deser, Przepisy

Czekoladowe muffinki z cukinią

Ponieważ najprostsze rozwiązania są najlepsze, a najprostsze przepisy cieszą się największą popularnością, przybywam do Was z pomysłem na zdrowe domowe słodkości, których wykonanie jest banalne, a smak… hmm, smakują tak jak wyglądają 😁. Są to czekoladowe muffinki z cukinią i kawałkami gorzkiej czekolady. Tak – z cukinią! Tym samym cukinia dołącza do warzyw, które wykorzystałam w przepisach na słodkości. A w tych muffinkach jest genialna i stanowi bardzo ważny składnik! Jak się przekonacie czytając listę składników, użyłam jej całkiem sporo. Dzięki temu muffinki są wilgotne w środku, mają delikatną, rozpływającą się w ustach konsystencję. Właściwie środek jest „budyniowy” – tak za sprawą wspomnianej cukinii, jak i użycia mąki owsianej. Mocno czekoladowe – z kakao w cieście oraz z kawałkami gorzkiej czekolady. Mmmm, pyszota 😋. Smacznego!

 

 

Składniki:

na 16 sztuk

Suche składniki:

  • 1,5 szklanki mąki owsianej (180 g) – można zmielić na mąkę płatki owsiane
  • 100 g ksylitolu
  • 5 łyżek naturalnego kakao (25 g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Mokre składniki:

  • 1 średnia cukinia (500 g)
  • ½  szklanki mleka / niesłodzonego napoju roślinnego (125 g)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (20 g)

Dodatkowo: ⅔ tabliczki gorzkiej czekolady (70 g)

 

Wykonanie:

  1. Nastawić piekarnik na 180°C.
  2. W jednej misce (większej) wymieszać suche składniki.
  3. Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ja ścieram ze skórką) – nie odcedzać 😉. Wymieszać z mlekiem i olejem.
  4. Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać łyżką tylko do połączenia składników. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać.
  5. Przełożyć do foremek (polecam silikonowe), włożyć do piekarnika i piec 30-40 minut. Wyjąć z foremek po całkowitym ostudzeniu.

 

 

1 muffinka (z użyciem mleka krowiego 1,5%) dostarcza:

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Czekoladowe muffinki z cukinią
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)