Zrobienie własnego chleba marzyło mi się już od dawna, a odkąd mam nową kuchnię (tzn. nie tylko kuchnię, bo całe mieszkanie, ale co tam, kuchnia najważniejsza! ?) wstąpiły we mnie nowe kulinarne siły i dużo bardziej mi się chce coś kombinować. Moim ulubionym chlebem jest żytni razowy na zakwasie i jak się nauczę taki robić, to będzie to spełnienie szczytu moich piekarniczych marzeń, ale postanowiłam przyjąć zasadę stopniowania poziomu trudności i nie zaczynać od górnego C. Dlatego postawiłam na chleb, przy którym jest dużo mniejsze prawdopodobieństwo, że coś się nie uda. Jest to chleb z płatków owsianych i ziaren, przy którym nie ma ryzyka, że opadnie czy powstanie zakalec. To właściwie po prostu płatki i ziarna sklejone ze sobą. Inspiracją dla mnie były przepisy na „chleb zmieniający życie” krążące po internecie, ale zmodyfikowałam je wedle własnego gustu – zmniejszyłam ilość ziaren, a zwiększyłam płatków, pozbyłam się oleju kokosowego i miodu czy innego słodu. No nie powiem, ściskałam kciuki, żeby wyszło po moich zmianach ?. Ale, uff, wyszło! Ogólnie chlebek smaczny, chrupiący od różniastych ziarenek – a dałam i słonecznik, i dynię, i sezam, i siemię lniane – ale szczerze, to mojego życia raczej nie zmieni. Ciekawe, jak Wasze ?.
Zapraszam Was na przepis na chleb z płatków owsianych i ziaren – bez mąki, bez drożdży ani zakwasu, bardzo prosty do zrobienia.

Składniki:
na 16 kromek
- 2 szklanki płatków owsianych zwykłych (220 g)
- 30 g pestek słonecznika
- 30 g pestek dyni
- 30 g siemienia lnianego
- 30 g sezamu
- 30 g nasion babki płesznik
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 szklanki wody
Wykonanie:
- W misce wymieszać wszystkie suche składniki, wlać ciepłą wodę, mieszać aż masa wyraźnie zgęstnieje i zwiąże większość wody. Przełożyć do formy – u mnie keksówka silikonowa 11 x 20 cm; metalową polecam wyłożyć papierem do pieczenia – i zostawić na około 3 godziny.
- Nagrzać piekarnik do 180°C, chleb włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut, następnie wyjąć z formy* (uwaga, żeby się nie poparzyć) i piec na kratce jeszcze około 20 minut.
- Wystudzić, a następnie włożyć do foliowego woreczka (dzięki temu złapie wilgoć ze środka i będzie się łatwiej kroić). Kroić ostrym i cienkim nożem.
* piekłam tylko w formie silikonowej, nie wiem, jak się będzie wyjmować z metalowej, być może przy metalowej w ogóle nie będzie to konieczne – chodzi o to, że przy silikonowej nie powstaje „skórka” z zewnątrz chleba, jeżeli chleb jest pieczony cały czas w formie, stąd polecam go wyjąć. Metalowa forma bardziej się nagrzewa, więc może bez wyjmowania chleb przypiecze się z zewnątrz.

1 kromka dostarcza:






Wygląda wyśmienicie. <3
Dziękuję 🙂
Czym zastąpić babkę płesznik?
Można spróbować z siemieniem lnianym jak w tym przepisie: https://malgorzatarusek.pl/bezglutenowy-chleb-platkow-ziaren/
O dziękuję za szybka odpowiedz.
Właśnie zrobiłam ten chleb w metalowej formie i jeżeli ktoś się zastanawia czy wyjmować go po 40 minutach z formy to tak, inaczej nie powstanie chrupiąca skórka (będzie tylko na górze). A sam chleb jest pyszny, dziękuję za przepis 🙂
Dziękuję serdecznie za radę, na pewno się przyda innym czytelnikom <3 Strasznie się cieszę, że chlebek smakuje 😀 Pozdrawiam serdecznie!
Witam czy Chlebek piec z termoobiegiem czy bez
Witam serdecznie 🙂 Ja piekę z termoobiegiem, ale bez też powinien wyjść bez problemu.
Dzień dobry. Czy ten chleb jest odpowiednia dla diety o niskim indeksie glikemicznym?
Tak, jak najbardziej 🙂
Mam pytanie: skórka wyszła chrupiąca a środek gliniany 🙁 jedyne odstępstwo to że zostawiłam chleb w blaszce na noc i wstawiłam dopiero rano do piekarnika.Co mogłam zrobić źle? Czy to że to trzymałam przez noc zaszkodziło?
Cześć Asiu, środek może być lekko wilgotny, ale nie określiłabym go jako gliniany. Może faktycznie zostawienie na noc to spowodowało? Może płatki wchłonęły za dużo wilgoci i podczas pieczenia woda nie odparowała wystarczająco? Na 100% to nie wiem, co mogło być przyczyną 😉
Smaczny chleb, upieke go znowu ?
Bardzo się cieszę, że smakował 😀
Czy płatki owsiane można zastąpić jakimiś innymi np jeczmiennymi?
Tak, można użyć innych płatków 🙂
Czy ten chleb można jest przy cukrzycy typu 2
Tak, można 😊