zimowe-curry-1

Curry z warzywami korzeniowymi

Tym razem postanowiłam sięgnąć po potrawę dobrze znaną mi z dzieciństwa, bo bardzo podobne do tego curry z warzywami korzeniowymi robi moja mama (Mamo, wiem, że to przeczytasz, więc przesyłam buziaki! ?). Tylko u nas w domu na tę potrawę mówi się „risotto”, zawiera mięso i jest zrobiona najczęściej z białego ryżu. No cóż, wychodzi na to, że „parę” modyfikacji wprowadziłam ?. Nazwałam to jednak curry, bo więcej ma wspólnego z indyjskim curry niż włoskim risotto. Zrobiłam oczywiście bez mięsa i użyłam brązowego ryżu. Udało mi się też wreszcie dorwać w sklepie świeżą natkę kolendry, która z różnego rodzaju curry komponuje się idealnie.

Takie curry to fajna propozycja na zimę, bo z wykorzystaniem naszych dobrze znoszących długie przechowywanie warzyw korzeniowych. Do tego solidna dawka przypraw kuszących aromatem, odpowiedzialnych za charakterystyczny żółciutki kolor i mających działanie prozdrowotne. To danie jest też bardzo szybkie do podgrzania np. gdy wraca się głodnym po pracy – spokojnie można wtedy wymieszać ryż z warzywami – będzie prościej ?.

 

 

Składniki:

  • brązowy ryż
  • marchewka
  • pietruszka
  • seler
  • cebula i/lub por
  • kurkuma
  • dobre jakości mieszanka przypraw do curry albo
    • kurkuma
    • imbir
    • gałka muszkatołowa
    • mielone / rozgniecione nasiona kolendry
    • kmin rzymski (kumin)
    • cynamon
  • sól
  • olej rzepakowy
  • natka kolendry albo pietruszki
  • czarnuszka

 

Wykonanie:

  1. Ryż ugotować (około 30 minut) dodając pod koniec gotowania kurkumę i trochę soli. W tym czasie przygotować warzywa.
  2. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
  3. Cebulę i/lub pora obrać i pokroić w kostkę.
  4. Cebulę poddusić na patelni dodając trochę wody albo lekko zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Dodać starte warzywa (plus ewentualnie pora) i dusić aż warzywa zmiękną, ale nie będą rozgotowane (około 10-15 minut). Doprawić mieszanką curry albo skomponować własną z podanych przypraw. Lekko posolić.
  5. Na talerze wykładać ryż, a na niego warzywa. Posypać posiekaną natką kolendry albo pietruszki i czarnuszką i skropić nierafinowanym olejem rzepakowym.

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Curry z warzywami korzeniowymi
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

4 komentarze

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.