Skoro mamy sezon na truskawki, to postanowiłam wykorzystać je do zrobienia śniadaniowej wariacji na temat owsianki – czyli truskawkowej smoothie bowl z siemieniem lnianym. Jest to taka zmiksowana owsianka w formie gęstego musu, który można jeść łyżeczką. To fajny sposób na przemycenie do swojego menu porcji siemienia lnianego ?. Taka owsianka à la koktajl wygląda dosyć niepozornie, wydaje się, że po zjedzeniu czegoś takiego będzie się dalej głodnym. Dlatego można być nieźle zaskoczonym, jak bardzo to syci ?. W dosyć sporej objętości mamy porządną dawkę błonnika pokarmowego i zdrowych tłuszczów. Taka smoothie-bowl świetnie nadaje się na śniadanie i skutecznie zaspokaja apetyt na parę godzin na początku dnia.
P.S. Próbowaliście już szarlotkowej smoothie bowl? ?
Składniki:
na 2 porcje
- 100 g płatków owsianych górskich
- 4 łyżki siemienia lnianego (40 g)
- 2 szklanki mleka / napoju roślinnego (500 g)
- 2 szklanki truskawek (300 g)
Wykonanie:
- Płatki i siemię lniane wymieszać i zalać mlekiem. Zostawić do napęcznienia na parę godzin np. na noc w lodówce.
- Truskawki umyć i odszypułkować (można zostawić kilka truskawek do pokrojenia na wierzch). Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.
1 porcja (z użyciem mleka krowiego 1,5%) dostarcza:
Skomentuj