obiad, Przepisy

Makaron gryczany z tofu w sosie pomidorowym

Przepis na makaron gryczany z tofu w sosie pomidorowym to zwegetarianizowany, a nawet zwegowany (tj. przekształcony  odpowiednio w wegetariański albo wegański ?) przepis na ziołowego kurczaka w sosie pomidorowym z makaronem, którego robiłam dosyć często zanim przeszłam na dietę bezmięsną. Zamiast kawałków piersi kurczaka obficie posypanych suszonymi ziołami teraz używam ziołowego tofu. Tak jest nawet szybciej ?. Dodatkowo podczas zakupów wpadł mi w ręce makaron gryczany, więc dla odmiany użyłam tych bardzo ciemnych rurek. Dorzuciłam do tego spoglądającą na mnie błagalnym wzrokiem z doniczki na parapecie bazylię i czerniące się w lodówce oliwki ?. Ale bez oliwek, z suszoną bazylią i zwykłym makaronem pełnoziarnistym też jest pycha – szczególnie jak ktoś jest takim pomidoroholikiem jak ja ? ?.

 

 

Składniki:

  • makaron gryczany
  • tofu ziołowe
  • pomidory świeże lub z puszki
  • czosnek
  • świeża bazylia
  • oliwki
  • olej rzepakowy
  • sól

 

Wykonanie:

  1. Tofu pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, przekręcając od czasu do czasu, żeby podsmażyło się ze wszystkich stron. Odłożyć na bok.
  2. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić. Czosnek obrać i drobno posiekać albo przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i delikatnie podsmażyć czosnek (trzeba uważać, żeby się nie przypalił). Dorzucić pomidory i dusić pod przykryciem parę minut aż pomidory zaczną się rozpadać.
  3. W międzyczasie, jak pomidory przekształcają się w sos ?, ugotować makaron al dente w lekko osolonej wodzie, pokroić bazylię i oliwki.
  4. Gdy pomidory zaczną się rozpadać, zdjąć pokrywkę i odparować nadmiar wody do uzyskania konsystencji gęstego sosu. Lekko posolić, dodać ugotowany makaron, tofu, bazylię i oliwki, wymieszać.

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Makaron gryczany z tofu w sosie pomidorowym
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)