Dzisiaj mam dla Was przepis w bardzo wiosennym kolorze ?. Bananowo-szpinakowa smoothie bowl to propozycja na lekkie ale sycące śniadanie. Zwróćcie uwagę, że trzeba wcześniej namoczyć płatki i siemię, więc robienie tego gęstego koktajlu trzeba sobie wcześniej zaplanować. Szpinak nadaje temu daniu zielonego koloru, ale w smaku wcale go nie czuć! Więc jeżeli obawiacie się szpinakowego posmaku, to śmiało róbcie według proporcji z przepisu, a te zielone liście wcale nie będą wyczuwalne w smaku. A jeżeli szpinak w takiej formie Wam nie straszny, to śmiało możecie dać go więcej ?.
Smoothie bowl to taka wariacja na temat owsianki i fajny sposób na przemycenie do swojej diety siemienia lnianego. A tu jeszcze się warzywo załapało do składników. Ja ubóstwiam owsiankę w każdej formie, a Wy? ?
Składniki:
na 1 porcję
- 50 g płatków owsianych górskich
- 2 łyżki siemienia lnianego (20 g)
- 1 szklanka mleka / niesłodzonego napoju roślinnego (250 g)
- 1 banan (120 g)
- 1 garść świeżego szpinaku (30 g)
Wykonanie:
- Płatki i siemię zalać mlekiem i zostawić w lodówce na kilka godzin do napęcznienia.
- Dokładnie zmiksować z bananem i szpinakiem.
1 porcja (z użyciem mleka krowiego 1,5%) dostarcza:






Skomentuj