pasta-z-grochu-z cebula-i-majerankiem-1

Pasta z grochu z cebulą i majerankiem

Tak sobie myślę, że nasz swojski groch jest bardzo niedocenianą rośliną strączkową. Ciecierzyca stała się popularna za sprawą hummusu, soczewica też zyskuje swoich zwolenników, a groch został gdzieś z tyłu. Groch to tylko do grochówki i kapusty z grochem i koniec zastosowań. A można z niego zrobić na przykład prostą pastę kanapkową. Taka pasta z grochu z cebulą i majerankiem nie wymaga nawet użycia blendera. Nie ma ona całkiem gładkiej struktury, bo zostają w niej kawałki grochu oraz cebuli. Doprawiłam ją bardzo klasycznie – majerankiem, pieprzem oraz kminem rzymskim, który można zamienić na „nasz” mielony kminek. Mnie jednak kumin bardziej odpowiada.

Dalejże, zabierajmy się za tę pastę! ?

 

 

Składniki:

na 10 porcji tj. na 10 kanapek

  • 100 g żółtego grochu w połówkach
  • 1 średnia cebula (100 g)
  • 4 łyżki oleju rzepakowego (40 g)
  • ½ łyżeczki soli
  • majeranek
  • pieprz
  • kmin rzymski

 

Wykonanie:

  1. Groch wypłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do garnka, zalać wodą tak, żeby był przykryty i gotować do miękkości około 35 minut. Zbierać powstającą pianę, w razie potrzeby dolewać po trochu wody. Gorący groch dokładnie przemieszać, żeby się porozpadał i zostawić do wystudzenia.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na 1 łyżce oleju. Dodać do grochu razem z pozostałymi składnikami (na zimno polecam użyć oleju nierafinowanego). Wymieszać i gotowe ?.

 

 

1 porcja dostarcza:

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Pasta z grochu z cebulą i majerankiem
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.