Przepisy, śniadanie / kolacja

Kasza owsiana z truskawkami i nerkowcami

Normalnie nie mogę przeboleć, że już kończą się truskawki. Ale póki jeszcze są, to mam dla Was przepis na kaszę owsianą z truskawkami i orzechami nerkowca, która jest fajną alternatywą dla klasycznej owsianki z płatków. Kasza owsiana jest mniej przetworzona niż płatki, dlatego zachowuje więcej wartości odżywczych, a owies generalnie jest zbożem pełnym cennych składników. Często polecam jedzenie produktów owsianych jako wartościowego elementu codziennego menu. Kilkanaście lat temu owsianka była passé, a owies uważano za dobry dla koni. Na szczęście poszliśmy po rozum do głowy i wróciliśmy do jedzenia wartościowych, a przy tym tanich produktów (o czym pisałam przy okazji wpisu “12 super-zdrowych i tanich produktów“).

Do kaszy owsianej z truskawkami dodałam orzechy nerkowca jako źródło zdrowego tłuszczu. One akurat najbardziej mi pasują do truskawek, bo są delikatne w smaku i lekko słodkawe. Mniam! ?

 

 

Składniki:

na 2 porcje

  • 100 g kaszy owsianej
  • 400 ml mleka / napoju roślinnego
  • 200 g truskawek
  • 2 łyżki orzechów nerkowca (30 g)

 

Wykonanie:

  1. Kaszę ugotować na mleku (około 25 minut) i zostawić do ostygnięcia. Stygnąc kasza wchłonie nadmiar płynu. Kaszę można ugotować poprzedniego dnia, a rano tylko podgrzać.
  2. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na kawałki. Wyłożyć je na wierzchu kaszy i posypać nerkowcami.

 

 

1 porcja (z użyciem mleka krowiego 1,5%) dostarcza:

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Kasza owsiana z truskawkami i nerkowcami
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)