deser, Przepisy

Czekoladki z rodzynkami i orzechami włoskimi

W związku z tym, że wielkimi krokami zbliża się święto wszystkich przedstawicielek płci pięknej, dzielę się z Wami przepisem – pomysłem na słodki i wyjątkowy prezent. Wyjątkowy, bo własnoręcznie robiony, a tym samym mający dodatkową wartość i niepowtarzalny. Te czekoladki są obłędnie kakaowe – w stylu gorzkiej czekolady – gwarantuję, że mina osoby, która bierze do ust pierwszy kęs, to niezapomniany widok ?. Do środka dałam naturalnie słodkie rodzynki, a także orzechy włoskie, które są rzadko spotykanym dodatkiem do czekoladek, więc trzeba sobie takie zrobić samemu ?. Możecie wybrać dodatki szczególnie lubiane przez osobę, którą chcecie obdarować. A okazji do wręczania pysznych, słodkich (i bezcukrowych) prezentów jest w ciągu roku dużo, więc mam nadzieję, że przepis Wam się przyda. Zwłaszcza, że zrobienie takich czekoladek jest bajecznie proste i bardzo szybkie. Smacznego!

 

 

Składniki:

na 20 czekoladek jak na zdjęciach

  • 70 g kakao
  • 5 łyżek ksylitolu (50 g)
  • 60 g oleju kokosowego
  • 30 g rodzynek (30 g)
  • 20 g orzechów włoskich (20 g)

 

Wykonanie:

  1. Rodzynki opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym, orzechy posiekać.
  2. Ksylitol zmielić w młynku na puder, wymieszać z kakao.
  3. Olej kokosowy rozpuścić, dokładnie wymieszać z kakao i ksylitolem, dodać rodzynki i orzechy, wymieszać.
  4. Nakładać do foremek np. silikonowych na pralinki albo na małe muffinki albo na kostki lodu, można wylać do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pokroić na kawałki zanim całkiem zastygnie.
  5. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Czekoladki z rodzynkami i orzechami włoskimi
Autor:
Opublikowano: