Przepisy, śniadanie / kolacja

Chleb z płatków owsianych i ziaren

Zrobienie własnego chleba marzyło mi się już od dawna, a odkąd mam nową kuchnię (tzn. nie tylko kuchnię, bo całe mieszkanie, ale co tam, kuchnia najważniejsza! 😜) wstąpiły we mnie nowe kulinarne siły i dużo bardziej mi się chce coś kombinować. Moim ulubionym chlebem jest żytni razowy na zakwasie i jak się nauczę taki robić, to będzie to spełnienie szczytu moich piekarniczych marzeń, ale postanowiłam przyjąć zasadę stopniowania poziomu trudności i nie zaczynać od górnego C. Dlatego postawiłam na chleb, przy którym jest dużo mniejsze prawdopodobieństwo, że coś się nie uda. Jest to chleb z płatków owsianych i  ziaren, przy którym nie ma ryzyka, że opadnie czy powstanie zakalec. To właściwie po prostu płatki i ziarna sklejone ze sobą. Inspiracją dla mnie były przepisy na „chleb zmieniający życie” krążące po internecie, ale zmodyfikowałam je wedle własnego gustu – zmniejszyłam ilość ziaren, a zwiększyłam płatków, pozbyłam się oleju kokosowego i miodu czy innego słodu. No nie powiem, ściskałam kciuki, żeby wyszło po moich zmianach 😁. Ale, uff, wyszło! Ogólnie chlebek smaczny, chrupiący od różniastych ziarenek – a dałam i słonecznik, i dynię, i sezam, i siemię lniane – ale szczerze, to mojego życia raczej nie zmieni. Ciekawe, jak Wasze 😉.

Zapraszam Was na przepis na chleb z płatków owsianych i ziaren – bez mąki, bez drożdży ani zakwasu, bardzo prosty do zrobienia.

 

Te mniejsze brązowe ziarenka to nasiona babki płesznik.

 

Składniki:

na 16 kromek

  • 2 szklanki płatków owsianych zwykłych (220 g)
  • 30 g pestek słonecznika
  • 30 g pestek dyni
  • 30 g siemienia lnianego
  • 30 g sezamu
  • 30 g nasion babki płesznik
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 szklanki wody

 

Wykonanie:

  1. W misce wymieszać wszystkie suche składniki, wlać ciepłą wodę, mieszać aż masa wyraźnie zgęstnieje i zwiąże większość wody. Przełożyć do formy – u mnie keksówka silikonowa 11 x 20 cm; metalową polecam wyłożyć papierem do pieczenia – i zostawić na około 3 godziny.
  2. Nagrzać piekarnik do 180°C, chleb włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut, następnie wyjąć z formy* (uwaga, żeby się nie poparzyć) i piec na kratce jeszcze około 20 minut.
  3. Wystudzić, a następnie włożyć do foliowego woreczka (dzięki temu złapie wilgoć ze środka i będzie się łatwiej kroić). Kroić ostrym i cienkim nożem.

 

* piekłam tylko w formie silikonowej, nie wiem, jak się będzie wyjmować z metalowej, być może przy metalowej w ogóle nie będzie to konieczne – chodzi o to, że przy silikonowej nie powstaje „skórka” z zewnątrz chleba, jeżeli chleb jest pieczony cały czas w formie, stąd polecam go wyjąć. Metalowa forma bardziej się nagrzewa, więc może bez wyjmowania chleb przypiecze się z zewnątrz.

 

Wymieszane suche składniki.

 

1 kromka dostarcza:

 


Wypiekamy- pieczywo

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Chleb z płatków owsianych i ziaren
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)