deser, Przepisy

Czekoladki z orzechami laskowymi

Dzisiaj mam przepis, który na pewno przypadnie do gustu osobom lubiącym gorzką czekoladę – do których i ja się zaliczam… – na czekoladki z orzechami laskowymi czyli taką domową czekoladę. W tym przepisie jest to mniej gorzka gorzka czekolada niż w przepisie na czekoladki z rodzynkami i orzechami włoskimi, ponieważ dałam tutaj też trochę inuliny. Inulina to taki biały proszek (bez skojarzeń proszę 😜) przypominający mleko w proszku – zarówno jeżeli chodzi o wygląd, jak i smak.

Robiąc domowe czekoladki wykorzystuję olej kokosowy ze względu na jego konsystencję – i jest to właściwie jedyny przypadek, gdy używam tego oleju. Osobiście wolę czekoladki z rafinowanym olejem kokosowym, ponieważ nie mają kokosowego posmaku. Te czekoladki trzeba przechowywać w lodówce, ponieważ olej kokosowy rozpuszcza się w niższej temperaturze niż masło kakaowe, które jest składnikiem prawdziwej czekolady. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby kupić masło kakaowe i zrobić domową czekoladę z jego wykorzystaniem.

 

 

Składniki:

na około 20 czekoladek

  • 50 g kakao
  • 50 g erytrolu
  • 30 g inuliny
  • 80 g oleju kokosowego
  • około 40 szt. orzechów laskowych (40 g)

 

Wykonanie:

  1. Erytrol zmielić na puder np. w młynku.
  2. Orzechy opcjonalnie można uprażyć i zdjąć z nich skórkę – jak to zrobić dokładnie opisałam w przepisie na deser à la Monte.
  3. Dokładnie wymieszać kakao, erytrol i inulinę. Roztopić olej kokosowy i wlać do suchych składników. Dokładnie wymieszać. Dorzucić orzechy i wymieszać jeszcze raz.
  4. Przekładać do foremek – polecam silikonowe; ja tu akurat użyłam plastikowo-silikonowych foremek na kostki lodu – tak, żeby w każdej czekoladce znalazły się 2 orzechy.
  5. Wystudzić i schłodzić w lodówce parę godzin lub w zamrażalniku paręnaście minut.

 

 

1 czekoladka dostarcza:

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Czekoladki z orzechami laskowymi
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)