deser, Przepisy

Waniliowe ciasto jaglane z wiśniami

To ciasto to efekt mojej spontanicznej kulinarnej inwencji twórczej. Wymyśliłam sobie, że zrobię placek z owocami, ale w lżejszej i dodatkowo bezglutenowej wersji. I tak kombinując w głowie co by tu dać, powstał przepis na waniliowe ciasto jaglane z wiśniami, które oczywiście z mojej głowy wyszło do świata realnego. Głównym bohaterem w tym cieście jest mąka jaglana i wymaga ona dłuższego komentarza. Otóż mąkę jaglaną najlepiej zrobić sobie samemu mieląc kaszę jaglaną wcześniej przelaną wrzątkiem i wysuszoną (dokładne instrukcje, jak to zrobić, znajdziecie bez problemu w internecie). Po co tyle zachodu? Generalnie sklepowa mąka jaglana ma gorzki posmak, ponieważ powstaje w wyniku zmielenia kaszy nie przelanej wrzątkiem. A jak się domyślacie, ciasto z gorzkim posmakiem, to wątpliwa przyjemność…

Mąka jaglana jest ważnym składnikiem tego ciasta, bo nadaje mu specjalną konsystencję – po upieczeniu ciasto z wierzchu jest miękkie, delikatne, rozpływa się w ustach – w tej części ciasta jest więcej wody ze względu na owoce. Natomiast na spodzie tworzy się druga warstwa – znacznie mniej wilgotna, mająca strukturę ciasta półkruchego. Właśnie dzięki temu, że mąka jaglana jest mąką bezglutenową. Takie czary 😀. Żeby uzyskać kruche ciasto z mąki zawierającej gluten trzeba dodać do niej dużo tłuszczu, a używając mąki bezglutenowej można uzyskać podobny efekt dodając np. jogurt jak w tym przypadku.

To ciasto robi się bez użycia miksera, bo wystarczy składniki wymieszać łyżką 😉. Naczyń też nie brudzi się dużo, a najtrudniejszym etapem jest wydrylowanie wiśni. A jak przy drylowaniu wiśni jesteśmy, to podzielę się z Wami moim patentem na przyrząd do drylowania, który robi się w 5 sekund 😀. Bierzemy spinacz biurowy. Jest on zgięty w 3 miejscach – odginamy te 2 skrajne, zostawiamy tylko środkowe zagięcie. I tadam, takim zgiętym drucikiem wyjmujemy pestki z wiśni 🍒.

 

 

Składniki:

na 8 kawałków

  • 1,5 szklanki mąki jaglanej (210 g)
  • kubeczek 250 g jogurtu naturalnego dosyć rzadkiego (gęstszy jogurt rozrzedzić mlekiem)
  • 60 g erytrolu
  • 1 opakowanie budyniu z prawdziwą wanilią (47 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie bezglutenowy)
  • 5 łyżek oleju rzepakowego (50 g)
  • ok. 230 g wiśni
  • opcjonalnie: zmielony erytrol do posypania

 

Wykonanie:

  1. Nastawić piekarnik na 180°C.
  2. Wiśnie wydrylować.
  3. W misce dokładnie wymieszać mąkę, erytrol, budyń (proszek) i proszek do pieczenia. Dodać jogurt i olej i ponownie wymieszać (mieszamy łyżką).
  4. Masę wyłożyć do formy – u mnie silikonowa o średnicy 20 cm (metalową formę wyłożyć papierem do pieczenia). Na wierzch powciskać wiśnie.
  5. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut. Wyjąć z formy i pokroić dopiero po całkowitym ostudzeniu. Można dodatkowo posypać zmielonym na puder erytrolem.

 

 

1 porcja dostarcza:

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Waniliowe ciasto jaglane z wiśniami
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)