Chodził za mną od jakiegoś czasu pomysł, żeby zrobić zupę z grochem. Niekoniecznie wegetariańską grochówkę, tylko coś takiego, żeby jeszcze jakieś warzywa w tym upchnąć. No więc zrobiłam taką oto zupę z grochem i warzywami, z dosyć sporą ilością marchewki, z pietruszką i selerem naciowym. Doprawiłam ją dużą ilością majeranku oraz wędzoną papryką, przez co w kuchni pachniało rasową grochówką ?. Taka zupa zimą to fajna sprawa, bo rozgrzewa i syci. Dobrze smakuje z dodatkiem świeżego koperku – którego nie ma na zdjęciach, bo odkryłam to połączenie dopiero następnego dnia od zrobienia zupy i zdjęć ?.
P.S. To pierwszy przepis na zupę-nie-krem na blogu. No czas najwyższy! ?
Składniki:
- groch w połówkach
- marchewka
- korzeń pietruszki
- seler naciowy
- liście laurowe
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
- majeranek
- kmin rzymski (kumin)
- wędzona słodka papryka
- opcjonalnie: koperek
Wykonanie:
- Groch wypłukać pod bieżącą wodą, wrzucić do garnka i zalać wodą około 2 cm ponad poziom grochu. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Zagotować, zebrać powstającą pianę i gotować 20 minut.
- W tym czasie marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Dorzucić do grochu i gotować 10 minut.
- Seler pokroić w niezbyt grube kawałki, dorzucić do garnka, dodać sporo majeranku i gotować wszystko razem jeszcze około 10 minut.
- Jeżeli składniki są wystarczająco miękkie, doprawić solą, pieprzem, kuminem i wędzoną papryką. Można posypać posiekanym świeżym koperkiem.
Grochówka już wypróbowana i polecam każdemu. Kumin dodaje takiego, niepowtarzalnego, charakterystycznego smaku. Prosta i pełnia smaku, czyli tak jak lubię ;-).
Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Lubię takie rzadsze zupy jesć na kolację 🙂 smakowicie się zapowiada 🙂