obiad, Przepisy

Pieczona tortilla de patatas ze szpinakiem

Hiszpańską tortillę de patatas jadłam po raz pierwszy podczas wakacyjnego wyjazdu na Fuerteventurę. Jakiś czas potem postanowiłam odtworzyć tę potrawę, z tym, że zabrałam się za to od d*** strony 🤣. Mianowicie najpierw ją zrobiłam (przecież to tylko ziemniaki i jajka, więc jakaż w tym filozofia!), a dopiero potem sprawdziłam przepisy. Okazało się, że w tradycyjnej tortilli de patatas surowe ziemniaki smaży się w dosyć dużej ilości oleju, a potem zalewa jajeczną masą i smaży dalej. No więc sami widzicie, że nie jest to zbyt zdrowe danie.

W sposobie wykonania, który ja uskuteczniam, używam gotowanych ziemniaków, które zalewam rozbełtanymi jajkami i wstawiam wszystko do piekarnika. Otrzymujemy w ten sposób znacznie lżejsze danie, które może stanowić bazę sycącego posiłku. Jeżeli przygotowując rodzinny obiad przez całkowity przypadek ugotujecie ziemniaków dla pułku wojska 😬, to spokojnie możecie je przerobić na taką pieczoną tortillę de patatas.

Być może „tortilla” kojarzy Wam się z plackami, w które można zawijać różne składniki – to jest meksykańska tortilla. Hiszpańskie danie o takiej samej nazwie to właśnie rodzaj omletu z ziemniakami. Z tego, co mi wiadomo, po hiszpańsku tę nazwę wymawia się jako „tortija” – jeżeli się mylę, to mnie poprawcie 😉.

 

 

Składniki:

na 2 porcje

  • około 500-550 g ziemniaków (4-5 średnich ziemniaków)
  • 4 garście świeżego szpinaku (120 g)
  • 4 jajka – 200 g
    • zamiennie: 3 jajka + 50 ml mleka
  • 1 ząbek czosnku
  • ⅓ łyżeczki soli
  • pieprz

 

Wykonanie:

  1. Ziemniaki ugotować i schłodzić – można ugotować w mundurkach i obrać po schłodzeniu (zachowają więcej wartości odżywczych) albo ugotować obrane wrzucając na wrzącą wodę. Uwaga: warto zrobić to poprzedniego dnia.
  2. Nastawić piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
  3. Szpinak poddusić na patelni z niewielką ilością wody aż się skurczy, przestudzić.
  4. Ziemniaki pokroić w cienkie plastry.
  5. W foremce – u mnie silikonowa o średnicy* 20 cm – ułożyć 1 warstwę ziemniaków, porozkładać szpinak, następnie kolejną warstwę ziemniaków, szpinak i ziemniaki na wierzchu – jak na TYM zdjęciu. Jeżeli nie macie silikonowej formy, to może być ceramiczna / szklana / metalowa tylko trzeba ją wcześniej cienko posmarować olejem rzepakowym. Świetnie nada się też patelnia, którą można używać w piekarniku.
  6. Jajka rozbełtać widelcem, doprawić solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wymieszać. Zalać nimi ziemniaki.
  7. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut aż jajka się zetną.

 

* nie, to nie jest średnica, drogie dzieci:

 

 

1 porcja dostarcza:

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Pieczona tortilla de patatas ze szpinakiem
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)