obiad, Przepisy

Pieczone gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską

Lubicie gołąbki? Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu moja wersja – pieczona, bez zawijania, z zastosowaniem delikatniejszej w smaku kapusty pekińskiej, z ryżem brązowym oraz czerwoną soczewicą. Do takich gołąbków koniecznie mocno pomidorowy sos. Pyszne danie, z łatwo dostępnych zimą składników, lekkie ale sycące i bogate w wartości odżywcze. Można część zamrozić. Polecam odgrzewać te gołąbki w rondlu albo na patelni zalane sosem pomidorowym 🍅.

 

 

Składniki:
na około 15 sztuk

  • 200 g brązowego ryżu
  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 1 średnia cebula (100 g)
  • 4-6 liści kapusty pekińskiej (zależnie od wielkości – 200 g)
  • 1 łyżeczka soli
  • granulowany czosnek
  • pieprz
  • majeranek
  • kmin rzymski  (opcjonalnie)
  • 5 łyżek mąki owsianej (50 g)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego (30 g)

 

Wykonanie:

  1. Ryż (luzem) wrzucić do garnka, wlać około 1⅔ szklanki wody, zagotować i gotować pod przykryciem 20 minut. Dorzucić soczewicę, wymieszać i gotować jeszcze 10-15 minut aż składniki będą miękkie. W razie potrzeby dolać wody – powinno być jej tyle, żeby ryż i soczewica wchłonęły ją w całości. Można ugotować ryż i soczewicę oddzielnie, tylko po co brudzić tyle naczyń 😉.
  2. W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w kostkę. Liście kapusty pekińskiej umyć i pokroić w cienkie paseczki. Na patelnię wrzucić cebulę, wlać trochę wody i dusić pod przykryciem około 5 minut, dorzucić kapustę, wymieszać i dalej dusić aż cebula i kapusta będą miękkie. Odparować nadmiar wody.
  3. Wymieszać ryż i soczewicę razem z cebulą i kapustą. Zostawić do przestygnięcia. Dodać olej, sól i pozostałe przyprawy (masę można próbować, żeby ją doprawić), na końcu dodać mąkę i bardzo dokładnie wymieszać. Zostawić aż masa zwiąże.
  4. Nastawić piekarnik na 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy formować niewielkie kotleciki (masa nie powinna kleić się do rąk; jeżeli tak się dzieje, to trzeba dosypać więcej mąki) i układać na papierze. Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec około 15 minut. Po tym czasie obrócić na drugą stronę (jeżeli się nie da podpiec dłużej; można pominąć obracanie) i piec jeszcze około 10 minut.
  5. Podawać z sosem pomidorowym (u mnie: 1 puszka pomidorów + 1 łyżka koncentratu pomidorowego + 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej + woda do rozcieńczenia) według ⇒ tego przepisu. Smacznego!