Ponieważ najprostsze rozwiązania są najlepsze, a najprostsze przepisy cieszą się największą popularnością, przybywam do Was z pomysłem na zdrowe domowe słodkości, których wykonanie jest banalne, a smak… hmm, smakują tak jak wyglądają ?. Są to czekoladowe muffinki z cukinią i kawałkami gorzkiej czekolady. Tak – z cukinią! Tym samym cukinia dołącza do warzyw, które wykorzystałam w przepisach na słodkości. A w tych muffinkach jest genialna i stanowi bardzo ważny składnik! Jak się przekonacie czytając listę składników, użyłam jej całkiem sporo. Dzięki temu muffinki są wilgotne w środku, mają delikatną, rozpływającą się w ustach konsystencję. Właściwie środek jest „budyniowy” – tak za sprawą wspomnianej cukinii, jak i użycia mąki owsianej. Mocno czekoladowe – z kakao w cieście oraz z kawałkami gorzkiej czekolady. Mmmm, pyszota ?. Smacznego!
Składniki:
na 16 sztuk
Suche składniki:
- 1,5 szklanki mąki owsianej (180 g) – można zmielić na mąkę płatki owsiane
- 100 g ksylitolu
- 5 łyżek naturalnego kakao (25 g)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Mokre składniki:
- 1 średnia cukinia (500 g)
- ½ szklanki mleka / niesłodzonego napoju roślinnego (125 g)
- 2 łyżki oleju rzepakowego (20 g)
Dodatkowo: ⅔ tabliczki gorzkiej czekolady (70 g)
Wykonanie:
- Nastawić piekarnik na 180°C.
- W jednej misce (większej) wymieszać suche składniki.
- Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ja ścieram ze skórką) – nie odcedzać ?. Wymieszać z mlekiem i olejem.
- Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać łyżką tylko do połączenia składników. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać.
- Przełożyć do foremek (polecam silikonowe), włożyć do piekarnika i piec 30-40 minut. Wyjąć z foremek po całkowitym ostudzeniu.
1 muffinka (z użyciem mleka krowiego 1,5%) dostarcza:
Bardzo chętnie wypróbuję ten przepis. Robiłam już mufinki z tartą marchewką, więc z cukinią pewnie też wyjdą pyszne. Chciałam tylko zapytać czy można zamienić mąkę owsianą na ryżową lub jaglaną? Czy wówczas także uzyska się w środku konsystencję budyniową?
Przyznaję szczerze, że nie mam pojęcia 😉 Każda mąka zachowuje się trochę inaczej, owsiana jest dosyć kleista, stąd też taka konsystencja. Na moje „oko” z jaglaną czy ryżową wyjdą bardziej suche. Jeżeli zależy Ci, żeby muffinki były bezglutenowe, możesz zmielić bezglutenowe płatki owsiane na mąkę 🙂