II śniadanie / podwieczorek, Przepisy

Deser à la Monte

Jako, że mamy dzisiaj 1 czerwca czyli Dzień Dziecka, postanowiłam się z Wami podzielić przepisem na deser inspirowany mlecznym deserem lubianym przez dzieci, niestety. Niestety, bo produkt dostępny w sklepie pełny jest cukru, zawiera też dużo tłuszczów nasyconych, a kakao czy orzechów włoskich jest w nim co kot napłakał. Dlatego zrobiłam deser à la Monte w mojej własnej wersji. Bazę deseru stanowi budyń jaglanytwaróg, jak w lekkim torciku tiramisu. Połowa masy jest czekoladowa, a połowa z orzechami laskowymi. Taki deser jest bardzo sycący ze względu na dość dużą zawartość białka oraz spory dodatek orzechów. Małe, jak i duże łasuchy powinny być usatysfakcjonowane 😀.

Wszystkiego najlepszego dla wszystkich – i dzieci i już dorosłych – bo każdy z nas jest po części dzieckiem 😉. I obyśmy coś z dziecka w sobie zawsze zachowali.

 

 

Składniki:

na 3 spore porcje

  • 75 g kaszy jaglanej
  • 500 ml mleka 1,5% tłuszczu
  • 45 g orzechów laskowych
  • kostka 250 g chudego twarogu
  • 75 g erytrolu
  • 3 łyżki kakao (15 g)

 

Wykonanie:

  1. Kaszę dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą i przelać wrzątkiem. Ugotować do miękkości (15-20 minut) w 400 ml mleka i gorącą dokładnie zmiksować do konsystencji budyniu. Zostawić do wystudzenia.
  2. Orzechy uprażyć na suchej patelni (najlepiej wsypać tyle orzechów, żeby wszystkie były w 1 warstwie) od czasu do czasu mieszając aż będzie widać na nich popękaną brązową osłonkę. Wystudzić i zmielić w młynku na proszek albo pastę.
  3. Zmiksować twaróg z wystudzonym budyniem i 60 g erytrolu, stopniowo dolewając mleko (około 100 ml, ale to zależy od twarogu) do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Podzielić na pół.
    • Do jednej połowy dodać zmielone orzechy i zmiksować.
    • Do  drugiej połowy dodać kakao i 15 g erytrolu i zmiksować.
  4. W pucharkach / szklankach układać naprzemiennie warstwy ciemną i jasną.

 

Orzechy po uprażeniu – widać popękane skórki

Orzechy nie muszą być bardzo dokładnie obrane z brązowych skórek 😉

 

1 porcja (około 300 g) dostarcza:

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Deser à la Monte
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)