Jako, że mamy dzisiaj 1 czerwca czyli Dzień Dziecka, postanowiłam się z Wami podzielić przepisem na deser inspirowany mlecznym deserem lubianym przez dzieci, niestety. Niestety, bo produkt dostępny w sklepie pełny jest cukru, zawiera też dużo tłuszczów nasyconych, a kakao czy orzechów włoskich jest w nim co kot napłakał. Dlatego zrobiłam deser à la Monte w mojej własnej wersji. Bazę deseru stanowi budyń jaglany i twaróg, jak w lekkim torciku tiramisu. Połowa masy jest czekoladowa, a połowa z orzechami laskowymi. Taki deser jest bardzo sycący ze względu na dość dużą zawartość białka oraz spory dodatek orzechów. Małe, jak i duże łasuchy powinny być usatysfakcjonowane ?.
Wszystkiego najlepszego dla wszystkich – i dzieci i już dorosłych – bo każdy z nas jest po części dzieckiem ?. I obyśmy coś z dziecka w sobie zawsze zachowali.
Składniki:
na 3 spore porcje
- 75 g kaszy jaglanej
- 500 ml mleka 1,5% tłuszczu
- 45 g orzechów laskowych
- kostka 250 g chudego twarogu
- 75 g erytrolu
- 3 łyżki kakao (15 g)
Wykonanie:
- Kaszę dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą i przelać wrzątkiem. Ugotować do miękkości (15-20 minut) w 400 ml mleka i gorącą dokładnie zmiksować do konsystencji budyniu. Zostawić do wystudzenia.
- Orzechy uprażyć na suchej patelni (najlepiej wsypać tyle orzechów, żeby wszystkie były w 1 warstwie) od czasu do czasu mieszając aż będzie widać na nich popękaną brązową osłonkę. Wystudzić i zmielić w młynku na proszek albo pastę.
- Zmiksować twaróg z wystudzonym budyniem i 60 g erytrolu, stopniowo dolewając mleko (około 100 ml, ale to zależy od twarogu) do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Podzielić na pół.
- Do jednej połowy dodać zmielone orzechy i zmiksować.
- Do drugiej połowy dodać kakao i 15 g erytrolu i zmiksować.
- W pucharkach / szklankach układać naprzemiennie warstwy ciemną i jasną.
1 porcja (około 300 g) dostarcza:
Wyobrażam sobie, że smakuje obłędnie! 🙂
😀