dodatki, obiad, Przepisy

Domowe pesto bazyliowe

Włosi swoją narodową kuchnią niejednokrotnie udowadniają, że piękno tkwi w prostocie. Dobry makaron i sos z prostych świeżych składników – któż się nie zachwycał daniami tego typu? Wiem, że wielu spośród Was dopisuje się do Klubu Makaronoholików 😁. Podrzucam Wam zatem inspirację na domowe pesto bazyliowe.

Nie podaję proporcji składników, bo z proporcjami spokojnie można „szaleć” wedle własnego uznania. Natomiast mam dla Was kilka wskazówek. Po pierwsze: bazylii ma być duuużo, ona po zmiksowaniu bardzo zmniejsza swoją objętość. Uwaga z ilością orzechów czy pestek, żeby nie zdominowały bazylii w gotowym pesto – na doniczkę bazylii (ciekawa jednostka miary, ale nie wiem, jak to inaczej ująć 🤣) proponuję 1-2 łyżki pestek. Po drugie, tradycyjnie pesto robi się z dużą ilością oliwy, ale polecam dać trochę oleju i trochę wody – od razu łyżka takiego pesto będzie mniej kaloryczna, a nie wpływa to negatywnie na smak.

Jak zaraz zobaczycie w składnikach, macie duży wybór, co dodać, więc inspirujcie się i wymieniajcie składniki wedle własnego widzimisię.

A wracając do kwestii makaronu – na zdjęciach makaron z soczewicy, który genialnie smakuje z bazyliowym pesto.

Smacznego! 😊

 

 

Składniki:

  • świeża bazylia
  • orzechy / pestki np. pestki słonecznika, orzechy nerkowca, blanszowane migdały, orzeszki pinii
  • świeży czosnek
  • oliwa z oliwek lub nierafinowany olej rzepakowy
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: parmezan lub inny twardy ser / płatki drożdżowe

 

Wykonanie:

  1. Bazylię umyć, czosnek obrać.
  2. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, dolewają ewentualnie trochę wody.

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Domowe pesto bazyliowe
Autor:
Opublikowano: