Pisząc ten przepis miałam dylemat, czy „smoothie bowl” będzie „szarlotkowa” czy „szarlotkowe”. Nie znalazłam jakiegoś dobrego zamiennika dla angielskiego określenia takiej potrawy, „koktajlowa miska” jakoś nie brzmi dobrze. Ale skoro „bowl” to „miska” to uznałam, że przymiotnik zostawię w formie żeńskiej – „szarlotkowa” – a co! Czymże zatem jest owa szarlotkowa smoothie bowl? To gęsty, sycący koktajl, tak gęsty, że da się go jeść łyżką z miseczki zamiast wypijać ze szklanki. Ja robię coś takiego ze sporą ilością siemienia lnianego, które świetnie zagęszcza, ale przede wszystkim jest bardzo zdrowe, a w takiej formie także i bardzo smaczne ?. Proste składniki, które wystarczy namoczyć przez kilka godzin np. przez noc w lodówce, a następnego dnia rano zmiksować na gładki, gęsty mus. Syci na wiele godzin i dostarcza mnóstwa składników odżywczych. Idealne śniadanie zamiast tradycyjnej owsianki ?.
Składniki:
na 3 porcje
- 100 g płatków owsianych górskich
- 6 płaskich łyżek siemienia lnianego (60 g)
- 3 płaskie łyżki rodzynek (30 g)
- 2,5 szklanki mleka / napoju roślinnego (625 g)
- 2 średnie jabłka (300 g)
- cynamon
Wykonanie:
- Poprzedniego dnia wymieszać płatki, siemię (w całości) i rodzynki z mlekiem. Zostawić w lodówce do napęcznienia.
- Następnego dnia jabłka umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne i dokładnie zmiksować ze wszystkimi pozostałymi składnikami.
1 porcja (z użyciem mleka krowiego 1,5%) dostarcza:
- 392 kcal
- 16,5 g białka
- 12,1 g tłuszczu (w tym 3,4 g omega-3)
- 59,5 g węglowodanów
- 5,7 g błonnika
Skomentuj