Co powiecie na ciasto inspirowane popularnym batonem? Mamy tu wszystko, co w tym batonie się znajduje – orzechy, karmel i czekoladę – ale w dużo zdrowszej wersji. No i oczywiście mamy kaszę jaglaną, bo w końcu to jagielnik Snickers. Bez wątpienia plusem tego ciasta jest to, że nie trzeba go piec. Ugotowana na miękko i dokładnie zblendowana na gorąco kasza jaglana zastygając tworzy masę wystarczająco sztywną, żeby nie było potrzeby dawać żadnego „zagęszczacza”, a jednocześnie lekką i „piankowatą”. W roli karmelu występują daktyle z masłem orzechowym, a na wierzchu mamy polewę z domowej bezcukrowej czekolady. W roli orzechów – i tu nie będzie zaskoczenia – występują orzechy. A, i jeszcze ta sama masa jaglana z dodatkiem karobu spełnia rolę czekoladowo-karmelowego spodu. Zapraszam na jagielnik Snickers!
Składniki:
na 8 kawałków
Masa jaglana:
- 150 g kaszy jaglanej
- 3 szklanki mleka / napoju roślinnego (750 g)
- 60 g ksylitolu
- 2 łyżki karobu (10 g)
- dodatkowo: 60 g orzeszków ziemnych
Karmel z daktyli:
- 100 g daktyli
- 1 łyżka masła orzechowego 100% (25 g)
- szczypta soli
Polewa czekoladowa:
- 1,5 łyżki oleju kokosowego (15 g)
- 2 łyżki kakao (10 g)
- 1 łyżka ksylitolu (10 g)
- 1,5 łyżki mleka / napoju roślinnego (15 g)
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem na sitku, następnie ugotować na miękko (około 15 minut) w 3 szklankach mleka. Gorące dokładnie zmiksować na gładką masę z dodatkiem ksylitolu.
- Około 1/5 tak powstałej masy szybko przełożyć do oddzielnego naczynia, dodać karob i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na spód tortownicy (u mnie silikonowa o średnicy 20 cm) i równomiernie rozprowadzić (powstanie nam czekoladowy spód). Na to wyłożyć resztę masy jaglanej, posypać orzeszkami, lekko wciskając je w masę i zostawić do całkowitego wystudzenia.
- Daktyle zalać wrzątkiem i namoczyć. Odcedzić zachowując wodę. Zmiksować z masłem orzechowym, szczyptą soli i wodą z moczenia do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wyłożyć na masę jaglaną.
- W niewielkim garnuszku podgrzać wszystkie składniki na polewę mieszając do połączenia się składników. Rozsmarować polewę na wierzchu ciasta. Zostawić do zastygnięcia.
1 kawałek (z zastosowaniem mleka krowiego 1,5%) dostarcza:
Skomentuj