obiad, Przepisy

Lasagne z bakłażanem i tofu

Pamiętam, jak robiliśmy lasagne z rodzicami i kuchnia wyglądała wtedy jak kulinarne pobojowisko, a w ruch szło trzy czwarte kuchennych utensyliów 😂. Dzisiaj pokażę Wam, jak można sobie uprościć robienie tego dania. Przygotowałam dla Was przepis na pomidorową lasagne z bakłażanem i tofu. Tradycjonaliści pewnie mi tego nie wybaczą – ale zrezygnowałam w ogóle z sosu beszamelowego. Tak rozłożyłam sos warzywny, żeby reszta znalazła się na górnej warstwie makaronu, a w takim układzie można się obejść bez beszamelu (= mniej garów do zmywania, jupi! 😁).

Ważne jest, żeby przed zapieczeniem zostawić przygotowaną lasagne na parę godzin – makaron wtedy namaka i potem wystarczy kilkanaście minut w piekarniku, żeby wyszedł idealny, nie za twardy i nie za miękki. Jeżeli nie chcecie czekać, to warto makaron podgotować (ale to przyczynia się do powstania pobojowiska, o którym wspomniałam na początku). Szczerze przyznam, że nigdy nie wyszedł mi dobry makaron w opcji „zalać suchy sosem i od razu do pieca” – ten na spodzie pozostaje nadal twardy, środek się rozgotowuje, a wierzchnia warstwa spieka za bardzo. No klęska… 😝 A ten patent z zostawieniem do namoczenia naprawdę ułatwia życie.

Dobra, koniec z pisaniem epopei o namaczaniu makaronu, przechodzimy do przepisu 😉.

 

 

Składniki:

  • makaron pełnoziarnisty do lasagne
  • pomidory (świeże – w sezonie lub z puszki)
  • koncentrat pomidorowy – opcjonalnie
  • bakłażan
  • tofu naturalne
  • czosnek
  • bazylia (u mnie świeża)
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • olej rzepakowy
  • ser do posypania na wierzchu – u mnie mozzarella light

 

Wykonanie:

  1. Bakłażana umyć, pokroić w niezbyt grube plastry. Posolić i zostawić na około pół godziny aż puści sok. Dokładnie spłukać pod bieżącą wodą lekko odciskając z płynu i pokroić w dość drobną kostkę.
  2. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kawałki.
  3. Warzywa przełożyć na patelnię i dusić – początkowo pod przykryciem, żeby pomidory się rozprażyły, następnie odkryć i częściowo odparować nadmiar płynu. Pod koniec dodać pokruszone tofu, przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, pieprz i lekko posolić. Gdyby sos wyszedł za mało pomidorowy, można go „dopomidorować” koncentratem 😁.
  4. Naczynie żaroodporne cienko wysmarować olejem. Układać naprzemiennie makaron (suchy) i sos tak, żeby na spodzie był makaron, a na górze sos. Zostawić na przynajmniej 2-3 godziny, żeby makaron namókł.
  5. Posypać tartą mozzarellą, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 20 minut.

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Lasagne z bakłażanem i tofu
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)