Waniliowe ciasto jaglane z wiśniami

To ciasto to efekt mojej spontanicznej kulinarnej inwencji twórczej. Wymyśliłam sobie, że zrobię placek z owocami, ale w lżejszej i dodatkowo bezglutenowej wersji. I tak kombinując w głowie co by tu dać, powstał przepis na waniliowe ciasto jaglane z wiśniami, które oczywiście z mojej głowy wyszło do świata realnego. Głównym bohaterem w tym cieście jest mąka jaglana i wymaga ona dłuższego komentarza. Otóż mąkę jaglaną najlepiej zrobić sobie samemu mieląc kaszę jaglaną wcześniej przelaną wrzątkiem i wysuszoną (dokładne instrukcje, jak to zrobić, znajdziecie bez problemu w internecie). Po co tyle zachodu? Generalnie sklepowa mąka jaglana ma gorzki posmak, ponieważ powstaje w wyniku zmielenia kaszy nie przelanej wrzątkiem. A jak się domyślacie, ciasto z gorzkim posmakiem, to wątpliwa przyjemność…
Mąka jaglana jest ważnym składnikiem tego ciasta, bo nadaje mu specjalną konsystencję – po upieczeniu ciasto z wierzchu jest miękkie, delikatne, rozpływa się w ustach – w tej części ciasta jest więcej wody ze względu na owoce. Natomiast na spodzie tworzy się druga warstwa – znacznie mniej wilgotna, mająca strukturę ciasta półkruchego. Właśnie dzięki temu, że mąka jaglana jest mąką bezglutenową. Takie czary ?. Żeby uzyskać kruche ciasto z mąki zawierającej gluten trzeba dodać do niej dużo tłuszczu, a używając mąki bezglutenowej można uzyskać podobny efekt dodając np. jogurt jak w tym przypadku.
To ciasto robi się bez użycia miksera, bo wystarczy składniki wymieszać łyżką ?. Naczyń też nie brudzi się dużo, a najtrudniejszym etapem jest wydrylowanie wiśni. A jak przy drylowaniu wiśni jesteśmy, to podzielę się z Wami moim patentem na przyrząd do drylowania, który robi się w 5 sekund ?. Bierzemy spinacz biurowy. Jest on zgięty w 3 miejscach – odginamy te 2 skrajne, zostawiamy tylko środkowe zagięcie. I tadam, takim zgiętym drucikiem wyjmujemy pestki z wiśni ?.
Składniki:
na 8 kawałków
- 1,5 szklanki mąki jaglanej (210 g)
- kubeczek 250 g jogurtu naturalnego dosyć rzadkiego (gęstszy jogurt rozrzedzić mlekiem)
- 60 g erytrolu
- 1 opakowanie budyniu z prawdziwą wanilią (47 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie bezglutenowy)
- 5 łyżek oleju rzepakowego (50 g)
- ok. 230 g wiśni
- opcjonalnie: zmielony erytrol do posypania
Wykonanie:
- Nastawić piekarnik na 180°C.
- Wiśnie wydrylować.
- W misce dokładnie wymieszać mąkę, erytrol, budyń (proszek) i proszek do pieczenia. Dodać jogurt i olej i ponownie wymieszać (mieszamy łyżką).
- Masę wyłożyć do formy – u mnie silikonowa o średnicy 20 cm (metalową formę wyłożyć papierem do pieczenia). Na wierzch powciskać wiśnie.
- Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut. Wyjąć z formy i pokroić dopiero po całkowitym ostudzeniu. Można dodatkowo posypać zmielonym na puder erytrolem.
1 porcja dostarcza:






Bardzo fajny przepis. Zamiast wiśni dałam gruszki. Dałam gęsty jogurt Bakoma i 40g oleju zamiast 50 g. Wyszło troche suche, a na brzegach twarde. Następnym razem spróbuję zrobić z kefirem. Przez przypadek piekłam z termoobiegiem zamiast góra-dól, może dlatego wyszły twarde brzegi. Bardzo szybko się robi, więc chyba jutro będzie powtórka. 🙂
Bardzo podoba mi się Twój blog. Przeglądając przepisy w internecie jestem bardzo wybredna (nie akceptuję niektórych składników), ale Twoje przepisy bardzo trafiają w mój gust! 🙂
Cieszę się, że blog się podoba 😀 Bardzo dziękuję za miły komentarz <3 Co do ciasta - o tak, banalność wykonania jest jego dużym atutem 😀 Z gęstym jogurtem mogło faktycznie wyjść za suche, z kefirem może na początek daj trochę mniej kefiru? Żeby znowu za rzadkie nie wyszło 😉 Życzę smacznego!
A ja chyba za bardzo zmodyfikowałam, bo zamiast mąki jaglanej użyłam owsianej na pół z pszenną razową i malin zamiast wiśni. Niestety wyszedł zakalec. Czy to wina mąki?
Zapewne tak. Mąka pszenna i owsiana zawierają gluten, więc dają inną strukturę ciasta.