ciasto-banoffee-pie-bez-pieczenia-1

Ciasto banoffee pie bez pieczenia

Niedziela, kalendarzowe lato już tuż-tuż, więc to chyba idealna pora na przepis na coś słodkiego niewymagającego włączania piekarnika. Tak się składa, że mam w zanadrzu przepis na ciasto banoffee pie bez pieczenia. Jest to ciasto z karmelem, bananami i bitą śmietaną. Cóż za rozpusta, hehe! ?

No dobra, przyznajcie się, łasuchy, że tylko czekaliście na kolejny przepis na słodkości! ? Już ja Was znam. A ja niedobra kazałam Wam czekać dosyć długo. Mam więc nadzieję, że ten przepis wynagrodzi Wam to czekanie ?.

To ciasto banoffee pie jest nie tylko bez pieczenia, ale jeszcze całkowicie wegańskie. Jest tu zatem roślinny karmel oraz bita „śmietana” z… mleczka kokosowego. Lubicie takie ciekawostki kulinarne? Bo ja bardzo!

No dobra, to jedziemy z tym kok(os)em!

 

 

Składniki:

na 6 kawałków

Ciasto:

  • 150 g płatków owsianych górskich
  • 2 łyżki inuliny (20 g)
  • 2 łyżki erytrolu (20 g)
  • 2 płaskie łyżki mąki kokosowej (20 g)

Karmel:

Na wierzch

  • 1,5 banana (180 g)
  • ⅔ twardej części mleczka kokosowego z 1 puszki (około 120 g) – schłodzonego w lodówce
  • 1 łyżka erytrolu zmielonego na puder (10 g)
  • 1 kostka gorzkiej czekolady (6 g)

 

Wykonanie:

Ciasto:

  1. Płatki zmielić zostawiając większe kawałki (czyli nie mielić na mąkę). Wymieszać z inuliną, erytrolem i mąką kokosową.
  2. Dolać 100 ml ciepłej wody i dokładnie wymieszać. Zostawić na około 15 minut, żeby składniki wchłonęły wodę. Powinna wyjść masa o konsystencji plastycznego ciasta.
  3. Ciastem wylepić spód i brzegi tortownicy średnicy 20 cm (jeżeli tortownica ma wysokie brzegi, to polecam nie wylepiać do samej góry; ciasto nie ma być bardzo wysokie).
  4. Schłodzić w lodówce przez parę godzin.

Karmel:

  1. Daktyle namoczyć w gorącej wodzie. Gdy wystygną odcedzić (polecam zachować wodę z moczenia). Daktyle zblendować z masłem orzechowym, w miarę potrzeb dolewając wodę z moczenia, gdyby karmel okazał się zbyt gęsty.
  2. Wyjąć z lodówki schłodzony spód, wyłożyć na niego karmel.

Na wierzch:

  1. Na warstwie karmelowej ułożyć plasterki bananów, delikatnie wciskając je w karmel.
  2. Mleczko kokosowe w puszce wyjąć z lodówki (koniecznie musi być schłodzone!), oddzielić twardą część, która gromadzi się w górnej części i ubić na pianę (dokładnie tak samo, jak ubija się bitą śmietanę). Pod koniec ubijania dodać erytrol-puder. Wyłożyć na banany.
  3. Warto na tym etapie schłodzić całe ciasto w lodówce.
  4. Czekoladę zetrzeć na wiórki i posypać na wierzchu.

 

 

1 kawałek dostarcza:

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Ciasto banoffee pie bez pieczenia
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.