pomidorowa-pasta-z-fasoli-5

Pomidorowa pasta z fasoli

Ten przepis łączy 2 rzeczy, które bardzo lubię – pomidory (ach, moja wielka miłość!) i pasty kanapkowe ?. Pomidorowa pasta z fasoli to moja kolejna propozycja na smarowidło do kanapek. Zresztą nie tylko do kanapek – może by ją tak wykorzystać jako nadzienie do naleśników albo domowej tortilli? Albo farsz do pierogów tylko z mniejszą ilością wody? Można próbować i kombinować.

Zachęcam do tego, żeby fasolę, podobnie zresztą jak ciecierzycę, gotować od razu w większych ilościach i mrozić w porcjach. To znacznie przyspiesza przygotowywanie potraw z ich udziałem! Co ważne, strączkowe na pasty kanapkowe rozmrażamy w lodówce np. przez noc.

Jak lubicie pasty z fasoli, to zerknijcie też na przepisy na inne pasty: z cebulą, czosnkiem i majerankiem, z pieczonym czosnkiem i rozmarynem oraz smalec z fasoli. Hmm, wychodzi na to, że we wszystkich przepisach jest czosnek. Co prawda, dobrze komponuje się z fasolą, ale przy kolejnym przepisie postaram się wymyślić pastę bez czosnku ?.

 

 

Składniki:

na około 10 porcji tj. na 10 kanapek

  • 100 g fasoli (zamiennie 1,5 puszki)
  • 1 pomidor (200 g)
  • 2 połówki suszonych pomidorów – nie z oleju (14 g)
  • czosnek granulowany / świeży
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 3 łyżki oleju rzepakowego (30 g)
  • ⅓ łyżeczki soli (nie dodawać, jeżeli używa się fasoli z puszki albo była dodana podczas gotowania fasoli)
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego dla koloru ?

 

Wykonanie:

  1. Fasolę namoczyć przez około 12 godzin, odcedzić i ugotować (użyłam zwykłej białej fasoli, która gotuje się ok. 1 godziny). Odcedzić po ostudzeniu zachowując wodę. Fasolę z puszki odcedzić i wypłukać na sicie.
  2. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić, wrzucić na patelnię albo do teflonowego rondla i dusić pod przykryciem około 10 minut aż będzie się rozpadać do konsystencji sosu. Wystudzić.
  3. Suszone pomidory drobno pokroić.
  4. Fasolę, przyprawy, pomidory i olej zmiksować ewentualnie dolewając wodę do uzyskania smarownej konsystencji. Można dodać też koncentrat pomidorowy.

 

 

1 porcja dostarcza:

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Pomidorowa pasta z fasoli
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
41star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.