obiad, Przepisy, zupa

Zupa z grochem i warzywami

Chodził za mną od jakiegoś czasu pomysł, żeby zrobić zupę z grochem. Niekoniecznie wegetariańską grochówkę, tylko coś takiego, żeby jeszcze jakieś warzywa w tym upchnąć. No więc zrobiłam taką oto zupę z grochem i warzywami, z dosyć sporą ilością marchewki, z pietruszkąselerem naciowym. Doprawiłam ją dużą ilością majeranku oraz wędzoną papryką, przez co w kuchni pachniało rasową grochówką 😄. Taka zupa zimą to fajna sprawa, bo rozgrzewa i syci. Dobrze smakuje z dodatkiem świeżego koperku – którego nie ma na zdjęciach, bo odkryłam to połączenie dopiero następnego dnia od zrobienia zupy i zdjęć 😜.

P.S. To pierwszy przepis na zupę-nie-krem na blogu. No czas najwyższy! 😉

 

Groch się ukrył, trzeba go wygrzebać 😉

 

Składniki:

  • groch w połówkach
  • marchewka
  • korzeń pietruszki
  • seler naciowy
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • kmin rzymski (kumin)
  • wędzona słodka papryka
  • opcjonalnie: koperek

 

Wykonanie:

  1. Groch wypłukać pod bieżącą wodą, wrzucić do garnka i zalać wodą około 2 cm ponad poziom grochu. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Zagotować, zebrać powstającą pianę i gotować 20 minut.
  2. W tym czasie marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Dorzucić do grochu i gotować 10 minut.
  3. Seler pokroić w niezbyt grube kawałki, dorzucić do garnka, dodać sporo majeranku i gotować wszystko razem jeszcze około 10 minut.
  4. Jeżeli składniki są wystarczająco miękkie, doprawić solą, pieprzem, kuminem i wędzoną papryką. Można posypać posiekanym świeżym koperkiem.

 

 


Nasiona roślin strączkowych na talerzu 2.

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Zupa z grochem i warzywami
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)