obiad, Przepisy

Strogonow z kotletów sojowych

Jakiś czas temu grzebałam w pamięci w poszukiwaniu ciekawych potraw, które mogłabym przerobić na lżejszą i bezmięsną wersję. I wtedy mój mózg przypomniał mi o istnieniu takiego intrygującego gulaszu, który w swoim składzie ma kiszone ogórki. Chwilę później na moich ustach gościł uśmieszek zwiastujący, że mam jakiś pomysł. Taaak! Będzie wegański strogonow z kotletów sojowych!

No i jest 😁. W gruncie rzeczy to banalne danie. Najwięcej zachodu jest z pokrojeniem składników. A potem wrzucamy do gara i mieszamy od czasu do czasu. W takim gulaszu mamy sporo warzyw, a przy okazji to ciekawy sposób na wykorzystanie kotletów sojowych. Nie jako smażone w panierce, tylko duszone z warzywami i przyprawami. Kupując kotlety sojowe zwróćcie uwagę, żeby w składzie miały tylko mąkę sojową, bo czasami trafiają się z dodatkiem jakiś przypraw, które są totalnie zbędne.

 

 

 

Składniki:

  • kotlety sojowe
  • cebula
  • papryka
  • pieczarki
  • ogórki kiszone
  • olej rzepakowy
  • koncentrat pomidorowy
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • słodka i ostra mielona papryka
  • sól

 

Wykonanie:

  1. Kotlety zalać wrzątkiem i zostawić na 5 minut, żeby zmiękły. Odcedzić i zostawić do przestudzenia. Pokroić w paski.
  2. Cebulę obrać i pokroić w paski. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i również pokroić w paski. Pieczarki umyć i pokroić w plastry.
  3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i zeszklić cebulę razem z zielem angielskim i liściem laurowym (około 5 minut).
  4. Do sporego garnka włożyć kotlety, cebulę (razem z przyprawami), paprykę i pieczarki. Wlać wodę do wysokości około ½ zawartości. Gotować na dosyć dużym ogniu przez około 10 minut mieszając od czasu do czasu. Składniki powinny na tyle zmniejszyć objętość, żeby w większości być w wodzie.
  5. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić mieloną słodką i ostrą papryką, wymieszać i gotować kolejne 10 minut.
  6. W tym czasie ogórki pokroić w (a jakże! 🤣) paski. Dodać do reszty dania i pogotować jeszcze około 5 minut. Na koniec lekko posolić. Podawać tradycyjnie – z dobrej jakości chlebem albo w mniej tradycyjnej wersji – z ryżem czy kaszą (osobiście polecam z pęczakiem!). Smacznego!

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Strogonow z kotletów sojowych
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)