Normalnie nie mogę przeboleć, że już kończą się truskawki. Ale póki jeszcze są, to mam dla Was przepis na kaszę owsianą z truskawkami i orzechami nerkowca, która jest fajną alternatywą dla klasycznej owsianki z płatków. Kasza owsiana jest mniej przetworzona niż płatki, dlatego zachowuje więcej wartości odżywczych, a owies generalnie jest zbożem pełnym cennych składników. Często polecam jedzenie produktów owsianych jako wartościowego elementu codziennego menu. Kilkanaście lat temu owsianka była passé, a owies uważano za dobry dla koni. Na szczęście poszliśmy po rozum do głowy i wróciliśmy do jedzenia wartościowych, a przy tym tanich produktów (o czym pisałam przy okazji wpisu „12 super-zdrowych i tanich produktów„).
Do kaszy owsianej z truskawkami dodałam orzechy nerkowca jako źródło zdrowego tłuszczu. One akurat najbardziej mi pasują do truskawek, bo są delikatne w smaku i lekko słodkawe. Mniam! ?
Składniki:
na 2 porcje
- 100 g kaszy owsianej
- 400 ml mleka / napoju roślinnego
- 200 g truskawek
- 2 łyżki orzechów nerkowca (30 g)
Wykonanie:
- Kaszę ugotować na mleku (około 25 minut) i zostawić do ostygnięcia. Stygnąc kasza wchłonie nadmiar płynu. Kaszę można ugotować poprzedniego dnia, a rano tylko podgrzać.
- Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na kawałki. Wyłożyć je na wierzchu kaszy i posypać nerkowcami.
1 porcja (z użyciem mleka krowiego 1,5%) dostarcza:
Skomentuj