zupa-z-soczewica-i-pomidorami-po-indyjsku-4

Zupa z soczewicą i pomidorami po indyjsku

Muszę przyznać, że postawiliście mi nie lada wyzwanie ?. Na Facebooku spytałam Was, jaki przepis interesowałby Was najbardziej. I posypały się odpowiedzi, wśród którym prym wiodły zupy. Ale pomiędzy tymi zupami przewijały się odpowiedzi, żeby było coś szybkiego, coś jednogarnkowego, odpowiedniego dla insulinoopornych. Czytałam te Wasze odpowiedzi z coraz większym bananem na gębie ?. Bo mam coś, co zadowoli wszystkich! A przynajmniej większość ?. Oto i ona – zupa z soczewicą i pomidorami po indyjsku, która z powodzeniem może stanowić samodzielny posiłek.

Moja przygoda z indyjskimi smakami zaczęła się parę lat temu od curry z kalafiora i… przepadłam bez reszty ?. Regularnie sięgam po orientalne przyprawy, zakochałam się w kuminie, kolendrze zarówno w postaci nasion, jak i natki, garam masala, kurkumie… Sypię je totalnie na oko ? i zawsze wychodzi pysznie. Dlatego nie podaję ilości przypraw – każdy ma trochę inny gust, jedni wolą bardziej na ostro, inni łagodniejsze smaki, a naprawdę można je dodawać na wyczucie.

Was też ciągnie do indyjskich klimatów w kuchni? Wypróbujcie szakszukę z papryką i kolendrą, kotleciki z komosy i tofu po indyjsku, curry z serem Paneer i warzywami i znajdzie się jeszcze trochę przepisów w tym guście na blogu ?

 

 

Składniki:

na około 2 litry zupy

  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 3 średnie marchewki (300 g)
  • 1 korzeń pietruszki (100 g)
  • 1 średnia cebula (100 g)
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (50 g)
  • przyprawy:
    • kumin
    • gałka muszkatołowa
    • imbir
    • pieprz
    • kurkuma
    • cynamon
    • rozgniecione nasiona kolendry
    • garam masala
    • sól
  • olej rzepakowy nierafinowany
  • natka kolendry do posypania

 

Wykonanie:

  1. Marchewkę, pietruszkę i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, dodać soczewicę, pomidory i wlać wody tyle, żeby warzywa lekko wystawały. Zagotować i od momentu, jak woda zacznie wrzeć gotować 10 minut.
  2. Rozmieszać koncentrat z przyprawami i paroma łyżkami wody do uzyskania konsystencji pasty. Dodać do zupy razem z pomidorami, wymieszać i gotować jeszcze około 5 minut.
  3. W razie potrzeby dolać jeszcze trochę wody. Przed podaniem polecam wymieszać z nierafinowanym olejem rzepakowym, a na talerzach posypać świeżą posiekaną natką kolendry.

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Zupa z soczewicą i pomidorami po indyjsku
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.