deser, Przepisy

Daktyle nadziewane orzeszkami i czekoladą

Gdy tylko zobaczyłam takie cudowne duże daktyle od razu wiedziałam, co z nimi zrobię. Bo one aż się same proszą, żeby coś włożyć do środka. Dlatego zrobiłam te daktyle nadziewane orzeszkami i czekoladą – maksymalnie gorzką jak tylko się da domową czekoladą z kakao i oleju kokosowego. Bo daktyle są tak słodkie, że potrzeba czegoś do przełamania tej słodyczy. Do daktyli idealnie smakowo komponują się orzeszki ziemne, więc one również wylądowały w środku daktyli „umocowane na miejscu” przez czekoladę.

To naprawdę prosty i szybki deser, a jednocześnie efektowny ?. Gdy się je te daktyle początkowo wyczuwa się oddzielnie słodycz daktyla i mocno wytrawną czekoladę, ale w miarę jak się je gryzie i delektuje nimi, smaki się przenikają i tworzą słodką – jak dla mnie i tak nadal zbyt słodką ? – kompozycję. Dlatego uważam, że jakikolwiek „dosładzacz” do czekolady jest zbędny. Ale oceńcie sami ?.

 

 

Składniki:

na 8 sztuk

  • 8 szt. daktyli Jumbo (150 g)
  • 20 g kakao
  • 15 g oleju kokosowego
  • 30 g orzeszków ziemnych

 

Wykonanie:

  1. Daktyle rozciąć wzdłuż i wyciągnąć pestkę.
  2. Olej kokosowy rozpuścić i dokładnie wymieszać z kakao.
  3. Do środka daktyla wlać trochę czekolady i rozsmarować po wnętrzu owocu. Powkładać orzeszki ziemne i zalać kolejną porcją czekolady. Zostawić na chwilę aż czekolada spłynie do środka daktyli. Włożyć na 5 minut do zamrażalnika, wyjąć i polać resztą czekolady. Ponownie schłodzić przez 5 minut w zamrażalniku.
  4. Przechowywać w lodówce.

 

Daktyle w dłoń i do roboty! 😉

 

1 sztuka dostarcza:

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Daktyle nadziewane orzeszkami i czekoladą
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)