do picia, II śniadanie / podwieczorek, Przepisy

Owsiany koktajl pomarańczowy z makiem i imbirem

Z dzisiejszym przepisem idę na łatwiznę, bo to tylko koktajl. Owsiany koktajl pomarańczowy z makiem i imbirem przy okazji, którego chciałam Wam pokazać, jak zastosować raczej rzadko używane w kuchni składniki. Szczególnie zwróćcie uwagę na mak. Mak gości na naszych stołach przeważnie tylko przy okazji świąt i to jeszcze w wypiekach z dużą ilością cukru 🤨. A szkoda, bo jest to naprawdę wartościowy produkt. Wiedzieliście, że mak to produkt o wręcz rekordowej zawartości wapnia? W 100 maku jest go aż 1266 mg, a zaleca się spożywać 1000 mg w ciągu dnia. Więc dodatek chociażby 1 łyżki maku do owsianki czy koktajlu skutecznie wzbogaca nam ten posiłek w wapń. Co ważne mak musi być zmielony, inaczej nasz organizm nie będzie w stanie dobrać się do składników mineralnych zawartych w tych ziarenkach.

Do podkręcenia smaku tego koktajlu dodałam też trochę świeżego imbiru. Jego cytrynowo-ostry posmak dobrze komponuje się z pozostałymi składnikami. Macie ochotę spróbować? 😊

 

 

Składniki:

na 1 porcję

  • 5 łyżek płatków owsianych górskich (50 g)
  • 2 łyżki maku (20 g)
  • 1 szklanka mleka / niesłodzonego napoju roślinnego (250 g)
  • 1 pomarańcza (240 g)
  • mały kawałek świeżego imbiru

 

Wykonanie:

  1. Płatki i mak wymieszać z mlekiem i zostawić na parę godzin do napęcznienia (np. przez noc w lodówce).
  2. Dokładnie zmiksować z obraną pomarańczą i imbirem. Ważne, żeby mak również się zmiksował, dlatego jeżeli macie słabszy blender, to lepiej suchy mak zmielić w młynku zamiast namaczać z płatkami i mlekiem.

 

 

1 porcja (z użyciem mleka krowiego 1,5%) dostarcza:

oraz aż 659 mg wapnia! W tym z mleka 300 mg, a z maku 253 mg.

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Koktajl pomarańczowy z makiem i imbirem
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)