Jeżeli lubicie kuchenny minimalizm, to ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu, ponieważ składa się on tylko z… 2 składników. Wydaje się niemożliwe, żeby zrobić kruche ciasteczka z pestek dyni i melasy karobowej, a jednak ?. Da się! Przygotowałam ten przepis na jedne z warsztatów i okazał się być hitem tych warsztatów. Ach, ten moment gdy początkowe niedowierzanie i miny w stylu „chyba żartujesz” przeradza się w zachwyt ?. Te ciasteczka są banalnie proste, ekspresowe, parę minut i gotowe! Trzeba tylko piec je z wyczuciem, bo pieką się bardzo szybko i łatwo mogą się przypalić. Mają się lekko przyrumienić, a nie sczernieć ?. Ważne jest też, żeby miały one równą grubość. Myślę, że nawet by się dało „ciasto” na te ciasteczka rozwałkować i wykrawać różne kształty. Tylko po co, można je uformować ręką – szybciej i mniej zachodu ?.
Przyznaję, że nie jestem aż tak „genialna” i nie wpadłam na ten pomysł całkiem sama. Inspirację zaczerpnęłam z warsztatów dla osób na diecie bezglutenowej, które odbyły się kiedyś na mojej uczelni, a do których zgłosiłam się jako wolontariusz do pomocy. Z tym, że wtedy ciasteczka były robione z pestek słonecznika i syropu klonowego. Więc ja ten pomysł po prostu trochę przerobiłam. Postanowiłam wykorzystać pestki dyni, ponieważ są naprawdę bogate w składniki odżywcze jak chociażby żelazo i magnez. Warto te ciasteczka zjeść w towarzystwie jakiś owoców jako źródła witaminy C, ponieważ wtedy lepiej przyswoimy składniki mineralne zawarte w pestkach dyni i melasie.
Składniki:
na 12 sztuk
- 100 g pestek dyni
- około 4 łyżki (60 g) melasy karobowej
Wykonanie:
- Piekarnik nastawić na 170°C.
- Pestki zmielić. Wymieszać z melasą na klejącą się masę. Formować kuleczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie spłaszczać wilgotną dłonią nadając okrągły kształt.
- Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 5-7 minut zależnie od grubości – uwaga: łatwo się przypalają; wyjąć z piekarnika, gdy brzegi zaczną się rumienić. Zostawić do ostygnięcia – wtedy twardnieją.
1 ciasteczko dostarcza:
Skomentuj