Owsianka to potrawa, która daje mnóstwo możliwości! Dzisiaj mam dla Was propozycję na chałwową owsiankę z pestkami granatu. Owy chałwowy smak zawdzięcza ona dodatkowi pasty sezamowej tahini i czegoś do dosłodzenia – ja użyłam erytrol, ale tutaj będzie też świetnie pasować np. melasa karobowa (zresztą robiłam kiedyś chałwę z tą melasą ?). Całości dopełniają pestki granatu, które jakoś tak fajnie komponują mi się z tahini, takie smaki kuchni bliskowschodniej. Owsianka w tej wersji łączy w sobie śniadanie z deserem ?. Generalnie jestem zwolenniczką tego, żeby owsianek nie dosładzać, żeby słodycz w nich pochodziła z samych owoców – najlepiej świeżych – ale w tym przypadku musiałam ją trochę dosłodzić, żeby smakowała odpowiednio. Od czasu do czasu można sobie takie śniadanie zafundować ?. Może macie jakieś pomysły, jakie inne owoce by się dobrze komponowały z chałwową owsianką?
Składniki:
na 1 porcję
- 50 g płatków owsianych górskich
- 2 łyżki tahini (20 g)
- 1,5 łyżki erytrolu (15 g)
- ½ szklanki jogurtu naturalnego (125 g)
- pestki z ½ granatu (70 g)
Wykonanie:
- Płatki zalać wrzątkiem tak, żeby woda je przykryła i zostawić do namoczenia. Do jeszcze ciepłych płatków dodać erytrol, wymieszać i zostawić jeszcze na chwilę, żeby się rozpuścił.
- Płatki wymieszać z tahini, a następnie z jogurtem. Posypać pestkami z granatu.
1 porcja dostarcza:
Skomentuj