Jakiś czas temu grzebałam w pamięci w poszukiwaniu ciekawych potraw, które mogłabym przerobić na lżejszą i bezmięsną wersję. I wtedy mój mózg przypomniał mi o istnieniu takiego intrygującego gulaszu, który w swoim składzie ma kiszone ogórki. Chwilę później na moich ustach gościł uśmieszek zwiastujący, że mam jakiś pomysł. Taaak! Będzie wegański strogonow z kotletów sojowych!
No i jest ?. W gruncie rzeczy to banalne danie. Najwięcej zachodu jest z pokrojeniem składników. A potem wrzucamy do gara i mieszamy od czasu do czasu. W takim gulaszu mamy sporo warzyw, a przy okazji to ciekawy sposób na wykorzystanie kotletów sojowych. Nie jako smażone w panierce, tylko duszone z warzywami i przyprawami. Kupując kotlety sojowe zwróćcie uwagę, żeby w składzie miały tylko mąkę sojową, bo czasami trafiają się z dodatkiem jakiś przypraw, które są totalnie zbędne.
Składniki:
- kotlety sojowe
- cebula
- papryka
- pieczarki
- ogórki kiszone
- olej rzepakowy
- koncentrat pomidorowy
- ziele angielskie
- liście laurowe
- słodka i ostra mielona papryka
- sól
Wykonanie:
- Kotlety zalać wrzątkiem i zostawić na 5 minut, żeby zmiękły. Odcedzić i zostawić do przestudzenia. Pokroić w paski.
- Cebulę obrać i pokroić w paski. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i również pokroić w paski. Pieczarki umyć i pokroić w plastry.
- Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i zeszklić cebulę razem z zielem angielskim i liściem laurowym (około 5 minut).
- Do sporego garnka włożyć kotlety, cebulę (razem z przyprawami), paprykę i pieczarki. Wlać wodę do wysokości około ½ zawartości. Gotować na dosyć dużym ogniu przez około 10 minut mieszając od czasu do czasu. Składniki powinny na tyle zmniejszyć objętość, żeby w większości być w wodzie.
- Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić mieloną słodką i ostrą papryką, wymieszać i gotować kolejne 10 minut.
- W tym czasie ogórki pokroić w (a jakże! ?) paski. Dodać do reszty dania i pogotować jeszcze około 5 minut. Na koniec lekko posolić. Podawać tradycyjnie – z dobrej jakości chlebem albo w mniej tradycyjnej wersji – z ryżem czy kaszą (osobiście polecam z pęczakiem!). Smacznego!
To danie jest przepyszne!!! ?
Suuuuper, bardzo się cieszę, że smakowało! 😀
Uwielbiam ten gulasz, dzięki za przypomnienie ? Jutro robię
Super 😀 Smacznego!