Przepisy, śniadanie / kolacja

Chałwowa owsianka z granatem

Owsianka to potrawa, która daje mnóstwo możliwości! Dzisiaj mam dla Was propozycję na chałwową owsiankę z pestkami granatu. Owy chałwowy smak zawdzięcza ona dodatkowi pasty sezamowej tahini i czegoś do dosłodzenia – ja użyłam erytrol, ale tutaj będzie też świetnie pasować np. melasa karobowa (zresztą robiłam kiedyś chałwę z tą melasą ?). Całości dopełniają pestki granatu, które jakoś tak fajnie komponują mi się z tahini, takie smaki kuchni bliskowschodniej. Owsianka w tej wersji łączy w sobie śniadanie z deserem ?. Generalnie jestem zwolenniczką tego, żeby owsianek nie dosładzać, żeby słodycz w nich pochodziła z samych owoców – najlepiej świeżych – ale w tym przypadku musiałam ją trochę dosłodzić, żeby smakowała odpowiednio. Od czasu do czasu można sobie takie śniadanie zafundować ?. Może macie jakieś pomysły, jakie inne owoce by się dobrze komponowały z chałwową owsianką?

 

 

Składniki:

na 1 porcję

  • 50 g płatków owsianych górskich
  • 2 łyżki tahini (20 g)
  • 1,5 łyżki erytrolu (15 g)
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego (125 g)
  • pestki z ½ granatu (70 g)

 

Wykonanie:

  1. Płatki zalać wrzątkiem tak, żeby woda je przykryła i zostawić do namoczenia. Do jeszcze ciepłych płatków dodać erytrol, wymieszać i zostawić jeszcze na chwilę, żeby się rozpuścił.
  2. Płatki wymieszać z tahini, a następnie z jogurtem. Posypać pestkami z granatu.

 

 

1 porcja dostarcza:

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Chałwowa owsianka z granatem
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)