Chleb graham na drożdżach

Po kilku nie do końca satysfakcjonujących mnie próbach upieczenia drożdżowego razowca z mąki żytniej, stwierdziłam, że mam chwilowo focha na żytnią, a biorę się za pszenną pełnoziarnistą, która jest mniej humorzasta ?. Chleb graham na drożdżach wychodzi naprawdę fajny, ładnie wyrasta, nie kruszy się podczas krojenia i jest bardzo smaczny. Co ważne, w całości składa się z mąki typu 1850. Ja kupuję mąkę w dyskoncie na L, bo jest drobniutko zmielona, co ułatwia robienie z niej ciasta.
Cztery ważne sprawy a propos robienia tego chleba:
- ważna jest odpowiednia temperatura wody, w której rozpuszczamy drożdże i potem wodę o tej samej temperaturze dodajemy do ciasta – ciasto jest „od razu” ciepłe i szybko rośnie
- przy drożdżowych ciastach z mąk pełnoziarnistych ważne jest, żeby poświecić trochę więcej czasu na ich zagniatanie niż przy ciastach z białej mąki
- polecam metodę podwójnego wyrastania ciasta – tzn. raz po zagnieceniu, potem je mieszamy, przekładamy do formy i w formie wyrasta po raz drugi; dzięki temu otrzymujemy lepszą strukturę ciasta
- chleb wkładamy do nagrzanego piekarnika; ja wolę chleb z cienką, delikatną skórką, więc piekę go od samego początku w temperaturze 180°C; piekąc początkowo w wyższej temperaturze otrzymamy grubszą skórkę
Uff, no to się rozpisałam na temat pieczenia chleba, jakbym była zawodowym piekarzem… ? Po tak długim wstępie może Wam się wydawać, że to coś strasznie skomplikowanego, a on jest naprawdę prosty do zrobienia ?. Mam nadzieję, że moje rady się Wam przydadzą i wkrótce triumfalnie wyciągniecie własnoręcznie zrobiony chleb z piekarnika.
Składniki:
na 1 spory bochenek (po upieczeniu 700 g) – 16 kromek
- 400 g mąki graham (pszenna typ 1850)
- 350 ml wody
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
- Drożdże rozmieszać z 1 łyżeczką mąki i 100 ml ciepłej wody (woda nie może być za gorąca; temperaturę wody można sprawdzić wkładając do niej palec ?. Jeżeli jesteśmy w stanie bez problemu wytrzymać kilka sekund, to temperatura jest ok). Zostawić na około 15 minut, żeby drożdże „ruszyły”.
- W misce rozmieszać mąkę z solą, wlać zaczyn i pozostałe 250 ml wody (również ciepłej!). Zagnieść ciasto mieszając około 5 minut. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około pół godziny.
- Ciasto przemieszać, przełożyć do formy (u mnie keksówka silikonowa o wymiarach 14×25 cm). Metalową formę warto wyłożyć papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia na kolejne pół godziny.
- Nagrzać piekarnik do 180°C. Wyrośnięty chleb włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut.
1 kromka (ważąca 45 g) dostarcza:






Idealny przepis, upiekłam dzisiaj chleb, przepyszny, pozdrawiam.
Super, bardzo się cieszę, że smakuje! 🙂
Super przepis i super chleb 🙂
Upiekłam dwa razy.Ma miękką skórkę, dzięki temu smakuje dzieciom.Nie musimy pilnować kalori chodzi o to żeby chleb był zdrowy.W drugiej wersji dodałam jeszcze ziarna i odrobinkę cukru i wyszło jeszcze lepiej.Dziękuję za przepis
Wyszedł super, mięciutki i mokry. Na drożdżach suchych 5g.
Super, bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu! 😀
Właśnie zrobiłam zaczyn, liczę że będzie pyszniutki…
Wyszedł super, bardzo dobry – dzięki za przepis 🙂
– a z mąką żytnią się już przeprosiłaś ? , Masz może jakiś sprawdzony, dobry przepis z użyciem mąki żytniej typ 2000 „razowej” 😉 ?
Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂
Z mąką żytnią jeszcze się nie zaprzyjaźniłam. Czuję mniejszą potrzebę, bo akurat nie mam problemu z kupieniem dobrego żytniego razowca 😉
Pozdrawiam!
Czy chleb lepiej piec na termoobiegu czy grzałka góra-dół?
Ja piekę z grzałką góra-dół.
Dzień dobry , czy jeśli użyłabym suchych drożdży to tez trzeba wcześniej wymieszać z woda ?
Nie, przy suchych drożdżach nie trzeba robić zaczynu, tylko miesza się je od razu ze wszystkimi składnikami na ciasto.
Przeliczając świeże na suche proszę pamiętać, że 1 paczuszka suchych drożdży (7-8 g) zastępuje 25 g świeżych drożdży.
Życzę smacznego!
Dzisiaj zrobiłam chlebek – wyszedł przepyszny! Dziękuję za przepis! <3 Pozdrawiam 🙂
Super, bardzo się cieszę! 😀
Czy piecze Pani na termoobiegu czy innej funkcji?
Piekę na grzaniu góra-dół 🙂
Smacznego!
Pyszny chleb! Piekę kolejny raz, bo wszystkim bardzo smakował. Dziękuję za przepis ?
Ekstra! Bardzo się cieszę, że smakuje! <3
Ile wody gdy sam suche drożdże? Cos nie urósł mój chleb
Wody tyle samo. Jeżeli chleb nie urósł, to mogło być sporo przyczyn:
1. Stare drożdże.
2. Zbyt gorąca woda dodana do drożdży.
3. Zbyt krótki czas wyrastania.
4. Zbyt niska temperatura podczas wyrastania.