Po kilku nie do końca satysfakcjonujących mnie próbach upieczenia drożdżowego razowca z mąki żytniej, stwierdziłam, że mam chwilowo focha na żytnią, a biorę się za pszenną pełnoziarnistą, która jest mniej humorzasta ?. Chleb graham na drożdżach wychodzi naprawdę fajny, ładnie wyrasta, nie kruszy się podczas krojenia i jest bardzo smaczny. Co ważne, w całości składa się z mąki typu 1850. Ja kupuję mąkę w dyskoncie na L, bo jest drobniutko zmielona, co ułatwia robienie z niej ciasta.
Cztery ważne sprawy a propos robienia tego chleba:
- ważna jest odpowiednia temperatura wody, w której rozpuszczamy drożdże i potem wodę o tej samej temperaturze dodajemy do ciasta – ciasto jest „od razu” ciepłe i szybko rośnie
- przy drożdżowych ciastach z mąk pełnoziarnistych ważne jest, żeby poświecić trochę więcej czasu na ich zagniatanie niż przy ciastach z białej mąki
- polecam metodę podwójnego wyrastania ciasta – tzn. raz po zagnieceniu, potem je mieszamy, przekładamy do formy i w formie wyrasta po raz drugi; dzięki temu otrzymujemy lepszą strukturę ciasta
- chleb wkładamy do nagrzanego piekarnika; ja wolę chleb z cienką, delikatną skórką, więc piekę go od samego początku w temperaturze 180°C; piekąc początkowo w wyższej temperaturze otrzymamy grubszą skórkę
Uff, no to się rozpisałam na temat pieczenia chleba, jakbym była zawodowym piekarzem… ? Po tak długim wstępie może Wam się wydawać, że to coś strasznie skomplikowanego, a on jest naprawdę prosty do zrobienia ?. Mam nadzieję, że moje rady się Wam przydadzą i wkrótce triumfalnie wyciągniecie własnoręcznie zrobiony chleb z piekarnika.
Składniki:
na 1 spory bochenek (po upieczeniu 700 g) – 16 kromek
- 400 g mąki graham (pszenna typ 1850)
- 350 ml wody
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
- Drożdże rozmieszać z 1 łyżeczką mąki i 100 ml ciepłej wody (woda nie może być za gorąca; temperaturę wody można sprawdzić wkładając do niej palec ?. Jeżeli jesteśmy w stanie bez problemu wytrzymać kilka sekund, to temperatura jest ok). Zostawić na około 15 minut, żeby drożdże „ruszyły”.
- W misce rozmieszać mąkę z solą, wlać zaczyn i pozostałe 250 ml wody (również ciepłej!). Zagnieść ciasto mieszając około 5 minut. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około pół godziny.
- Ciasto przemieszać, przełożyć do formy (u mnie keksówka silikonowa o wymiarach 14×25 cm). Metalową formę warto wyłożyć papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia na kolejne pół godziny.
- Nagrzać piekarnik do 180°C. Wyrośnięty chleb włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut.
1 kromka (ważąca 45 g) dostarcza:






Idealny przepis, upiekłam dzisiaj chleb, przepyszny, pozdrawiam.
Super, bardzo się cieszę, że smakuje! 🙂
Super przepis i super chleb 🙂
Witam. Czy ten chlebek będzie w porządku dla córki która ma półtorej roku i refluks (najprawdopodobniej na tle alergicznym)? Bardzo proszę o odpowiedź. Ewentualnie jakie pieczywo będzie dla niej najbezpieczniejsze? Pozdrawiam serdecznie
Ciężko mi coś doradzić mając tak mało informacji 🙂 Jeżeli to jest refluks na tle alergicznym, to pytanie, na co córka ma alergię. Jeżeli to jest alergia na gluten (zawarty m.in. w pszenicy) i/lub drożdże, to ten chleb się oczywiście nie nada. Natomiast a propos samego refluksu – generalnie pieczywo, które nie jest na zakwasie jest lepiej tolerowane. Z tym, że jest to kwestia indywidualna, jakie konkretnie produkty wywołują objawy.
Dlaczego „półtorej roku” na litość boską??? No, ale to szczegół i nie należy do tematu.
Jesli chodzi reakcję dziecka na pieczywo pełnoziarniste, to należałoby raczej zasięgnąć porady lekarza i dietetyka, a nie szukać wiadomości w internecie. Wiadomo, że pieczywo pełnoziarniste powoduje zwiększone wydzielanie kwasów żołądkowych, co przy skłonności do refluksu może tylko pogłębić ten stan. Moim zdaniem dziecko w ogóle jest za małe by je karmić razowym chlebem!
Najpierw Pani pisze, żeby nie szukać porad w internecie, tylko udać się do specjalisty (z czym jak najbardziej się zgadzam), a potem Pani sama zabiera się za dawanie porad. I to niestety błędnych, jeżeli chodzi o ostatnie zdanie. Otóż zdrowe dzieci bez problemu mogą dostawać do jedzenia produkty pełnoziarniste. Takie jest współczesne stanowisko ekspertów. Dawniej dawano dzieciom jedynie produkty z białej mąki i takie przekonanie nadal mocno tkwi w świadomości i niestety rodzice boją się tych (zdrowych!) pełnoziarnistych produktów.
Upiekłam dwa razy.Ma miękką skórkę, dzięki temu smakuje dzieciom.Nie musimy pilnować kalori chodzi o to żeby chleb był zdrowy.W drugiej wersji dodałam jeszcze ziarna i odrobinkę cukru i wyszło jeszcze lepiej.Dziękuję za przepis
Wyszedł super, mięciutki i mokry. Na drożdżach suchych 5g.
Super, bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu! 😀
Właśnie zrobiłam zaczyn, liczę że będzie pyszniutki…
Wyszedł super, bardzo dobry – dzięki za przepis 🙂
– a z mąką żytnią się już przeprosiłaś ? , Masz może jakiś sprawdzony, dobry przepis z użyciem mąki żytniej typ 2000 „razowej” 😉 ?
Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂
Z mąką żytnią jeszcze się nie zaprzyjaźniłam. Czuję mniejszą potrzebę, bo akurat nie mam problemu z kupieniem dobrego żytniego razowca 😉
Pozdrawiam!
Czy chleb lepiej piec na termoobiegu czy grzałka góra-dół?
Ja piekę z grzałką góra-dół.
Dzień dobry , czy jeśli użyłabym suchych drożdży to tez trzeba wcześniej wymieszać z woda ?
Nie, przy suchych drożdżach nie trzeba robić zaczynu, tylko miesza się je od razu ze wszystkimi składnikami na ciasto.
Przeliczając świeże na suche proszę pamiętać, że 1 paczuszka suchych drożdży (7-8 g) zastępuje 25 g świeżych drożdży.
Życzę smacznego!
Dzisiaj zrobiłam chlebek – wyszedł przepyszny! Dziękuję za przepis! <3 Pozdrawiam 🙂
Super, bardzo się cieszę! 😀
Czy ten market to Lidl czy Lewiatan w którym jest ta mąka graham?
Tutaj miałam na myśli ten pierwszy 😉 Ale mąka graham jest dostępna właściwie w każdym sklepie.
Pozdrawiam i życzę smacznego!
Czy piecze Pani na termoobiegu czy innej funkcji?
Piekę na grzaniu góra-dół 🙂
Smacznego!
Pyszny chleb! Piekę kolejny raz, bo wszystkim bardzo smakował. Dziękuję za przepis ?
Ekstra! Bardzo się cieszę, że smakuje! <3
Ile wody gdy sam suche drożdże? Cos nie urósł mój chleb
Wody tyle samo. Jeżeli chleb nie urósł, to mogło być sporo przyczyn:
1. Stare drożdże.
2. Zbyt gorąca woda dodana do drożdży.
3. Zbyt krótki czas wyrastania.
4. Zbyt niska temperatura podczas wyrastania.
dzień dobry! jaki rozmiar foremki?
Jest napisane w punkcie 3. instrukcji wykonania 🙂
Szukałam fajnego i w miarę łatwego przepisu. Po chlebkach wieloziarnistych boli mnie brzuch. Ten wygląda przyjemnie i się chyba skuszę 🙂 Załuje jedynie że nie mam obok dyskontu na L, tylko na B 😉
Dzisiaj zrobiłam ten chlebek, wyszedł pyszny, a do tego według Pani przepisu pasztet z soczewicy i pieczarek, a teraz w lodówce chłodzi się chia z jogurtem bo jutro będzie deser owsiankowy a la tiramisu. Dziękuję za świetne podpowiedzi!
Super, bardzo mi miło! <3 Dziękuję za komentarz, świetnie wiedzieć, że przepisy się przydają 😀
Chleb wyszedł super a mąkę kupiłam w sklepie Domers w którym pracuję. Pozdrawiam i czekam na kolejne super przepisy.
Super! Cieszę się, że przepis się udał 🙂
Dziękuję za miły komentarz i pozdrawiam serdecznie!
Witam mam mąkę graham tym 1500 czy jest odpowiednia do tego przepisu na chleb
Mąka pszenna graham to typ 1850 – to jest ustalone „odgórnie” 😉
Natomiast jak najbardziej chleb z mąki pszennej/orkiszowej typu 1500 wyjdzie. Nie jestem pewna co do ilości wody, bo im wyższy typ mąki, tym więcej wody ona chłonie, ale wydaje mi się, że można zostawić proporcje jak w przepisie. Gdyby to była typowo biała mąka, to wtedy na pewno trzeba by zmniejszyć ilość wody.
Pozdrawiam i życzę smacznego!
Bardzo dziękuję za odpowiedz. Narazie przygotowałam chleb z ziarna z pani blogu.
Pozdrawiam Katarzyna mamy to samo nazwisko a moja siostra ma na imię Małgorzata
Witam! Pani Małgosiu Mam pytanie czy mogę ten chleb gracham piec na termo bo möj piekarnik nie wypieka górą-dół.,Jeśli tak to jaka temperatura i czas pieczenia.Pozdrawiam.
Tak, można go piec z termoobiegiem. Przy termoobiegu dania w mniejszym stopniu rumienią się z zewnątrz, więc może Pani dać trochę wyższą temperaturę – 190 stopni. Co do czasu pieczenia – można po tych 45 minutach sprawdzić, czy jest odpowiednio wypieczony.
A tak naprawdę każdy piekarnik jest trochę inny, inaczej piecze i trzeba swój „wyczuć” 😉
Trzymam kciuki za udany wypiek i życzę smacznego!
Dzień dobry 😊
Mam pytanko – na którym poziomie piekarnika?
Najlepiej na środkowym. Ewentualnie można na ostatnie 10 minut przełożyć wyżej, żeby był bardziej rumiany (przy trybie grzałka góra-dół).
Dziękuję 😊
Dzień dobry,
b. dobry przepis jeśli chodzi o proporcje płyn – mąka i wydaje się dużo drożdży drożdży w przepisie, ale dla mnie ciasto rośnie prawidłowo. Pozwoliłem sobie na małe modyfikacje i czasem zamiast 100ml wody dodaje maślankę, dodaję też łyżkę oleju. Właśnie zamierzam zrobić ten chleb po raz pierwszy w automacie i zastanawiam się czy do automatu nie zmniejszyć ilości płynu? Ostatni z przepisów „do automatu”, który robiłem miał stosunek wody do mąki 1:3 i ogólnie mniej drożdży (suszonych) oraz miód w składzie (pożywka dla drożdży?) – wyszedł na 4+ dla mnie był trochę (tak 10%) za mało wyrośnięty.
Dzień dobry! Tak, zgadzam się, że drożdży może być mniej, szczególnie jeżeli zostawia się cisto na dłuższy czas do wyrośnięcia (ponieważ w tym czasie drożdże się mnożą). Z drożdżami tak jest, że można je dodawać w dosyć dużych „widełkach”, byle nie przesadzić, bo czuć je wtedy w smaku 😉
Co do automatu to niestety nie pomogę – nie mam i nigdy nie używałam tego urządzenia, więc mam zerowe doświadczenie w tej materii 🙂 Wydaje mi się jednak, że przy proporcji 1:3 to ciasto wychodzi bardzo gęste. Może przez to chleb wyrósł za słabo? Poza tym rodzaj mąki też ma znaczenie – pełnoziarnista mąka chłonie więcej płynu niż biała mąka.
Mam nadzieję, że chleb się uda! 🙂
Tak, dziękuję to był chleb 100% z mąki graham z automatu. Prawdopodobnie dziś lub jutro nastawię chleb wg. Pani przepisu w automacie zmieniając tylko drożdże na instant, czy jest Pani ciekawa efektu? Niestety automat to skutek braku czasu – wypiek chleba „klasyczny” zajmuje za dużo czasu (którego nie mam), a automat to tylko 10 minut na nastawienie i 5 minut na wyjęcie chleba i umycie sprzętu. A i jeszcze jedno ja akurat lubię takie smaczki jak drożdże czy „kwaski” w chlebie i maślanka dodaje właśnie takiego posmaku i nie wpływa ujemnie na chleb.