Przepisy, śniadanie / kolacja

Pasta z fasoli z cebulą, czosnkiem i majerankiem

Pasty z fasoli dają ogromne pole do popisu. Można się do woli bawić w różne kombinacje smakowe. Jednak powszechnie wiadomo, że najprostsze rozwiązania są najlepsze ?. Dokładnie tak jest w przypadku tego przepisu – postanowiłam zbytnio nie kombinować i zrobić po prostu pastę z fasoli z dodatkiem cebuli, czosnku i majeranku. Bo te dodatki przecież świetnie pasują do fasoli! ?

Ogromne bogactwo past kanapkowych odkryłam właściwie dopiero, jak postanowiłam przejść na dietę pozbawioną mięsa. Więc można by rzec, że trochę „z przymusu” ?, ale jedyne czego żałuję, to… że tak późno. Pasty kanapkowe są genialnym zastępnikiem dla wędlin nawet w przypadku osób, które mięso jadają! Na przykład moi rodzice bardzo szybko się do nich przekonali i teraz na stole obok talerza z wędlinami musi stać zawsze pojemnik z jakąś wegetariańską pastą – a często to właśnie pasta znika ze stołu szybciej niż wędliny. Dlatego bardzo gorąco zachęcam zarówno nie-mięsożerców, jak i mięsożerców, żebyście jadali domowe pasty kanapkowe. U mnie znajdziecie już całkiem sporo inspiracji na smarowidła do kanapek w ⇒ spisie przepisów.

 

 

Składniki:

na około 7 porcji (tj. na 7 kanapek)

  • 70 g suchej białej fasoli lub 1 puszka (po odsączeniu 240 g)
  • 1 mała cebula  (50 g)
  • 1 ząbek czosnku (5 g)
  • ⅓ łyżeczki soli (2 g) – opcjonalnie
  • pieprz
  • majeranek
  • 1 łyżeczka + 2 łyżki oleju rzepakowego (25 g)

 

Wykonanie:

  1. Fasolę namoczyć, ugotować (ja użyłam fasoli Jaś, która gotuje się ok. 1 godziny), po ostudzeniu odcedzić zachowując wodę. Fasolę z puszki odcedzić i wypłukać na sicie.
  2. Cebulę obrać, pokroić. Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oleju, wrzucić cebulę, wymieszać, zmniejszyć gaz i przykryć. Gdy cebula się zeszkli, zdjąć pokrywkę, zwiększyć gaz i poczekać aż woda odparuje, a cebula się przyrumieni (de facto skarmelizuje).
  3. Czosnek bardzo drobno posiekać i rozetrzeć.
  4. Fasolę zmiksować z cebulą, czosnkiem, 2 łyżkami oleju i ewentualnie wodą do uzyskania smarownej konsystencji. Doprawić solą (jeżeli nie była dodawana; fasola z puszki jest wystarczająco słona), pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszać. Najlepiej smakuje po przynajmniej kilku godzinach w lodówce.

 

 

1 porcja dostarcza:

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Pasta z białej fasoli z cebulą, czosnkiem i majerankiem
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
21star1stargraygraygray Based on 1 Review(s)