obiad, Przepisy

Pieczone kotlety z bobu w otrębach

Pomyślałam sobie, że nie może tak być, że sezon na bób się skończy, a ja nie opublikuję żadnego przepisu z tym sezonowym strączkiem. Więc kupiłam kilogramową paczkę i zrobiłam pieczone kotlety z bobu w otrębach pszennych. Wykorzystałam fakt, że osłonki bobu też są jadalne i zmieliłam na te kotlety surowy bób tak ot po prostu w całości ?. Zresztą tak jest prościej i szybciej, a ja często do moich przepisów dodaję tę szczyptę lenistwa ?.

Te kotlety to niezła dawka błonnika pokarmowego, więc sycą naprawdę na długo (jak zjadłam 6, to myślałam, że już nigdy nie zrobię się z powrotem głodna ?). Poza tym dostarczają dużo żelaza i kwasu foliowego. I dlatego, że są bogate w żelazo, zjadłam je m.in. z czerwoną papryką, którą widzicie na zdjęciach, bo jest ona dobrym źródłem witaminy C, która zwiększa przyswajalność żelaza.

Dzięki temu, że te kotlety obtoczone są w otrębach, nie przyklejają się do papieru podczas pieczenia i powstaje na nich fajna, lekko chrupiąca otrębowa „skórka”. Do masy dodałam mąkę owsianą i mielone siemię lniane do sklejenia, więc po upieczeniu kotlety bez problemu zachowują swój kształt. Są pyszne na ciepło i na zimno, więc można je zabrać do zjedzenia na wynos. Przepis jest na dużą ilość, część można zamrozić na później ?.

 

 

Składniki:

na około 25 kotletów

  • 1 kg bobu
  • 1 duża cebula (150 g)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (10 g)
  • 1 łyżeczka soli (5 g)
  • 2 pęczki koperku (30 g)
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 100 g mąki owsianej
  • 3 łyżki mielonego odtłuszczonego siemienia lnianego (30 g)
  • otręby pszenne do obtoczenia – wychodzi około 25 g

 

Wykonanie:

  1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i delikatnie przyrumienić na 1 łyżce oleju.
  2. Bób umyć (nie obierać) i zmiksować  w urządzeniu typu malakser* dodając 100 ml wody, podsmażoną cebulę, sól, pieprz i lubczyk.
  3. Koperek umyć i posiekać. Dodać do masy na kotlety razem z mąką owsianą i mielonym siemieniem. Dokładnie wymieszać – najwygodniej ręką.
  4. Nastawić piekarnik na 180°C, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Formować średniej wielkości kotlety, obtaczać w otrębach i kłaść na blasze.
  5. Piec około 30 minut (ja ustawiłam grzanie góra-dół), można po 20 minutach odwrócić na drugą stronę, ale nie jest to konieczne.

*jeżeli nie macie malaksera czy urządzenia typu thermomix, to myślę, że można się posłużyć maszynką do mielenia; blender ręczny mógłby nie dać tu rady.

 

 

1 kotlet dostarcza:

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Pieczone kotlety z bobu w otrębach
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)