Dzisiaj mam dla Was przepis na kotlety z kaszy gryczanej i twarogu z sosem pieczarkowym. Przygotowując dla Was ten przepis poszperałam trochę po zasobach wujka Google i dowiedziałam się, że tego typu kotlety to danie pochodzące z Kresów Wschodnich i noszące nazwę „hreczniaki”. Pewnie części z Was to danie nie jest obce, ja akurat w tamtych rejonach nie bywałam, więc o hreczniakach nie wiedziałam.
W każdym bądź razie moja wersja to wariacja na temat – te kotlety są lżejsze od tradycyjnej wersji, ponieważ są pieczone w piekarniku. Dodatkowo zamiast jajek użyłam mielonego siemienia lnianego i dodałam do smaku natkę pietruszki.
Przygotowałam też sos pieczarkowy, który zagęściłam mielonym słonecznikiem. Zarówno patent z siemieniem lnianym zamiast jajek, jak i słonecznikowa śmietana pochodzą z kuchni wegańskiej. Jak widzicie, można czerpać inspiracje z najróżniejszych kulinarnych obszarów ?.
Kotlety
Składniki:
na 9 sztuk
- 150 g kaszy gryczanej prażonej (równie dobrze może być biała kasza gryczana)
- kostka 250 g twarogu półtłustego
- 3 łyżki mielonego odtłuszczonego siemienia lnianego (30 g)
- ½ pęczka natki pietruszki (15 g)
- ½ łyżeczki soli
- pieprz
Wykonanie:
- Kaszę ugotować na sypko i wystudzić.
- Siemię zalać 100 ml ciepłej wody i zostawić do napęcznienia na około 5 minut.
- Twaróg rozgnieść widelcem. Dodać „glutek” ? z siemienia i dokładnie wymieszać.
- Dodać kaszę, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy i dokładnie wymieszać.
- Nastawić piekarnik na 180°C, a w czasie, jak się nagrzewa, ulepić kotlety. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia albo silikonową matą.
- Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut.
- UWAGA: bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika kotlety mogą być zbyt miękkie, żeby dało się je zdjąć z blaszki – trzeba poczekać, żeby lekko przestygły. Ewentualnie można przez położeniem na blachę obsypać je otrębami albo panierką (np. z ciecierzycy), żeby się nie przyklejały.
Sos pieczarkowy
Składniki:
- opakowanie 500 g pieczarek
- 5 łyżek łuskanego słonecznika (50 g)
- 1 cebula (100 g)
- 1 łyżka oleju rzepakowego (10 g)
- 100 ml mleka 1,5%
- sól
- pieprz
- płatki drożdżowe (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Pieczarki dokładnie umyć, odkroić końce i pokroić na kawałki.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dorzucić cebulę i delikatnie zeszklić. Dodać pieczarki i dusić – najpierw pod przykryciem, żeby puściły wodę, a następnie odkryć i odparować nadmiar płynu.
- W międzyczasie słonecznik zmielić (np. w młynku) na drobny proszek. Wymieszać z mlekiem, szczyptą soli, świeżo mielonym pieprzem i 2 łyżkami płatków drożdżowych. Dolać do pieczarek, dokładnie wymieszać i poddusić aż sos się zagęści.
- Kotlety polać sosem i podawać z warzywami.
1 porcja – 3 kotlety i ⅓ sosu – dostarcza:






Skomentuj