Z dzisiejszym przepisem idę na łatwiznę, bo to tylko koktajl. Owsiany koktajl pomarańczowy z makiem i imbirem przy okazji, którego chciałam Wam pokazać, jak zastosować raczej rzadko używane w kuchni składniki. Szczególnie zwróćcie uwagę na mak. Mak gości na naszych stołach przeważnie tylko przy okazji świąt i to jeszcze w wypiekach z dużą ilością cukru ?. A szkoda, bo jest to naprawdę wartościowy produkt. Wiedzieliście, że mak to produkt o wręcz rekordowej zawartości wapnia? W 100 maku jest go aż 1266 mg, a zaleca się spożywać 1000 mg w ciągu dnia. Więc dodatek chociażby 1 łyżki maku do owsianki czy koktajlu skutecznie wzbogaca nam ten posiłek w wapń. Co ważne mak musi być zmielony, inaczej nasz organizm nie będzie w stanie dobrać się do składników mineralnych zawartych w tych ziarenkach.
Do podkręcenia smaku tego koktajlu dodałam też trochę świeżego imbiru. Jego cytrynowo-ostry posmak dobrze komponuje się z pozostałymi składnikami. Macie ochotę spróbować? ?
Składniki:
na 1 porcję
- 5 łyżek płatków owsianych górskich (50 g)
- 2 łyżki maku (20 g)
- 1 szklanka mleka / niesłodzonego napoju roślinnego (250 g)
- 1 pomarańcza (240 g)
- mały kawałek świeżego imbiru
Wykonanie:
- Płatki i mak wymieszać z mlekiem i zostawić na parę godzin do napęcznienia (np. przez noc w lodówce).
- Dokładnie zmiksować z obraną pomarańczą i imbirem. Ważne, żeby mak również się zmiksował, dlatego jeżeli macie słabszy blender, to lepiej suchy mak zmielić w młynku zamiast namaczać z płatkami i mlekiem.
1 porcja (z użyciem mleka krowiego 1,5%) dostarcza:
oraz aż 659 mg wapnia! W tym z mleka 300 mg, a z maku 253 mg.
Skomentuj