zupa-krem-z marchewki-i-soczewicy-1

Zupa-krem z marchewki i soczewicy

Zupy-krem to najprostsze zupy świata ?. Tym razem zrobiłam zupę, która na dobrą sprawę składa się z 2 produktów – poczciwej swojskiej marchewki i cudownej wielozadaniowej soczewicy. Dodałam też pietruszkę – korzeń do zupy, a natkę (i to taką w wersji gigant!) na wierzch. Do tego przyprawy i tyle! Można tę zupę doprawić na kilka sposobów – to fajny patent, jak robimy większą ilość na kilka dni – wystarczy zrobić wersję podstawową, którą każdego dnia można dosmaczyć innym dodatkiem. Mniam! Pyszne, zdrowe, szybkie, proste i pełnowartościowe! Do tego w cieszącym oczy optymistycznym kolorze ?.

 

 

Składniki:

  • marchewka
  • czerwona soczewica
  • korzeń pietruszki (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
  • dodatki – różne wersje smakowe:
    • koncentrat pomidorowy
    • majeranek
    • imbir, kumin
    • tymianek
    • garam masala

 

Wykonanie:

  1. Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w plasterki grubości około 7 mm. Wrzucić do garnka, zalać wodą tyle, żeby były przykryte i od momentu zagotowania gotować około 10 minut.
  2. Dorzucić soczewicę i gotować aż wszystkie składniki będą miękkie (około 15 minut).
  3. Zmiksować na gładki krem i doprawić wedle uznania. Na talerzu polać olejem, można posypać natką pietruszki / kolendry / pestkami / szczypiorkiem itp.

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Zupa-krem z marchewki i soczewicy
Autor:
Opublikowano:

9 komentarzy

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.