Artykuły

Ksylitol – otrzymywanie, wykorzystanie, właściwości

Ksylitol to zamiennik cukru, który w ostatnich latach stał się dosyć popularny i już praktycznie każdy o nim słyszał. Sporo osób zaczęło go stosować, chociaż są i tacy, których nazwa odstrasza – ksylitol kojarzy im się z silikonem 😃. Innych odstrasza dosyć wysoka cena, wolą kupić cukier, będzie taniej…

Czym ten ksylitol jest? Czy skojarzenie z silikonem jest słuszne? Czy to coś sztucznego?

Czy wart jest swojej ceny? Jakie ma działanie?

Czy jest bezpieczny? Do czego można go wykorzystywać?

 

Przekopałam się przez sterty artykułów naukowych, zajrzałam do różnych badań, rekomendacji, przejrzałam PubMed wzdłuż i wszerz, żeby wydobyć dla Was jak najbardziej rzetelne, prawdziwe i poparte dowodami naukowymi informacje na temat ksylitolu. Artykuł, który napisałam na ten temat – w dwóch częściach – znajdziecie na stronie Fundacji Szczęśliwi Bez Cukru.

Zapraszam do lektury, mam nadzieję, że rozwieje ona wszelkie wątpliwości na temat ksylitolu 😉.

 

Część 1 Część 2