To ciasto to efekt mojej spontanicznej kulinarnej inwencji twórczej. Wymyśliłam sobie, że zrobię placek z owocami, ale w lżejszej i dodatkowo bezglutenowej wersji. I tak kombinując w głowie co by tu dać, powstał przepis na waniliowe ciasto jaglane z wiśniami, które oczywiście z mojej głowy wyszło do świata realnego. Głównym bohaterem w tym cieście jest mąka jaglana i wymaga ona dłuższego komentarza. Otóż mąkę jaglaną najlepiej zrobić sobie samemu mieląc kaszę jaglaną wcześniej przelaną wrzątkiem i wysuszoną (dokładne instrukcje, jak to zrobić, znajdziecie bez problemu w internecie). Po co tyle zachodu? Generalnie sklepowa mąka jaglana ma gorzki posmak, ponieważ powstaje w wyniku zmielenia kaszy nie przelanej wrzątkiem. A jak się domyślacie, ciasto z gorzkim posmakiem, to wątpliwa przyjemność…
Mąka jaglana jest ważnym składnikiem tego ciasta, bo nadaje mu specjalną konsystencję – po upieczeniu ciasto z wierzchu jest miękkie, delikatne, rozpływa się w ustach – w tej części ciasta jest więcej wody ze względu na owoce. Natomiast na spodzie tworzy się druga warstwa – znacznie mniej wilgotna, mająca strukturę ciasta półkruchego. Właśnie dzięki temu, że mąka jaglana jest mąką bezglutenową. Takie czary ?. Żeby uzyskać kruche ciasto z mąki zawierającej gluten trzeba dodać do niej dużo tłuszczu, a używając mąki bezglutenowej można uzyskać podobny efekt dodając np. jogurt jak w tym przypadku.
To ciasto robi się bez użycia miksera, bo wystarczy składniki wymieszać łyżką ?. Naczyń też nie brudzi się dużo, a najtrudniejszym etapem jest wydrylowanie wiśni. A jak przy drylowaniu wiśni jesteśmy, to podzielę się z Wami moim patentem na przyrząd do drylowania, który robi się w 5 sekund ?. Bierzemy spinacz biurowy. Jest on zgięty w 3 miejscach – odginamy te 2 skrajne, zostawiamy tylko środkowe zagięcie. I tadam, takim zgiętym drucikiem wyjmujemy pestki z wiśni ?.
Składniki:
na 8 kawałków
- 1,5 szklanki mąki jaglanej (210 g)
- kubeczek 250 g jogurtu naturalnego dosyć rzadkiego (gęstszy jogurt rozrzedzić mlekiem)
- 60 g erytrolu
- 1 opakowanie budyniu z prawdziwą wanilią (47 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie bezglutenowy)
- 5 łyżek oleju rzepakowego (50 g)
- ok. 230 g wiśni
- opcjonalnie: zmielony erytrol do posypania
Wykonanie:
- Nastawić piekarnik na 180°C.
- Wiśnie wydrylować.
- W misce dokładnie wymieszać mąkę, erytrol, budyń (proszek) i proszek do pieczenia. Dodać jogurt i olej i ponownie wymieszać (mieszamy łyżką).
- Masę wyłożyć do formy – u mnie silikonowa o średnicy 20 cm (metalową formę wyłożyć papierem do pieczenia). Na wierzch powciskać wiśnie.
- Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut. Wyjąć z formy i pokroić dopiero po całkowitym ostudzeniu. Można dodatkowo posypać zmielonym na puder erytrolem.
1 porcja dostarcza:






Bardzo fajny przepis. Zamiast wiśni dałam gruszki. Dałam gęsty jogurt Bakoma i 40g oleju zamiast 50 g. Wyszło troche suche, a na brzegach twarde. Następnym razem spróbuję zrobić z kefirem. Przez przypadek piekłam z termoobiegiem zamiast góra-dól, może dlatego wyszły twarde brzegi. Bardzo szybko się robi, więc chyba jutro będzie powtórka. 🙂
Bardzo podoba mi się Twój blog. Przeglądając przepisy w internecie jestem bardzo wybredna (nie akceptuję niektórych składników), ale Twoje przepisy bardzo trafiają w mój gust! 🙂
Cieszę się, że blog się podoba 😀 Bardzo dziękuję za miły komentarz <3 Co do ciasta - o tak, banalność wykonania jest jego dużym atutem 😀 Z gęstym jogurtem mogło faktycznie wyjść za suche, z kefirem może na początek daj trochę mniej kefiru? Żeby znowu za rzadkie nie wyszło 😉 Życzę smacznego!
A ja chyba za bardzo zmodyfikowałam, bo zamiast mąki jaglanej użyłam owsianej na pół z pszenną razową i malin zamiast wiśni. Niestety wyszedł zakalec. Czy to wina mąki?
Zapewne tak. Mąka pszenna i owsiana zawierają gluten, więc dają inną strukturę ciasta.
Dzień dobry,
Czy jogurt można zastąpić jogurtem kokosa? Zależy mi, aby ciasto było bez mleka krowiego.
Dzień dobry! Moja kulinarna intuicja podpowiada, że jak najbardziej tak.
Ale takiej wersji nigdy nie próbowałam.