Przepisy, śniadanie / kolacja

Bezglutenowy chleb z płatków i ziaren

Po udanej próbie z chlebem z płatków owsianych i ziaren nabrałam ochoty na dalsze eksperymenty. Postanowiłam bazując na tamtym przepisie zrobić bezglutenowy chleb z płatków i ziaren. Użyłam płatków jaglanych i gryczanych, tym razem z pestek dałam tylko dynię i słonecznik i postanowiłam wykorzystać mielone siemię lniane (takie, które kupuje się gotowe już zmielone i częściowo odtłuszczone) jako składnik sklejający. Uwielbiam smak prażonej gryki, dlatego ten chlebek mi bardzo podpasował. Jest on ciężki, zwarty i nie rośnie podczas pieczenia, stąd struktury zwykłego chleba próżno w nim szukać. Za to robi się go banalnie prosto, no serio, prościej się już nie da.

Pieczywo bezglutenowe, które można kupić w sklepach smakiem nie powala, ale składem to już owszem. Niestety jest pełne dodatków, część z nich jest faktycznie potrzebna, żeby uzyskać bezglutenowy wypiek o odpowiedniej strukturze, ponieważ to właśnie gluten odpowiada za gąbczastą strukturę pieczywa czy ciast. Jednak sporo dodatków w sklepowym pieczywie bezglutenowym jest kompletnie niepotrzebnych, a dodatkowo robi się je na bazie mąki z białego ryżu czy kukurydzianej, które mają bardzo małą wartość odżywczą, a czasem zawiera też taki dziwny twór jak skrobia pszenna bezglutenowa… A można minimalnym nakładem pracy zrobić własny chlebek bezglutenowy z prostych, naturalnych i niskoprzetworzonych składników.

 

 

Składniki:

na 16 kromek

  • 1 szklanka płatków gryczanych (130 g)
  • 1 szklanka płatków jaglanych (130 g)
  • 30 g pestek słonecznika
  • 30 g pestek dyni
  • 50 g mielonego odtłuszczonego siemienia lnianego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 szklanki wody

 

Wykonanie:

  1. W misce wymieszać wszystkie suche składniki (można zostawić część słonecznika do posypania na wierzchu), wlać ciepłą wodę, mieszać aż masa wyraźnie zgęstnieje i zwiąże większość wody. Przełożyć do formy – u mnie keksówka silikonowa 11 x 20 cm; metalową polecam wyłożyć papierem do pieczenia. Posypać resztą słonecznika i dokładnie przyklepać. Nastepnie zostawić na około 3 godziny.
  2. Nagrzać piekarnik do 180°C, chleb włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut, następnie wyjąć z formy* (uwaga, żeby się nie poparzyć) i piec na kratce jeszcze około 20 minut.
  3. Wystudzić, a następnie włożyć do foliowego woreczka (dzięki temu złapie wilgoć ze środka i będzie się łatwiej kroić). Kroić ostrym i cienkim nożem.

 

* Piekłam tylko w formie silikonowej, nie wiem, jak się będzie wyjmować z metalowej, być może przy metalowej w ogóle nie będzie to konieczne – chodzi o to, że przy silikonowej nie powstaje „skórka” z zewnątrz chleba, jeżeli chleb jest pieczony cały czas w formie, stąd polecam go wyjąć. Metalowa forma bardziej się nagrzewa, więc może bez wyjmowania chleb przypiecze się z zewnątrz.

 

Wymieszane suche składniki.

 

1 kromka (45 g) dostarcza:


Wypiekamy- pieczywo

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Bezglutenowy chleb z płatków i ziaren
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)