Lubicie gołąbki? Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu ten przepis na pieczone gołąbki bez zawijania, z zastosowaniem delikatniejszej w smaku kapusty pekińskiej, z ryżem brązowym oraz czerwoną soczewicą. Do takich gołąbków koniecznie mocno pomidorowy sos. Pyszne danie, z łatwo dostępnych zimą składników, lekkie ale sycące i bogate w wartości odżywcze. Można część zamrozić. Polecam odgrzewać te gołąbki w rondlu albo na patelni zalane sosem pomidorowym ?.
Składniki:
na około 15 sztuk
- 200 g brązowego ryżu
- 150 g czerwonej soczewicy
- 1 średnia cebula (100 g)
- 4-6 liści kapusty pekińskiej (zależnie od wielkości) – 200 g
- 1 łyżeczka soli
- granulowany czosnek
- pieprz
- majeranek
- kmin rzymski (opcjonalnie)
- 5 łyżek mąki owsianej (50 g)
- 3 łyżki oleju rzepakowego (30 g)
Wykonanie:
- Ryż (luzem) wrzucić do garnka, wlać około 1⅔ szklanki wody, zagotować i gotować pod przykryciem 20 minut. Dorzucić soczewicę, wymieszać i gotować jeszcze 10-15 minut aż składniki będą miękkie. W razie potrzeby dolać wody – powinno być jej tyle, żeby ryż i soczewica wchłonęły ją w całości. Można ugotować ryż i soczewicę oddzielnie, tylko po co brudzić tyle naczyń ?.
- W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w kostkę. Liście kapusty pekińskiej umyć i pokroić w cienkie paseczki. Na patelnię wrzucić cebulę, wlać trochę wody i dusić pod przykryciem około 5 minut, dorzucić kapustę, wymieszać i dalej dusić aż cebula i kapusta będą miękkie. Odparować nadmiar wody.
- Wymieszać ryż i soczewicę razem z cebulą i kapustą. Zostawić do przestygnięcia. Dodać olej, sól i pozostałe przyprawy (masę można próbować, żeby ją doprawić), na końcu dodać mąkę i bardzo dokładnie wymieszać. Zostawić aż masa zwiąże.
- Nastawić piekarnik na 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy formować niewielkie kotleciki (masa nie powinna kleić się do rąk; jeżeli tak się dzieje, to trzeba dosypać więcej mąki) i układać na papierze. Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec około 15 minut. Po tym czasie obrócić na drugą stronę (jeżeli się nie da podpiec dłużej; można pominąć obracanie) i piec jeszcze około 10 minut.
- Podawać z sosem pomidorowym (u mnie: 1 puszka pomidorów + 1 łyżka koncentratu pomidorowego + 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej + woda do rozcieńczenia). Smacznego!

Świetny przepis, koniecznie muszę spróbować!
Bardzo się cieszę i życzę smacznego 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Spróbowałam i odrazu poleciłam dalej. Naprawdę bardzo dobre. Pozdrawiam i dziękuję za smaczne i zdrowe przepisy.
Super, niezmiernie się cieszę, że smakowało! Bardzo dziękuję za komentarz 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Uwielbiam gołąbki!!! ;]
To nieco inna wersja tradycyjnych polskich gołąbków, ale wygląda bardzo apetycznie, dlatego tym bardziej warto przetestować ten przepis w swojej kuchni 😉
Bardzo dziękuję za miły komentarz! 🙂 Pozdrawiam serdecznie!