jagielnik-snickers-1

Jagielnik Snickers

Co powiecie na ciasto inspirowane popularnym batonem? Mamy tu wszystko, co w tym batonie się znajduje – orzechy, karmel i czekoladę – ale w dużo zdrowszej wersji. No i oczywiście mamy kaszę jaglaną, bo w końcu to jagielnik Snickers. Bez wątpienia plusem tego ciasta jest to, że nie trzeba go piec. Ugotowana na miękko i dokładnie zblendowana na gorąco kasza jaglana zastygając tworzy masę wystarczająco sztywną, żeby nie było potrzeby dawać żadnego „zagęszczacza”, a jednocześnie lekką i „piankowatą”. W roli karmelu występują daktyle z masłem orzechowym, a na wierzchu mamy polewę z domowej bezcukrowej czekolady. W roli orzechów – i tu nie będzie zaskoczenia – występują orzechy. A, i jeszcze ta sama masa jaglana z dodatkiem karobu spełnia rolę czekoladowo-karmelowego spodu. Zapraszam na jagielnik Snickers!

 

 

Składniki:

na 8 kawałków

Masa jaglana:

  • 150 g kaszy jaglanej
  • 3 szklanki mleka / napoju roślinnego (750 g)
  • 60 g ksylitolu
  • 2 łyżki karobu (10 g)
  • dodatkowo: 60 g orzeszków ziemnych

Karmel z daktyli:

  • 100 g daktyli
  • 1 łyżka masła orzechowego 100% (25 g)
  • szczypta soli

Polewa czekoladowa:

  • 1,5 łyżki oleju kokosowego (15 g)
  • 2 łyżki kakao (10 g)
  • 1 łyżka ksylitolu (10 g)
  • 1,5 łyżki mleka / napoju roślinnego (15 g)

 

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem na sitku, następnie ugotować na miękko (około 15 minut) w 3 szklankach mleka. Gorące dokładnie zmiksować na gładką masę z dodatkiem ksylitolu.
  2. Około 1/5 tak powstałej masy szybko przełożyć do oddzielnego naczynia, dodać karob i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na spód tortownicy (u mnie silikonowa o średnicy 20 cm) i równomiernie rozprowadzić (powstanie nam czekoladowy spód). Na to wyłożyć resztę masy jaglanej, posypać orzeszkami, lekko wciskając je w masę i zostawić do całkowitego wystudzenia.
  3. Daktyle zalać wrzątkiem i namoczyć. Odcedzić zachowując wodę. Zmiksować z masłem orzechowym, szczyptą soli i wodą z moczenia do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wyłożyć na masę jaglaną.
  4. W niewielkim garnuszku podgrzać wszystkie składniki na polewę mieszając do połączenia się składników. Rozsmarować polewę na wierzchu ciasta. Zostawić do zastygnięcia.

 

 

1 kawałek (z zastosowaniem mleka krowiego 1,5%) dostarcza:

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Jagielnik Snickers
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
3.51star1star1star1stargray Based on 12 Review(s)

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.