obiad, Przepisy, zupa

Zupa-krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Gdy zobaczyłam w sklepie piękną dynię piżmową, wiedziałam, że muszę ją mieć! Zwłaszcza, że ostatni sezon na dynie skończył się jakoś za szybko i znienacka, więc czułam się „niedodyniona” ?. A przecież chodziła za mną ochota na zupę w stylu tajskim z mleczkiem kokosowym i kolendrą. Ochota, która nie została zaspokojona, a którą rozbudził widok dyni piżmowej ?. No więc wreszcie powstała zupa-krem z dyni z mleczkiem kokosowym, którą doprawiłam szczodrze imbirem (akurat dałam suszony, ale ze świeżym na pewno też ta zupa byłaby świetna) i posypałam natką kolendry.

Podobno z natką kolendry jest tak, że albo się ją kocha albo nienawidzi. Ja ją lubię za jej niepowtarzalny charakter, ale że kocham na zabój, to bym nie powiedziała. Może jestem wyjątkiem potwierdzającym regułę? Ciekawa jestem, jak to wygląda w Waszym wypadku – kochacie, nienawidzicie, jesteście wyjątkiem potwierdzającym regułę czy jeszcze nie mieliście okazji się przekonać?

Z dyni ważącej 1,4 kg przed przygotowaniem czyli razem z pestkami i skórką wychodzi około 6 dużych porcji zupy.

 

 

Składniki

  • dynia
  • mleczko kokosowe (około 50 ml na porcję)
  • imbir suszony lub świeży
  • sól
  • natka kolendry

 

Wykonanie:

  1. Dynię umyć, przekroić na pół, usunąć pestki i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 st C aż będzie miękka – około 45 minut. Wystudzić. Oddzielić miąższ od skórki.
  2. Zmiksować dynię z mleczkiem kokosowym i wodą do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Podgrzać, lekko posolić i przyprawić dosyć dużą ilością imbiru.
  3. Zupę polecam podawać z posiekaną natką kolendry

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Zupa-krem z dyni z mleczkiem kokosowym
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)