obiad, Przepisy

Potrawka meksykańska z fasolą i ryżem

Dzisiaj mam dla Was banalny przepis, ale wiem, że lubicie takie przepisy 😀. Ja w sumie też 😉. Potrawka meksykańska z ryżem i fasolą to bardzo prosty obiad, zrobienie całości trwa tyle, co gotowanie ryżu, a smakuje naprawdę super. Robiłam też kiedyś wersję z kaszką kukurydzianą zamiast ryżu (żeby było jeszcze bardziej meksykańsko 😜) ale szybko pożałowałam tego pomysłu 😂. Z ryżem o niebo lepsze! I zdrowsze, bo brązowy ryż jest bogaty w wartości odżywcze, czego nie można powiedzieć o kaszce kukurydzianej… Ale skończmy z moimi nieudanymi eksperymentami kulinarnymi.

Ten przepis można potraktować jako bazę do różnych zmian – mięsożercy mogą dodać dobrej jakości mięso, dobrze sprawdziłoby się też tofu, gdyby ktoś chciał wzbogacić to danie o dodatkową porcję roślinnego białka. Można dodać pokrojonego w paski selera naciowego, fani ostrych smaków mogą użyć chilli albo tabasco. Pasowałyby do tego też posiekana kolendra, pokrojone awokado, parę kropli soku z limonki na wierzchu. Zachęcam do eksperymentów – zostawcie tylko ten brązowy ryż, dobrze radzę! 😂

 

 

Składniki:

  • brązowy ryż
  • papryka
  • cebula
  • czerwona fasola ugotowana lub z puszki
  • kukurydza konserwowa
  • koncentrat pomidorowy
  • olej rzepakowy
  • mielona słodka i ostra papryka
  • szczypta soli

 

Wykonanie:

  1. Ryż ugotować (około 30 minut).
  2. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać niedużą ilość oleju, zeszklić cebulę. Dorzucić paprykę, w razie potrzeby dolać trochę wody i dusić aż papryka będzie al dente (około 10 minut). Dodać fasolę, kukurydzę, koncentrat, przyprawy, wymieszać i pogotować jeszcze 5 minut, żeby smaki się lepiej wymieszały.
  3. Podawać z ryżem.

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Potrawka meksykańska z fasolą i ryżem
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)