lunchbox, obiad, Przepisy

Gryczane placki szpinakowe z pomidorowym twarożkiem

Mam na blogu bardzo mało przepisów na placuszki. A mogą one być fajnym i szybkim posiłkiem. Sama często robię placki z mąki gryczanej jak znudzą mi się kanapki albo nie kupię chleba na śniadanie. Takie placki można zrobić tylko z mąki i wody, ale żeby nie być totalnym prostakiem kulinarnym 🤨, mam dla Was odrobinę bardziej wyrafinowaną wersję – gryczane placki szpinakowe z pomidorowym twarożkiem.

Mąka z białej kaszy gryczanej jest genialna – serio jest sama w sobie na tyle klejąca, że wystarczy wymieszać ją z wodą, żeby otrzymać ciasto, z którego raz-dwa można zrobić placki. Jakby tego było mało, ta mąka na tyle łatwo łączy się z wodą, że wystarczy wymieszać łyżką i otrzymujemy gładkie ciasto bez grudek. W tym przepisie pokażę Wam wersję szpinakową takich placków. Zrobiłam do nich twarożek z suszonymi pomidorami, którym posmarowałam placki, ale śmiało możecie wykorzystać do nich inne dodatki.

Takie placki dobrze smakują też na zimno, więc można zabrać ze sobą w lunchboxie.

Do dzieła, bo więcej tu mojego pisania niż roboty, żeby gryczane placki szpinakowe były gotowe! 😜

 

 

Gryczane placki szpinakowe

 

Składniki:

na około 12 placuszków

  • 1 opakowanie mrożonego rozdrobnionego szpinaku (450 g)
  • 150 g mąki gryczanej (z nieprażonej gryki)
  • 2 ząbki czosnku
  • ⅓ łyżeczki soli
  • pieprz
  • opcjonalnie: 1-2 łyżki płatków drożdżowych
  • odrobina oleju rzepakowego do posmarowania patelni

 

Wykonanie:

  1. Szpinak rozmrozić, nie odsączać.
  2. Wymieszać szpinak z mąką i przyprawami. W razie potrzeby dodać trochę wody, żeby ciasto dało się rozmieszać – ja dodałam około 30 ml wody, ale zależy, ile wody wycieknie ze szpinaku.
  3. Patelnię z dobrą nieprzywierającą powłoką cienko posmarować olejem przed smażeniem pierwszej partii, nakładać niewielkie porcje ciasta i smażyć pod przykryciem. Jak się zetną, przewrócić na drugą stronę i chwilę potrzymać na patelni. W ten sposób usmażyć wszystkie placuszki.

 

 

Pomidorowy twarożek

 

Składniki:

  • opakowanie 250 g chudego twarogu
  • 6 połówek pomidorów suszonych na słońcu – bez oleju (40 g)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego / oliwy z oliwek (20 g)
  • 50 ml wody z moczenia pomidorów

 

Wykonanie:

  1. Pomidory namoczyć zalewając wrzątkiem i zostawić aż przestygną.
  2. Zmiksować twaróg z pomidorami, olejem i wodą z moczenia pomidorów (około 50 ml) do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Zamiennie można użyć pomidorów z oleju i pominąć dodatek tłuszczu.

 

 

1 placek dostarcza:

 

1 placek z twarożkiem pomidorowym (1/12 podanej porcji) dostarcza:

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Gryczane placki szpinakowe z pomidorowym twarożkiem
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)