lunchbox, obiad, Przepisy

Kotleciki z komosy i tofu po indyjsku

Jeżeli lubicie orientalne przyprawy, to te kotleciki z komosy i tofu po indyjsku na pewno Wam posmakują. Podejrzewam, że Hindusi sypnęliby jeszcze więcej przypraw niż ja proponuję w tym przepisie, ale to bardziej wersja na polskie podniebienia. Wymyśliłam te kotleciki szukając kreatywnego sposobu na wykorzystanie tofu. Kotlety łączące w sobie produkty będące źródłem białka i te będące źródłem węglowodanów złożonych są fajne, bo wystarczy do nich przygotować jakąś surówkę i obiad gotowy ?. Moja pierwsza myśl była taka, żeby połączyć tofu z kaszą jaglaną. Po chwili się zreflektowałam, że kasza jaglana taka oklepana… Pyszna ale oklepana ?. To zaszalejmy z komosą ryżową, a co! I w tym momencie spłynęło na mnie olśnienie – dodam do tego świeżą natkę kolendry! Taaaak! Będzie orientalnie, sporo przypraw, w tym bardzo zdrowa kurkuma. Do tego dobrze będzie się komponować marchewka. I tak to w mojej głowie powstał jakże pociągający plan zrobienia kotlecików z tofu po indyjsku. A jak już się piekły, to jeszcze wymieszałam składniki na sos – banalny sos sezamowy, który genialnie podkręca smak różnych potraw. Tutaj sprawił się idealnie.

Dobrze, że postanowiłam spróbować finalnej wersji kotlecików dopiero po sesji zdjęciowej, bo chyba nic by do fotografowania nie zostało ?.

 

 

 

Składniki:

na 20 kotlecików

  • 150 g komosy ryżowej (quinoa)
  • 50 g mąki gryczanej
  • 2 kostki tofu (360 g)
  • 2 średnie marchewki (200 g)
  • ½ pęczka natki kolendry (20 g)
  • przyprawy:
    • ½ łyżeczki soli
    • ½ łyżeczki imbiru
    • 1 łyżeczka kuminu
    • ½ łyżeczki garam masala
    • 1,5 łyżeczki kurkumy
    • 2 łyżki płatków drożdżowych

 

Wykonanie:

  1. Komosę wypłukać na sitku pod bieżącą wodą, przełożyć do garnka, zalać wodą (około 1 cm ponad powierzchnię quinoa), gotować około 15 minut. Zostawić do wystudzenia.
  2. Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki.
  3. Tofu rozgnieść widelcem. Natką kolendry umyć i posiekać.
  4. Wystudzoną komosę zmiksować częściowo ręcznym blenderem – do uzyskania klejącej się masy, ale nie całkowicie zblendowanej. Dokładnie wymieszać z tofu, marchewką, kolendrą i przyprawami. Na tym etapie można próbować masę i ewentualnie bardziej doprawić.
  5. Dodać mąkę gryczaną i dokładnie wymieszać.
  6. Nagrzać piekarnik do 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Formować niewielkie kotleciki i układać na blasze (nie przyciskać do blachy). Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec pół godziny. Po tym czasie powinny bez problemu odchodzić od papieru – jeżeli nie da się ich oderwać, poczekać aż przestygną.

 

 

Sos: wymieszać 2 łyżki tahini, 3 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczkę sosu sojowego i wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Są pyszne też na zimno. Tutaj w towarzystwie surówki z kapusty pekińskiej, marchewki, natki kolendry wymieszanych z sosem.

 

1 kotlecik z sosem dostarcza:

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Kotleciki z komosy i tofu po indyjsku
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
41star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)