Dzisiaj mam dla Was banalny przepis, ale wiem, że lubicie takie przepisy ?. Ja w sumie też ?. Potrawka meksykańska z ryżem i fasolą to bardzo prosty obiad, zrobienie całości trwa tyle, co gotowanie ryżu, a smakuje naprawdę super. Robiłam też kiedyś wersję z kaszką kukurydzianą zamiast ryżu (żeby było jeszcze bardziej meksykańsko ?) ale szybko pożałowałam tego pomysłu ?. Z ryżem o niebo lepsze! I zdrowsze, bo brązowy ryż jest bogaty w wartości odżywcze, czego nie można powiedzieć o kaszce kukurydzianej… Ale skończmy z moimi nieudanymi eksperymentami kulinarnymi.
Ten przepis można potraktować jako bazę do różnych zmian – mięsożercy mogą dodać dobrej jakości mięso, dobrze sprawdziłoby się też tofu, gdyby ktoś chciał wzbogacić to danie o dodatkową porcję roślinnego białka. Można dodać pokrojonego w paski selera naciowego, fani ostrych smaków mogą użyć chilli albo tabasco. Pasowałyby do tego też posiekana kolendra, pokrojone awokado, parę kropli soku z limonki na wierzchu. Zachęcam do eksperymentów – zostawcie tylko ten brązowy ryż, dobrze radzę! ?
Składniki:
- brązowy ryż
- papryka
- cebula
- czerwona fasola ugotowana lub z puszki
- kukurydza konserwowa
- koncentrat pomidorowy
- olej rzepakowy
- mielona słodka i ostra papryka
- szczypta soli
Wykonanie:
- Ryż ugotować (około 30 minut).
- Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać niedużą ilość oleju, zeszklić cebulę. Dorzucić paprykę, w razie potrzeby dolać trochę wody i dusić aż papryka będzie al dente (około 10 minut). Dodać fasolę, kukurydzę, koncentrat, przyprawy, wymieszać i pogotować jeszcze 5 minut, żeby smaki się lepiej wymieszały.
- Podawać z ryżem.






Skomentuj