Uroczyście przysięgam, że wyknułam coś przepysznego ? . Mam dla Was przepis na torcik tiramisu w dużo lżejszej wersji. Zrobiłam do niego biszkopt z „dmuchanego” amarantusa oraz masę imitującą tę z serka mascarpone – z jaglanego budyniu i twarogu. Efekt jest naprawdę świetny! To niesamowite uczucie, gdy z przepisu, który powstaje w mojej głowie, wychodzi coś tak pysznego! To ciasto wcale nie jest specjalnie skomplikowane, może się takie pozornie wydawać, bo mamy tu kilka elementów, ale wykonując je przekonacie się, że jest naprawdę proste. Szczególnie biszkopt – jest tak banalny, że nie może się nie udać ?. Masa też nie jest skomplikowana, a smakowo może spokojnie konkurować z tradycyjną ciężką masą z mascarpone, żółtek i cukru. Do tego cudownie tężeje po schłodzeniu, dlatego ciasto daje się bardzo wygodnie kroić. Serdecznie polecam!
Składniki:
na 8 kawałków
Biszkopt z amarantusa (średnicy 18-20 cm):
- 3 szklanki ekspandowanego amarantusa (90 g)
- 2 jajka (120 g)
- 3 łyżki ksylitolu (30 g)
Masa à la mascarpone:
- 75 g kaszy jaglanej
- 400 ml + około 70 ml mleka
- 5 łyżek ksylitolu (50 g)
- 1 kostka twarogu półtłustego (250 g)
- ekstrakt / aromat waniliowy
Dodatkowo:
- 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (albo zaparzone espresso)
- 1 łyżka ksylitolu (10 g)
- 1 łyżka amaretto
- 70 ml wody
- 2 łyżki kakao (10 g)
Wykonanie:
Biszkopt z amarantusa:
- Nastawić piekarnik na 170°C. Jajka rozbełtać widelcem z ksylitolem, dodać amarantus i bardzo dokładnie wymieszać.
- Masę nałożyć do foremki (u mnie silikonowa średnicy 20 cm; metalową wyłożyć papierem do pieczenia) i piec około 15-20 minut do lekkiego zrumienienia. Wystudzić
Masa à la mascarpone:
- Kaszę dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą i przelać wrzątkiem. Ugotować do miękkości (15-20 minut) w 400 ml mleka i gorącą dokładnie zmiksować do konsystencji budyniu. Zostawić do wystudzenia.
- Zmiksować twaróg z wystudzonym budyniem, ksylitolem, paroma kroplami aromatu / ekstraktu waniliowego i stopniowo dolewać mleko (około 70 ml, ale to zależy od twarogu) do uzyskania konsystencji gładkiego kremu.
Złożenie tortu:
- Zaparzyć kawę (potrzeba około 70 ml mocnej kawy) z dodatkiem ksylitolu, wystudzić. Dodać amaretto.
- Biszkopt przekroić na pół, dolny blat nasączyć ½ kawy, nałożyć na niego ½ masy à la mascarpone. Przykryć drugą połówką biszkoptu, nasączyć resztą kawy i wyłożyć pozostałą masę. Schłodzić przez parę godzin w lodówce. Przed podaniem posypać kakao.
Porównanie wartości odżywczych dla 1 kawałka tradycyjnego tortu tiramisu (dane ⇒ stąd) i mojej lżejszej wersji (z mlekiem krowim 1,5% tłuszczu):
Produkt | Energia [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] | Błonnik [g] |
Tradycyjny tort tiramisu (kawałek 170 g) | 570 | 10 | 39,8 | 40,6 | 1,4 |
Lekki torcik tiramisu (kawałek 110 g) | 197 | 12,5 | 5,1 | 18,9 | 1,1 |
Uroczyście przysięgam, że z wielką przyjemnością zaglądam na ten blog. Pisany w fajnym luźnym stylu a jednocześnie trzymający wysoki poziom merytoryczny. Świetny przepis na torcik tiramisu jakby wyczarowany przez Hermionę (też jestem fanką Harrego Pottera), na zdjęciach wygląda tak pysznie, że planuję go zrobić wkrótce, na imprezkę z przyjaciółmi. P.S. Nowa grafika dodaje świeżości, koloru… tak trzymać. Pozdrawiam serdecznie.
Dziękuję Ci serdecznie za te piękne słowa, moja najwierniejsza czytelniczko! <3
Niestety, ale przepis niedokładny. 3 szklanki amarantusa to nie jest 90g. Nie wiadomo czy kierować się gramaturą czy dokładnym opisem. Ja odmierzyłam 90g i niestety biszkopt nie wyszedł.
Przykro mi, że nie wyszło 🙁 3 szklanki ekspandowanego amarantusa ważą 90 g, ponieważ jedna szklanka waży 30 g, sprawdzałam to. Czy na pewno użyła Pani ekspandowanego amarantusa, jak w przepisie? Nie był to przypadkiem surowy amarantus?
Witam,
Masa à la mascarpone:
75 g kaszy jaglanej
400 ml + około 70 ml mleka
4 łyżki ksylitolu (40 g)
1 kostka twarogu półtłustego (250 g)
ekstrakt / aromat waniliowy
W pozycji 2 – 400 ml czego??
Mleka 😉 400 ml do ugotowania kaszy i dodatkowo trochę (około 70 ml ale to zależy, jaką konsystencję chce się uzyskać) do rozrzedzenia masy.
Przymierzam się teraz do tego torciku ? Czy mleko mogę zastąpić napojem sojowym o smaku waniliowym? Wtedy nie dodawałabym również aromatu waniliowego.
Możesz zastąpić, tylko wtedy nie będzie to ciasto w wersji bez cukru 😉 bo takie mleko sojowe jest słodzone. Życzę smacznego!
Gosiu jakiej średnicy jest Twoja foremka?
Nieduża – średnicy 20 cm.
Dziękuję ☺