Zupy-krem to najprostsze zupy świata ?. Tym razem zrobiłam zupę, która na dobrą sprawę składa się z 2 produktów – poczciwej swojskiej marchewki i cudownej wielozadaniowej soczewicy. Dodałam też pietruszkę – korzeń do zupy, a natkę (i to taką w wersji gigant!) na wierzch. Do tego przyprawy i tyle! Można tę zupę doprawić na kilka sposobów – to fajny patent, jak robimy większą ilość na kilka dni – wystarczy zrobić wersję podstawową, którą każdego dnia można dosmaczyć innym dodatkiem. Mniam! Pyszne, zdrowe, szybkie, proste i pełnowartościowe! Do tego w cieszącym oczy optymistycznym kolorze ?.
Składniki:
- marchewka
- czerwona soczewica
- korzeń pietruszki (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
- dodatki – różne wersje smakowe:
- koncentrat pomidorowy
- majeranek
- imbir, kumin
- tymianek
- garam masala
Wykonanie:
- Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w plasterki grubości około 7 mm. Wrzucić do garnka, zalać wodą tyle, żeby były przykryte i od momentu zagotowania gotować około 10 minut.
- Dorzucić soczewicę i gotować aż wszystkie składniki będą miękkie (około 15 minut).
- Zmiksować na gładki krem i doprawić wedle uznania. Na talerzu polać olejem, można posypać natką pietruszki / kolendry / pestkami / szczypiorkiem itp.

Nie przepadam za zupami, ale namiętnie jadam zupę-krem z brokułów. Musze zatem i tej spróbować.
Uwielbiam zupy kremy! U nas rządzą niepodzielnie! Ten wygląda przepysznie! 🙂
Do zupy-krem z brokułów mam wielki sentyment, bo była to pierwsza zupa-krem, jaką jadłam 🙂 No i się zakochałam w gęstych, miksowanych zupach 🙂
Dziękuję! Takie zupy są genialne i dają tyyyyle możliwości 🙂
Super! Wygląda pysznie 🙂
Dziękuję! 🙂
Czy mozna prosić o proporcje marchwi i soczewicy?
Tak naprawdę to całkowita dowolność 🙂 Ja wolę zupę bardziej marchewkową, więc daję około 100-200 g soczewicy (tj. 1/2 – 1 szklanka) na 1 kg marchewki (ilości na duży gar zupy). Smacznego! 🙂
Bardzo dziękuję. Elżbieta Janik