pieczona-tortilla-de-patatas-ze-szpinakiem-1

Pieczona tortilla de patatas ze szpinakiem

Hiszpańską tortillę de patatas jadłam po raz pierwszy podczas wakacyjnego wyjazdu na Fuerteventurę. Jakiś czas potem postanowiłam odtworzyć tę potrawę, z tym, że zabrałam się za to od d*** strony ?. Mianowicie najpierw ją zrobiłam (przecież to tylko ziemniaki i jajka, więc jakaż w tym filozofia!), a dopiero potem sprawdziłam przepisy. Okazało się, że w tradycyjnej tortilli de patatas surowe ziemniaki smaży się w dosyć dużej ilości oleju, a potem zalewa jajeczną masą i smaży dalej. No więc sami widzicie, że nie jest to zbyt zdrowe danie.

W sposobie wykonania, który ja uskuteczniam, używam gotowanych ziemniaków, które zalewam rozbełtanymi jajkami i wstawiam wszystko do piekarnika. Otrzymujemy w ten sposób znacznie lżejsze danie, które może stanowić bazę sycącego posiłku. Jeżeli przygotowując rodzinny obiad przez całkowity przypadek ugotujecie ziemniaków dla pułku wojska ?, to spokojnie możecie je przerobić na taką pieczoną tortillę de patatas.

Być może „tortilla” kojarzy Wam się z plackami, w które można zawijać różne składniki – to jest meksykańska tortilla. Hiszpańskie danie o takiej samej nazwie to właśnie rodzaj omletu z ziemniakami. Z tego, co mi wiadomo, po hiszpańsku tę nazwę wymawia się jako „tortija” – jeżeli się mylę, to mnie poprawcie ?.

 

 

Składniki:

na 2 porcje

  • około 500-550 g ziemniaków (4-5 średnich ziemniaków)
  • 4 garście świeżego szpinaku (120 g)
  • 4 jajka – 200 g
    • zamiennie: 3 jajka + 50 ml mleka
  • 1 ząbek czosnku
  • ⅓ łyżeczki soli
  • pieprz

 

Wykonanie:

  1. Ziemniaki ugotować i schłodzić – można ugotować w mundurkach i obrać po schłodzeniu (zachowają więcej wartości odżywczych) albo ugotować obrane wrzucając na wrzącą wodę. Uwaga: warto zrobić to poprzedniego dnia.
  2. Nastawić piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
  3. Szpinak poddusić na patelni z niewielką ilością wody aż się skurczy, przestudzić.
  4. Ziemniaki pokroić w cienkie plastry.
  5. W foremce – u mnie silikonowa o średnicy 20 cm – ułożyć 1 warstwę ziemniaków, porozkładać szpinak, następnie kolejną warstwę ziemniaków, szpinak i ziemniaki na wierzchu – jak na TYM zdjęciu. Jeżeli nie macie silikonowej formy, to może być ceramiczna / szklana / metalowa tylko trzeba ją wcześniej cienko posmarować olejem rzepakowym. Świetnie nada się też patelnia, którą można używać w piekarniku.
  6. Jajka rozbełtać widelcem, doprawić solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wymieszać. Zalać nimi ziemniaki.
  7. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut aż jajka się zetną.

 

 

1 porcja dostarcza:

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Pieczona tortilla de patatas ze szpinakiem
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.