęcie chleba i umycie sprzętu. A i jeszcze jedno ja akurat lubię takie smaczki jak drożdże czy „kwaski” w chlebie i maślanka dodaje właśnie takiego posmaku i nie wpływa ujemnie na chleb.
Proponuję upiec ten chleb na podłodzie : 6 gram drożdży świeżych zalać 200 ml letniej wody , dodać 200 gram mąki graham i łyżeczkę miodu. Przykryć lużno folią i zostawić na 8-10 godzin w ciepłym miejscu .Rano rozmieszać z resztą wody 5 g świeżych drożdży w pozostałej wodzie i dodać resztę mąki ! Ma głębszy smak . Smacznego
Dziękuję za inspirację!
P.S. Za pierwszym razem przeczytałam „upiec ten chleb na podłodze” 😀 Zapewne chodzi Panu o podmłodę 😉
Tak , chodziło mi o podmłodę . Wkradła się literówka. Efekt jest znakomity. I dajemy duuużo mniej drożdży. Pozdrawiam ,Jerzy
Dzień dobry, jaka powinna być konsystencja ciasta przed pieczeniem, czy bardziej do zagniatania rękami czy gęste ale odrywające się od łyżki? (nie wiem czy nie daję za mało mąki, bo korzystałam z miarki). Mam też pytaniem czy mniejsza ilość drożdży „dźwignie” chleb – tzn. czy lekki posmak drożdży jest naturalny czy da się go uniknąć?
Dzień dobry! Ciasto powinno być kleiste, jest w porządku, jeżeli klei się do rąk/łyżki, ale jest przy tym ciągliwe i sprężyste. Przy większej ilości mąki wyjdzie gniot 😅
Mniejsza ilość drożdży też da radę, ale czas wyrastania będzie dłuższy.
Przyznaję, że nie udało mi się zrobić tego chleba tak, żeby nie było posmaku drożdży. Niestety tak jest z pieczywem z mąki razowej – ciasto z takiej mąki trudniej wyrasta, dlatego trzeba dać więcej drożdży niż w przypadku białej mąki. Dlatego też razowe pieczywo najczęściej robi się na zakwasie (który „dźwignie” taką mąkę) albo zakwasie i drożdżach razem. Z kolei pieczywo graham na drożdżach dostępne w piekarniach zawiera mieszankę mąki pełnoziarnistej i białej.